Byggtorget logoByggtorget logo
Mann står med to sparkelspader i hendeneMann står med to sparkelspader i hendene
Mann står med to sparkelspader i hendeneMann står med to sparkelspader i hendene

Slik sparkler du veggen

Skal du få et slett og fint resultat, bør du ikke slurve med sparklingen. Her får du gode råd av Irene Nygård, utdannet maler og nå fagekspert hos Byggtorget.

Hun skal innom både det å helsparkle en vegg, sparkle skjøtene mellom gipsplater, sparkle hull i veggen, og hva du bør tenke på i våtrom.

Les også: Slik maler du rommet med et perfekt resultat

Sparkle gipsvegg

Ansatt i malingsavdelingen hos Byggtorget

Bilde: Maler og kundeveileder Irene Nygård i malingsavdelingen hos Byggtorget Odal innkjøpslag på Skarnes. Foto: Byggtorget

– Skal du sparkle en gipsvegg, må du sjekke at ikke skruene de er festet med stikker ut, og gå over med en tørrmopp før du begynner, for sparkel fester seg dårlig på støv, sier Nygård, som du møter i byggevarehuset Byggtorget Odal innkjøpslag på Skarnes.

Så er det altså skjøten du skal sparkle på en ny gipsvegg.

– Legg på sparkelmassen så fint du kan, med to 20 cm brede sparkelspader. Sparkel for gipsplater inneholder litt lim, og når skjøten er fylt, klemmer du på en papirstrimmel, som er laget for dette. La det tørke i noen timer, helst over natten, for det må tørke helt, understreker Nygård.

Hun minner om at det er viktig å være nøye for å få minst mulig søl utover.

– Når det er tørt må forhøyninger slipes bort, før operasjonen gjentas en gang eller to. Jeg anbefaler å sparkle mer og slipe mindre, altså være så nøye du kan når du sparkler. Og husk å bruke tørrmoppen igjen etter slipingen.

Interiørmaling: Disse fargene bør du velge inne

Helsparkle vegg

Mann står med to sparkelspader i hendene

Bilde: Det er enklere å sparkle hvis du bruker to sparkelspader. Da påfører du sparkel med den ene spaden, og drar det jevnt utover med den andre. Foto: Jordan

Har du for eksempel gammelt strietapet, kan det være aktuelt å helsparkle veggen for å få den glatt og fin før du maler.

Nygård sier det er viktig å slipe bort ujevnheter som skjøter og skruehull, og vaske veggen nøye med et middel som fjerner fett og annet smuss, slik at sparkelen fester seg godt. Selvsagt må det dekkes godt til der du ikke vil ha søl, og skru løs stikkontakter og brytere.

– Det letteste er å bruke rullesparkel og en malerull, som du fukter slik at sparkelmassen fester seg. Fordel massen rikelig utover. Deretter jevner du ut med en 40 cm bred sparkelspade, først oppover, og så nedover. La det tørke godt, før du sliper over kanter og andre ujevnheter. Deretter kan du legge et nytt strøk, og gjenta prosessen.

Les også: Slik maler du panel

Sparkle i våtrom

Når du skal sparkle på badet eller i andre våtrom, er det viktig å bruke en sparkelmasse som er laget spesielt for å tåle fuktigheten i slike rom.

– Og vær spesielt obs på skjøtene mot eksempelvis gulvbelegg.

Sparkle hull i veggen

mann sparkler en vegg

Bilde: Når du skal sparkle en vegg er det en fordel å minimere søl, slik at du ikke må slipe mer enn nødvendig. Foto: Jordan

Skal du sparkle bare et lite hull i veggen, kan du bruke sparkel, og ellers følge de andre rådene. Er hullet litt større bør du bruke en spesialtape før du sparkler oppå. Store hull må repareres fra baksiden, og er en større operasjon før du kommer til sparklingen.

– Til spikerhull i en trevegg, bruker du sparkel for treverk. Er det ellers noe du lurer på om sparkling, er det bare å spørre oss i Byggtorget, legger Irene Nygård til.

Vi snekres!

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg