Byggtorget logoByggtorget logo
kvinne maler en vegg innendørskvinne maler en vegg innendørs
kvinne maler en vegg innendørskvinne maler en vegg innendørs

Maling av panel

Skal du male ubehandlet panel, lakkert furu eller annet trepanel som for eksempel gran? Med disse tipsene blir maling av trepanel en enkel affære.

Med malt panel får du klassiske og flotte vegger i huset, men for at sluttresultatet skal bli bra er det viktig at du gjør jobben på riktig måte. Det starter med å ta utgangspunkt i underlaget som skal males.

Les også: Interiørmaling: Disse fargene bør du velge

Male ubehandlet panel

Ubehandlet panel, uavhengig av om den har stått på veggen i mange år eller nettopp er montert, må alltid grunnes med to strøk kvist- og sperregrunn. Ved å grunne oppnår du to ting:

  • Toppstrøkene får bedre heft
  • Du forhindrer at kvistene i treverket blør gjennom toppstrøkene og lager gulaktige merker.

Er panelet gammelt, er det viktig at du vasker ordentlig før du setter i gang med grunningen. Til dette bør du bruke anbefalte rengjøringsprodukter fra produsenten fremfor rengjøringsmidler du tilfeldigvis har stående i skapet. Mange velger for eksempel å bruke salmiakk, men det skal du være litt forsiktig med. Dersom du ikke får fjernet alle restene av salmiakken kan det nemlig bli liggende igjen en hinne som gjør at malingen får dårligere heft.

Male lakkert furu

blå krakk står foran en brunbeiset vegg

Bilde: Du kan også velge å lakke furuvegger i en mer moderne farge. Bildet viser Jotun Panellakk 90024 Dyp brun. Dette er et godt alternativ til interiørbeis på vegger som tidligere er behandlet. (Foto: Jotun)

Lakkert panel kan også overmales, men da er det viktig å vaske med et grovt rengjøringsmiddel og å mattslipe bordene for å få god heft. Deretter er fremgangsmåten lik som for ubehandlet panel.

Les også: Slik gir du nytt liv til furuveggene på hytta

– Er panelet malt eller glatt fra før av, bør du vurdere å bruke heftgrunning for å være sikker på at grunningen sitter godt og gir god heft for de neste malingsstrøkene, sier Geir Aasbrenn hos Byggtorget Byggpartner i Rendalen.

Unngå krympestriper

Gjennom året vil panelbordene krympe og utvide seg i takt med luftfuktigheten. På den tørreste tiden av året vil de ha krympet mest og da kommer gjerne umalte felter frem. Det er dette som kalles krympestriper.

Det finnes noen måter å unngå disse stripene på, og hva du velger å gjøre er litt avhengig av hva du selv synes er mest praktisk. En forholdsvis enkel måte å gjøre det på, er ved å male fjæra på bordene med toppstrøkfargen underveis i monteringen. Da kan de krympe så mye de vil uten at umalte felter stikker seg frem på veggen.

Vil du ikke male fjæra før montering, bør du la panelet stå i rommet noen uker for at den skal akklimatiseres skikkelig før du finner frem penselen. Hvor vellykket det blir, er imidlertid avhengig av årstid.

– Det beste er om du kan male panelet vinterstid. Da har panelet som regel krympet maksimalt og gjør at du kan male områdene som vil bli synlige når neste vinter kommer, forteller Geir.

Les også: Slik maler du rommet med perfekt resultat

Anbefalt maletemperatur

Maler du vinterstid er det dessuten lettere å holde riktig maletemperatur, som bør ligge på mellom 18 og 20 grader. Moderne maling tørker ganske fort, og hvis det er for varmt vil du kunne oppleve at det blir vanskeligere å jobbe med den.

Ferdigmalt panel

Hvite veggplater i stue

Bilde: Med ferdigmalte veggplater slipper du unna hele malejobben. Foto: Byggma

Vil du helst slippe unna hele problemstillingen med maling av panel? Da kjøper du ferdigmalte panelbord eller panelplater som monteres med skjult innfesting. Da er du faktisk ferdig så snart du har fått dem opp på veggen. De finnes i en rekke ulike profiler, så det blir nok ikke vanskelig å finne en variant som passer i akkurat ditt hjem.

Har du spørsmål om panel, er du selvsagt også velkommen til å stikke innom et av våre lokale byggevarehus.

Vi snekres!

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg