Byggtorget logoByggtorget logo

Disse gulvene anbefales å legge på hytta

Tregulv, parkett og laminat er alle anbefalte gulv på hytta. Graden av slitasje og klimaet i hytta er imidlertid forhold du må ta hensyn til ved valg av hyttegulv.

– Fordelen med heltregulv er at det oppleves ekte og naturlig. Mange velger derfor dette på hytta, sier Vegard Svenskerud ved Byggtorget på Toten.

– Felles for heltregulvene er at de gir en naturlig følelse av varme, legger han til.

Før du bytter gulv på hytta, er det imidlertid viktig å vite hvilket klima gulvet skal legges i. Har du en hytte uten innlagt strøm, vil laminat eller vinyl ofte være et bedre alternativ enn tregulv.

Viktig å vite om tregulv

Ettersom tre er et levende materiale, vil store temperatursvingninger og endringer i luftfuktigheten nemlig påvirke utseendet på gulvet hvis du velger heltregulv eller parkett. Treverket krymper og utvider seg etter hvor varmt eller kaldt det er i rommet, og da kan det oppstå stygge glipper eller bulker i gulvet når årstiden endrer seg.

Dette kan du ta hensyn til ved å akklimatisere gulvbordene på hytta i den fuktigste perioden. Da har gulvbordene utvidet seg før hyttegulvet skal legges, og du unngår bulker etter at gulvet er lagt.

Her kan du lese mer om egenskapene til de forskjellige gulvtypene:

Heltregulv på hytta

Nærbilde av oljet heltregulv i furu med skjærebrett, kanelbolle og kaffekopp

Bilde: Hardvoksoljet heltre furugulv i fargen hellegrå fra Moelven. (FOTO: Moelven Wood)

Heltregulv er naturlig, har et solid og klassisk utseende, gir en god og naturlig følelse og fungerer støydempende. Furu har lenge vært det vanligste tregulvet på hytta, og velger du heltregulv i furu fra for eksempel Moelven Wood, får du et kortreist gulv laget av skandinavisk treverk.

Det er en relativ myk tresort, og er derfor mer utsatt for krymping og svelling enn de hardere tresortene. Har du en hytte med stor forskjell i luftfuktighet, kan eik eller ask være bedre alternativer.

Hytteinteriør med mørkt furugulv

Bilde: Heltre furugulv oljet i fargen Etna fra Moelven. (FOTO: Moelven Wood)

Velger du et tregulv, må du være obs på at gulvet på fjellhytter ofte er utsatt for mer slitasje i kombinasjonen av skistøvler, snø og søle. Det kan fort føre til hakk og riper i et tregulv, vi anbefaler derfor å legge laminat, fliser eller stein på gulvet i entreen.

Les mer om heltregulv her

Parkettgulv på hytta

Parkett er laget av ekte treverk og gir gulvet et lunt og varmt utseende som er mykt å gå på. Eikeparkett er en klassiker, og en hard tresort som tåler mye. Eik er ikke like utsatt for krymping og svelling som de mykere tresortene.

Parkettens fordel er at du kan endre utseendet på gulvet om du ønsker det, ved å slipe det ned og behandle det på nytt med olje eller lakk etter smak og behov. Det er ofte lettere å reparere skader som oppstår i parkett, enn i laminat.

Les mer om parkett her

Bilde: Boen eikeparkett semi smoked 1-stav. (FOTO: Boen)

Bilde: Kährs Mist børstet 3-stavs eikegulv i Lumen Collection. (FOTO: Kährs)

Laminatgulv på hytta

Laminat har en hard og slitesterk overflate som tåler mer enn tradisjonelle tregulv. Det kan være en stor fordel på fjellhytter hvor gulvet ofte er utsatt for litt røffere behandling når hele familien tramper inn på skisko og slalåmstøvler, eller hundepoter legger igjen en dam av smeltevann i gangen.

moderne hytte med mørkt gulv og møbler i skandinavisk design

Bilde: Ved å velge et laminatgulv av god kvalitet, vil du nesten ikke kunne se forskjell fra et ekte tregulv. (FOTO: Berry Alloc)

Bilde: Også laminatgulv kan fås som lange, brede planker. Her ser du Trondheim fra Pergo. (FOTO: Pergo)

Ved å velge et laminatgulv av god kvalitet, vil du nesten ikke kunne se forskjell fra et ekte tregulv. Du får også laminat som etterligner fliser eller steingulv. Med nye strukturer i overflaten oppleves også laminat som varmere og mer levende å gå på enn tidligere.

Hvis du først skal skifte ut gulvet og velger å ettermontere gulvvarme samtidig, vil varmefølelsen imidlertid være den samme uansett hvilken gulvtype du velger. Gulvvarme er ikke bare en behagelig luksus på hytta, det gir også et godt inneklima og fordeler varmen bedre rundt i rommet enn for eksempel panelovner gjør.

Les mer om laminatgulv her

Din lokale hytte-ekspert

Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:

 • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
 • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
 • El-verktøy: Makita Norge AS
 • Festemidler: Essve Norge AS, ITW Construction Products AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Garderobe: Elfa Norge AS
 • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
 • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Vestlandske limtreindustri AS
 • Listverk: Combiwood Barkevik AS
 • Maling: Jotun AS, Gjøco AS
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
 • Trelast royalimpregnert: Talgø Møretre AS, Alvdal Skurlag AS
 • Uterommet: Til-Tak AS, Krifon AS, Arnøy Engros AS
 • Utvendig tak: Plannja AB, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
 • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS
 • Vindu: Velux Norge AS, Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Svenningdal AS, Røros vinduer og dører AS
 • Våtrom: Fibo AS

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg