Byggtorget logoByggtorget logo
Hytte med beiset furupanel på veggene.Hytte med beiset furupanel på veggene.
Hytte med beiset furupanel på veggene.Hytte med beiset furupanel på veggene.

Slik gir du nytt liv til furuveggene på hytta

Har hytteveggene i furu gulnet og trenger en oppfriskning? Med beis, panellakk eller maling kan du få følelsen av en helt ny hytte.

Trepanel er det mest miljøvennlige produktet du kan velge som innvendig overflate. Tre har unike egenskaper med sin evne til å ta opp fuktighet og lagre varme.

Selv om ekte treverk og naturlige farger er i vinden, er det ikke nødvendigvis de gulnede furuveggene fra 80- og 90-tallet vi ønsker oss på hytta. På fjellet velger stadig flere mørke farger i varme toner, mens vi i hytta ved sjøen vil ha det lyst og svalt.

Les også: Slik sparkler du veggen

Dette er noen av alternativene du har hvis du skal fornye innvendig panel på hytta.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Oppredd seng med furupanel på veggene beiset med interiørbeis Gjøco Lindbergtinden 80004.Oppredd seng med furupanel på veggene beiset med interiørbeis Gjøco Lindbergtinden 80004.
Lys eikestol med pledd på foran veggpanel med brun panellakk fra Jotun i fargen 90024 Dyp Brun.Lys eikestol med pledd på foran veggpanel med brun panellakk fra Jotun i fargen 90024 Dyp Brun.
Stue i hytte med svartmalt furupanel.Stue i hytte med svartmalt furupanel.

Bilder over: Gjøco interiørbeis i fargen Lindbergtinden 80004, Jotun Panellakk i fargen 90024 Dyp Brun og Bilde: Svarte vegger malt i fargen 362 Varg med Gjøco Fashion glans 05. Foto: Gjøco AS & Jotun A/S

Beis, lakk eller maling

Beiset trepanel fremhever skjønnheten og det unike i treverket. Fargen på panelet vil påvirke hvordan beisens farge blir. Jo flere strøk du maler, desto mørkere blir fargen.

Heldekkende maling skjuler strukturen i treverket og gir et moderne utseende.
Panellakk er et alternativ om du er usikker på om veggen er behandlet tidligere. Lakken vil i likhet med maling legge seg som en film på bordene.

Stue beiset med Gjøco interiørbeis i fargen Dempet gråbeige.Stue beiset med Gjøco interiørbeis i fargen Dempet gråbeige.
Spisestue beiset med Gjøco interiørbeis i fargen Dempet gråbeige.Spisestue beiset med Gjøco interiørbeis i fargen Dempet gråbeige.

Bilder over: Stue og spisestue beiset med Gjøco interiørbeis i fargen Dempet gråbeige. Foto: Gjøco AS/Henrik Lindal & Gjøco AS

Beise gulnet panel

Å beise gulnet panel er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Ønsker du å beholde det originale panelet på hytta, men beise det i en annen farge, er godt forarbeid det viktigste du gjør.

Sørg for at treverket er renset for smuss, støv og sot, det gjør at du unngår skjolder og ujevn fordeling av fargepigmentene i den nye beisen.

Prøv for eksempel Jotun spesialrens gulnet panel eller Tyrilin panelrens kombinert med Tyrilin panellysner. Spør gjerne en av våre ansatte hos Byggtorget om råd i ditt lokale byggevarehus.

Når du har forbehandlet veggen, kan du beise i den fargen du ønsker. Som nevnt er fordelen med beis at du beholder struktur i treverket, det gir et organisk og levende resultat. Originalfargen til treverket vil påvirke sluttresultatet.

Les også: Lakkere gulv

Husk at både beis og lakk tørker raskt, unngå derfor å jobbe med mer enn 2-3 panelbord av gangen.

Tips! Du kan prøvemale den nye beisen på et lite synlig område på veggen, så er du sikker på at du får det uttrykket du ønsker. Du kan også bruke panellakk på gulnet treverk.

Hyttevegger i furupanel som er malt blå.Hyttevegger i furupanel som er malt blå.
Hånd som holder pensel som maler panel.Hånd som holder pensel som maler panel.

Bilder over: Godt utstyr når du skal male er viktig for et pent sluttresultat. Soverommet er malt med fargen 373 Tindeblå fra Gjøco. Foto: Gjøco AS & Jordan

Male panel på hytta selv

Å male eksisterende panel kan gjøre at hele hytta oppleves som ny. Gjør du jobben selv er den enkleste og rimeligste løsningen, det er også mer bærekraftig enn å bytte ut det gamle panelet.

Panelbord krymper og utvider seg i takt med luftfuktighet. Den beste tiden å male hytta innvendig på er i januar, februar og mars fordi treverket er på sitt tørreste i vintermånedene når vi fyrer som mest. Maler du på denne tiden av året, slipper du krympesprekker i ettertid.

Les også: Sesongens fargetrender

Fargekart med forslag til forskjellige hyttepaletter finner du i våre byggevarehus.

De beste maletipsene til panel

  • Bruk maleredskaper av god kvalitet for et pent resultat.
  • Gammelt panel må vaskes skikkelig før det får ny behandling, for eksempel Nordsjö Original Forvask.
  • Er panelet malt eller glatt fra før? Bruk heftgrunning før ny behandling.

Les også: Slik maler du innvendig panel

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg