Byggtorget logoByggtorget logo
Oversikt over hvilket utstyr du trenger for å lakkere gulvet med Trestjerner gulvlakkOversikt over hvilket utstyr du trenger for å lakkere gulvet med Trestjerner gulvlakk
Oversikt over hvilket utstyr du trenger for å lakkere gulvet med Trestjerner gulvlakkOversikt over hvilket utstyr du trenger for å lakkere gulvet med Trestjerner gulvlakk

Lakkere gulvet? Slik gjør du det

Lakking av gulv er en av de beste måtene å beskytte gulvet og gi det en vakker glans. Dette er spesielt viktig i rom som utsettes for mye trafikk og slitasje, som inngangsparti og stue.

Å legge et tregulv kan være en betydelig investering for mange, derfor er det viktig å ta vare på gulvet for at det skal holde seg pent lenge.

Både tregulv og parkett kan slipes og lakkeres flere ganger, noe som gjør dette til bærekraftige alternativer for deg som ønsker et gulv med lang levetid.

Forberedelse

Før du begynner å lakke gulvet, må du sørge for at overflaten er ren og jevn.

  1. Fjern først alle møbler og annet inventar fra rommet.
  2. Deretter må du rengjøre gulvet grundig. Start med å feie eller støvsuge gulvet for å fjerne all smuss og støv.
  3. Bruk deretter en fuktig klut eller mopp for å vaske gulvet. La gulvet tørke helt før du fortsetter.

Når gulvet er helt tørt, må du i de fleste tilfeller slipe det. Dette vil fjerne eventuelle ujevnheter og sikre at lakken kan feste seg ordentlig. Bruk en slipemaskin og følg produsentens instruksjoner. Når slipingen er ferdig, må du igjen rengjøre gulvet for å fjerne all slipestøv.

Du trenger ikke nødvendigvis å slipe ned hele gulvet ditt for å lakke det. Det kan være nok med litt pussing. Gå lett over gulvet med fint slipepapir for å få et jevnt underlag, og tørk av pussestøvet før du lakkerer.

Lakke gulv uten å slipe

Visste du at det nå også er mulig å lakke laminatgulv? Med TreStjerner Gulvlakk Color kan du enkelt endre farge på gammelt gulv, selv laminat, uten å slipe ned til bart treverk først.

TreStjerner Gulvlakk Color er en matt lakk for tre, parkett og laminat. Den er en pigmenterbar, oljebasert lakk som gir et transparent, matt og dempet uttrykk. Fungerer både til å lysne eller endre farge på gamle gulv, eller sette farge til nye.

Bytt farge på gulvet uten slipemaskin

Påføring av gulvlakk

Når gulvet er forberedt, er det klart for å påføre lakken.

  1. Start med å røre lakken godt før du begynner.
  2. Bruk en bred pensel og påfør et jevnt lag av lakken langs kanten av gulvet.
  3. Deretter kan du bruke en malerulle for å påføre resten av lakken. Påfør lakken i retning av treets årer og sørg for at det blir et jevnt lag.

La lakken tørke helt før du vurderer å påføre et nytt lag. Dette vil vanligvis ta minst 24 timer, avhengig av temperaturen og fuktigheten i rommet. Påfør flere lag med lakk til du er fornøyd med resultatet.

Les også: Gode råd når du skal velge nytt gulv

Du kan velge mellom oljebasert eller vannbasert lakk. Oljebasert lakk gir et mer gyllent utseende, mens vannbasert lakk holder seg lysere lenger. Husk på at all lakk gulner over tid.

Vedlikehold av lakket gulv

Etter at gulvet er lakkert, må du sørge for å ta vare på det for å holde det i god stand. Unngå å sette veldig tunge møbler på gulvet, og la sko med høye hæler bli stående i skapet. Rengjør gulvet regelmessig med en myk klut eller mopp og unngå å bruke vann eller rengjøringsmidler som kan skade lakken.

Hos Byggtorget møter du alltid hyggelige fagfolk. Spør oss gjerne om tips og råd neste gang du er innom ditt lokale varehus!

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg