Byggtorget logoByggtorget logo
Hyttepeis i stue med store vinduer og snø utenfor.Hyttepeis i stue med store vinduer og snø utenfor.
Hyttepeis i stue med store vinduer og snø utenfor.Hyttepeis i stue med store vinduer og snø utenfor.

5 gode grunner til å bytte peis på hytta

En ny, moderne peis på hytta vil redusere strømkostnadene og gi bedre varme. Få inspirasjon og les våre råd om hvorfor du bør bytte peis her.

Peis på hytta er en selvfølgelighet av praktiske årsaker, men peisen har også fått en større estetisk rolle. Den skal fungere som et vakkert møbel, samtidig som den gir ordentlig varme til hyttekosen.

Her er fem grunner til hvorfor du bør bytte peis, og hvordan du kan bruke din nye peis til å fremheve interiørstilen du ønsker på hytta.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Moderne peis i stein med peisinnsats på moderne hytte.Moderne peis i stein med peisinnsats på moderne hytte.
Moderne peis i rustikk hytte.Moderne peis i rustikk hytte.

Bilder over: Velg en moderne peis som matcher resten av interiøret eller velg en som gir kontrast i rommet. Foto: Nordpeis

1. Ny peis lagrer varmen bedre

Når du først bytter peis på hytta, bør du velge en med varmelagrende egenskaper. Det gir lavere vedforbruk og mer effektiv oppvarming.

Den reduserer også behovet for oppvarming med strøm ettersom peisen avgir varme i opptil 12 timer etter endt fyring, noe som gjør at hytta fortsatt vil ha lunk om morgenen eller når du kommer tilbake fra en lang skitur.

En høy peis ser flott og eksklusivt ut i en større moderne hytte. Velg en som går ton-i-ton med resten av interiøret eller velg en peis som vil gi en kontrast og som virkelig tar rommet. Velger du en som har oppbevaring til ved, får du både varme og oppbevaring i ett.

Alle peisovner fra Nordpeis kan gjøres om til en varmelagrende peis med PowerStone™. PowerStone™ er et varmelagrende betongmateriale som Nordpeis har utviklet, og har høyere varmelagrende effekt enn en peis med kleberstein.

Innebygget peis i stue i hytte ved vann.Innebygget peis i stue i hytte ved vann.
Høy peis malt i hvitt til hytte.Høy peis malt i hvitt til hytte.

Bilder over: En innebygget peis gir utallige muligheter til designet. Du får også Capri fra Nordpeis som leveres umalt slik at du kan tilpasse fargen til hytta. Foto: Nordpeis

2. Innebygget peis på hytta

En innebygget peis gir deg muligheten til å sette ditt eget personlige preg på peisen, og du har mange muligheter. Du kan bygge den med eller uten benk og oppbevaring, bygge den høy og slank eller som et massivt smykke i rommet. En innebygget peis kan også brukes som romdeler med innsyn til flammene fra begge sider.

Det viktigste når du skal ha en innebygget peisinnsats, er å tenke over hvor du ønsker innsyn og oppvarmingsbehovet den skal dekke. Vær oppmerksom på at om du har en eksisterende pipe må peisinnsatsen bygges som tillegg til pipen.

Capri fra Nordpeis er et eksempel på en moderne peis som passer til et minimalistisk, nordisk design. Omramningen leveres umalt, slik at du kan fargesette den med farger du allerede har på hytta.

Støpejernsovn er en fin peis i hytte.

Bilde: En klassisk støpejernsovn understreker den tradisjonelle hyttestilen. Her ser du Jøtul F 400 ECO SE. Foto: Jøtul

3. Bærekaftig støpejernsovn

Har du en tradisjonell hytte med furuvegger og smårutete vinduer, vil en klassisk støpejernsovn gi enda mer sjarm til hytta. Samtidig får du en vedovn som varmer godt og lenge. Det er også en svært dekorativ peis, og selv en liten støpejernsovn kan gi mye varme.

Støpejernsovner er svært slitesterke, og er også et bærekraftig valg da det er enkelt å bytte ut deler. Gamle støpejernsovner kan smeltes om til nye ovner når de byttes ut.

Lav rentbrennende peis til hytta i hyttekjøkken.Lav rentbrennende peis til hytta i hyttekjøkken.
Rentbrennende peis med oppbevaring til ved i moderne hytte.Rentbrennende peis med oppbevaring til ved i moderne hytte.

Bilde: Gå for en slank eller lav peis med rene linjer dersom du har en minimalistisk stil på hytta. Her ser du Salzburg S og Lisboa, begge fra Nordpeis. Foto: Nordpeis

4. Bytt til en rentbrennende peis

Skal du bytte peis på hytta for å spare strømutgifter, er det en rentbrennende peis du skal se etter. Gamle vedovner har enkelt og greit dårligere virkningsgrad enn moderne ovner, noe som gjør at du ikke får maksimal utnyttelse av oppvarmingen.

En eldre peis kan ha en virkningsgrad ned mot 40 prosent, men bytter du til en ny og moderne peis, kan du få en virkningsgrad på rundt 80.

Har du en minimalistisk stil på hytta vil en lav peis med rene linjer understreke stilen i rommet, samtidig som den vil gi godt med varme. Se gjerne etter en peis med oppbevaring til ved på sidene, da får du et rent og ryddig blikkfang når du ser rett på peisen.

Stue med veggehengt peis i hytte.Stue med veggehengt peis i hytte.
Takhengt peis i hytte med snø utenfor stuevinduene.Takhengt peis i hytte med snø utenfor stuevinduene.
Peis med base i eik i moderne hvit hytte.Peis med base i eik i moderne hvit hytte.

Bilder over: Peisen Me kommer i flere design og utførelser. Foto: Nordpeis

Nordpeis Me til designhytta

Nordpeis Me er unik og moderne i designet og vil gi en helt egen personlighet til hytta.

Me finnes i flere varianter: Til montering på vegg, hengende fra taket eller med base i forskjellige utførelser til gulv.

Stor vedovn med koketopp.Stor vedovn med koketopp.
Vedovn med koketopp til hytte.Vedovn med koketopp til hytte.

Bilder over: Vedovn med koketopp er praktisk på hytta. Avbildet er nyeheten F 620 fra Jøtul, en stor vedovn med koketopp, og Origo fra Nordpeis. Foto: Nordpeis

5. Klassisk vedovn med koketopp

Har du en moderne hytte med en gammel, åpen peis som ikke varmer så godt, men likevel ønsker å beholde den sjelfulle følelsen den gir? Da bør du velge en klassisk vedovn med koketopp til hytta.

Det er ingen hemmelighet at de moderne hyttene som bygges i dag er lysere, har større vinduer og luftig takhøyde, derfor kan det være fint å få inn en rustikk kontrast.

Det kan du få med en klassisk vedovn, og gjerne en med koketopp – så er du sikret både oppvarming og varm mat dersom strømmen går.

Din lokale hytte-ekspert

Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:

 • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
 • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
 • El-verktøy: Makita Norge AS
 • Festemidler: Essve Norge AS, ITW Construction Products AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Garderobe: Elfa Norge AS
 • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
 • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Vestlandske limtreindustri AS
 • Listverk: Combiwood Barkevik AS
 • Maling: Jotun AS, Gjøco AS
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
 • Trelast royalimpregnert: Talgø Møretre AS, Alvdal Skurlag AS
 • Uterommet: Til-Tak AS, Krifon AS, Arnøy Engros AS
 • Utvendig tak: Plannja AB, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
 • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS
 • Vindu: Velux Norge AS, Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Svenningdal AS, Røros vinduer og dører AS
 • Våtrom: Fibo AS

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg