Byggtorget logoByggtorget logo
nybygd hytte i fjellterrengnybygd hytte i fjellterreng
nybygd hytte i fjellterrengnybygd hytte i fjellterreng

Slik bygger du terrasse på fjellhytta

Klima og værforhold er kanskje det aller viktigste å la seg inspirere av når du går igang med å planlegge terrasse på fjellhytta.

Skaff deg en oversikt over hvilken vindretning som er vanligst på hvilke tider av året. Sjekk himmelretningen og solforholdene på det stedet som er aktuelt for terrasse, husk også at hvor høyt sola står varierer mellom årstidene.

Harald Norbech er salgssjef hos treprodusent Moelven, og mener det aller viktigste for en platting på fjellhytta er stabilitet og en solid konstruksjon.

– Pass på at du ikke legger for få bjelker eller sparer på dimensjonene på konstruksjonsvirket. Både for å være sikker på at terrassen står neste gang du kommer på hytta selv om det har snødd lenge, men også fordi det ikke skal gynge og svaie når du går på den, sier Harald.

Ikke spar på bjelkelengder, ta i litt og legg på en ekstra i stedet, er rådet hans.

Les også: Slik bygger du platting på hytta ved sjøen

fruktfat og en vase med grønne plater står på et betongbord på en terrasse

Bilde: Termofuru er et varmebehandlet terrassebord som gir svært lite vedlikeholdsbehov. Foto: Einar Breen/Moelven

Grav deg ned i tide

Det bør være le på en terrasse, og det beste er å legge plattingen slik at en eller to hyttevegger gir le i seg selv. Da sparer du både penger, nabovarsel og eventuelle søknader til kommunen om levegg eller pergola.

Det kan være vanskelig å forutsi snømengdene som møter deg når du kommer på hytta etter et snøfall. Vind og snøføyk gjør sitt til at en terrasse på fjellet i de fleste tilfeller må graves fram. Det kan lønne seg å gå en tur rundt i hytteområdet og notere ned hvor det legger seg snøskavler. Det kan være rundt trær, store steiner eller andre hytter. I hvilke himmelretninger ligger de største snøskavlene? Ta det med i betraktningen når du bestemmer deg for hvor plattingen skal ligge og hvordan utformingen skal være.

Les også: Slik går du frem når du skal bygge terrasse selv

nybygd hytte i fjellterreng

Bilde: Hvor legger snøskavlene seg om vinteren? Det kan være greit å vite når du setter igang med bygging av platting i sommerhalvåret. Denne hytta og terrassen er bygget med kledning og terrassebord i MøreRoyal. Foto: Nathan Lediard/Talgø

Ligg lavt i terrenget

Selv i den beste og luneste solveggen kan man oppleve vind og vindkast på fjellet. Å legge en terrasse så nært terrenget som mulig kan være lurt. Høye terrasser er ofte vindutsatt. Å følge terrenget, lage nivåforskjeller og trappekonstruksjoner kan være en god forsikring mot sur vind og snøføyk. Ulike nivåforskjeller og trappekonstruksjoner med brede trinn lager også fine sitteplasser og steder man kan sette fra seg kaffekoppen eller en tallerken med grillpølser.

Godt og stabilt sitteunderlag

Løse terrassemøbler trenger lagring, er plasskrevende og utsatt for fukt og slitasje. Å bygge sin egen terrassesofa hvor du kan ha løse puter som er enklere å lagre, er både plassbesparende og veldig praktisk. En plassbygget sofakrok gir et stilrent uttrykk og det gir mye effektiv sitteplass per meter. Med andre ord: Å snekre en sofabenk er ofte verdt den ekstra jobben det er å lage den. Lager du en høy rygg, gir det også ekstra le.

Spør erfarne fjellfolk

Et råd fra Harald Norbech i Moleven er å spørre hyttenaboer eller fastboende om deres erfaringer med terrasser og plattinger. Hvor legger det seg mye snø, hvilke terrassebord har de brukt og er det mye vedlikehold? Kanskje får du en hyttevenn eller to ekstra på kjøpet.

– Titt over gjerdet til naboen og få litt inspirasjon. Kanskje de har gjort noe du ellers ikke ville tenkt på, som fungerer bra, sier Harald.

mor og datter koser seg i en utesofa på terrassen

Bilde: Termofuru er et materiale som tåler mye, og et god valg for deg som ønsker minst mulig vedlikehold av terrassen. Foto: Moelven

Bilde: Royalimpregnerte terrassebord er svært vedlikeholdsvennlige, og holder i 5-7 år mellom hver oljebehandling. Foto: Talgø MøreRoyal

kompositt terrasse med moderne sofagruppe i grå aluminium og stripete puter i gult og blått

Bilde: Kompositt terrassebord kan også være et svært vedlikeholdsvennlig alternativ. Pass imidlertid på at du velger bord som er massive, ettersom et bord som er hult inni lettere kan få skader. Foto: Fritzøe Engros

Din lokale hytte-ekspert

Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:

  • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
  • El-verktøy: Makita Norge AS
  • Festemidler: Essve Norge AS, ITW Construction Products AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Garderobe: Elfa Norge AS
  • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
  • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Vestlandske limtreindustri AS
  • Listverk: Combiwood Barkevik AS
  • Maling: Jotun AS, Gjøco AS
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
  • Trelast royalimpregnert: Talgø Møretre AS, Alvdal Skurlag AS
  • Uterommet: Til-Tak AS, Krifon AS, Arnøy Engros AS
  • Utvendig tak: Plannja AB, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
  • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS
  • Vindu: Velux Norge AS, Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Svenningdal AS, Røros vinduer og dører AS
  • Våtrom: Fibo AS

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg