Byggtorget logoByggtorget logo
Vegg med effektpanel i fargen Midnight Choir fra Bergene HolmVegg med effektpanel i fargen Midnight Choir fra Bergene Holm
Vegg med effektpanel i fargen Midnight Choir fra Bergene HolmVegg med effektpanel i fargen Midnight Choir fra Bergene Holm

Alt om trepanel til vegg og innvendig panel

Lurer du på hva slags vegger du skal satse på hjemme eller på hytta? Denne guiden viser deg forskjellige typer innvendig trepanel til vegg.

Innvendig trepanel er ikke bare flott å se på, det er også et bærekraftig valg. Trenden nå er å velge glattpanel eller sprekkpanel med en transparent finish – både hjemme og på hytta.

Naturlige materialer er mer og mer etterspurt. Det vanligste trepanelet til vegg er gran eller furu, selv om også andre tresorter som eik finnes på markedet.

– Eikepanel er svært formstabilt, men også mer kostbart. Et godt alternativ er granpanel, som er mer formstabilt og har mindre kvae enn furupanel. Det er dette vi selger mest av, forteller butikksjef Lars Støvset hos Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik.

Kvistfritt panel

De som ønsker vegger og tak uten kvist og med skjult innfesting, kan vurdere også «diamanten» innen interiørpanel, nemlig kvistfri panel.

Disse trepanelene leveres i 16 mm tykkelse, både hvitmalt og hvitlasert.

Les også: Slik monterer du trepanel

Slettpanel eller sprekkpanel?

– Heltrepanel kan brukes overalt, også i våtrom, påpeker Støvset.

Utvalget har heller aldri vært større enn i dag. En trend de siste årene er at trepanelet skal være glatt, i motsetning til profilerte panelbord, som tidligere var mest vanlig.

– Sprekkpanel ser nesten ut som glattpanel, men har en liten sprekk mellom bordene på to-tre millimeter. I realiteten får glattpanel også et lite mellomrom når bordene krymper, så forskjellen er ikke stor, forklarer Støvset.

Les også: Slik får du ny stue på én helg

Bilde: Det første trepanelet heter Lysne, og er fra NORD-kolleksjonen til Bergene Holm. Denne profilen kalles låvepanel, som er en type sprekkpanel. Det andre bildet er av hvitlasert glattpanel. Begge foto: Bergene Holm

nærbilde av trepanel på vegg, med en krakk og keramikkpotter stående forannærbilde av trepanel på vegg, med en krakk og keramikkpotter stående foran
trekommode med en potteplante foran en hvitlasert panelveggtrekommode med en potteplante foran en hvitlasert panelvegg

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Kommunikasjonsdirektør Tone Bente Bergene Holm hos leverandøren Bergene Holm er en ivrig ambassadør for trepanel. Hun ser at det er flere og flere som nå også vil ha dette hjemme, ikke bare på hytta:

– Det er et naturprodukt som puster, trekker varme og fuktighet til seg og slipper det ut igjen. Det er rett og slett godt å omgi seg med naturlige materialer.

Hun trekker også frem glattpanel som et eksempel på dagens trend, men overflatebehandling som får fram spillet i treverket er også et populært grep.

Ferdigmalt trepanel til veggen

Går du for trepanel på veggen, er det opp til deg om du vil bruke tid på å behandle det selv. Byggtorget selger også ferdig malt, beiset eller oljet panel.

Panel kan også strukturbørstes, som Setergrå panel i Eventyrkolleksjonen fra Bergene Holm.

Foto under: Bergene Holm

oppholdsrom i hytte med trepanel i fargen setergråoppholdsrom i hytte med trepanel i fargen setergrå
børstet trepanel i fargen setergrå fra Bergene Holmbørstet trepanel i fargen setergrå fra Bergene Holm
Vegg med eventyrpanel i fargen drivvedgråVegg med eventyrpanel i fargen drivvedgrå

Hvitlasering eller pigmentering er også et alternativ hvis du ønsker et naturlig trehvitt uttrykk, men hindre at det gulner over tid. Med beis får du frem de naturlige strukturene i panelet fordi den er transparent, det samme gjelder for hvitlasering.

– Skal du male heltrepanel, er det viktig å la treverket sette seg først, ellers vil du få sprekker i malingen. Det kan faktisk ta inntil et år, påpeker Lars Støvset.

Ferdigmalt eller ferdigbeiset trepanel?

Det er flere gode grunner til å satse på ferdigbehandlet trepanel. Da har du mer kontroll på sluttresultatet, og slipper sprekker i overflatebehandlingen:

  • Ferdigmalt panel gir en heldekket overflate der treets naturlige struktur fortsatt er synlig.
  • Ferdigbeiset panel har mange også  forskjellige fargemuligheter, samtidig som beisen bidrar til å forsterke skjønnheten og det unike i trevirket.
  • Interiøroljet panel gir en varm, sløret og rolig overflate som også føles god å ta på.

For deg som vil gjøre det lille ekstra, skal du også vite at det finnes såkalte effektpaneler. De er strukturbørstede, beiset og belagt med skimmer og glitter som gir en helt spesiell effekt i det rette lyset.

Under ser du Midnight Choir, et mørkt og mystiskt panel som glitrer når den får stå i lyset. Dusty Silver er et vakkert og spennende effektpanel i kjølig grått, som skimrer når lyset treffer. Foto: Bergene Holm

effektpanel på vegg i fargen midnight choir fra Bergene Holmeffektpanel på vegg i fargen midnight choir fra Bergene Holm
dobbeltseng står foran en vegg med effektpanel i fargen dusty silver fra bergene holmdobbeltseng står foran en vegg med effektpanel i fargen dusty silver fra bergene holm

Liggende innvendig panel

Innvendig panel kan monteres både liggende og stående, gjerne i kombinasjon i ett og samme rom. Vi ser stadig flere som velger liggende panel på veggen.

Bilde: Mørkne trepanel montert som liggende panel. Foto: Bergene Holm

Bergene Holm er en av Byggtorgets leverandører av innendørs trepanel, og de har flere populære kolleksjoner å velge mellom.

Grankolleksjonen NORD med beisfargene Lysne, Skumre, Mørkne og Blåne, inneholder også listverk og utforinger i samme utførelse.

Tone Bente Bergene Holm forteller at deres Eventyr-kolleksjon i furu har vært spesielt populær på hytter i lang tid.

– Den består av flere flotte farger, blant annet fargen Drivved, som har vært en bestselger i mange år. Særlig er denne kolleksjonen populær blant hytteeiere, opplyser hun.

Les også: Slik gir du nytt liv til furuveggene på hytta

Ulike paneltyper

Heltrepanel er et solid produkt som holder seg godt over tid. Det kan brukes i alle rom, og det kan lett repareres om det skulle få en skade. Det gjør panel til et tidløst og bærekraftig materialvalg.

Det er selvsagt fortsatt mulig å velge andre typer trepanel enn den glatte. Det skal jo passe til boligen.

Til et sveitserhus eller et mer herskapelig hus, vil profilert panel være det mest naturlige valget. Det kan også være tilfellet på en mer tradisjonell hytte med gammel sjel i veggene.

Det finnes mange ulike profiler å velge mellom, kom gjerne innom oss i Byggtorget for en titt. Husk at ingen byggevarehus er på flere steder i Norge enn oss, eller kjenner lokalmiljøet bedre.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg