Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Slik gir du nytt liv til furuveggene på hytta

Å beise gulnet panel er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Hvis hytteveggene likevel skal byttes ut, får du ferdigbeiset eller ferdigmalt panel i farger tilpasset både sjøhytte og fjellhytte.

Visste du at trepanel er det mest miljøvennlige produktet du kan velge som innvendig overflate? Tre har unike egenskaper med sin evne til å ta opp fuktighet og lagre varme.

Selv om ekte treverk og naturlige farger er i vinden for tiden, er det ikke nødvendigvis de gulnede furuveggene fra 80- og 90-tallet vi ønsker oss på hytta. På fjellet velger stadig flere mørke farger i varme toner, mens vi i hytta ved sjøen vil ha det lyst og svalt.

Dette er noen av alternativene du har hvis du skal fornye innvendig panel på hytta:

Beise gulnet panel

Hvis du vil beholde det originale panelet, er det viktig ikke å slurve med forarbeidet. Du må først rense treverket for å fjerne smuss, støv og sot, hvis ikke risikerer du skjemmende skjolder og ujevn fordeling av fargepigmentene i den nye beisen du legger på. Jotun spesialrens gulnet panel eller Tyrilin panelrens i kombinasjon med Tyrilin panellysner er eksempler på produkter som passer til dette. Be gjerne om flere tips og råd i våre byggevarehus.

Deretter kan du beise hytteveggene i den nye fargen du ønsker. Vær oppmerksom på at fargen som er på panelet fra før, også vil påvirke hvordan beisens farge blir. Prøvemal beisen på et lite synlig område på veggen, slik at du er helt sikker på fargevalget før du beiser hele rommet.

Fordelen med beis er at strukturen i treverket kommer godt frem, noe du ikke får når du bruker en heldekkende maling. Jo flere strøk du legger på, desto mørkere blir fargen.

Trenger du fargeinspirasjon? Sjekk disse fine hyttefargene:

moderne stue i hytte med beiset panel på veggene

Bilde: Disse hytteveggene er beiset med Gjøco interiørbeis i fargen Dempet gråbeige, som gir et vakkert, matt og ærlig resultat. (FOTO: Henrik Lindal/Gjøco)

spisestue med dekket bord

Bilde: Spisestue i fargen Dempet gråbeige. (FOTO: Gjøco)

gammel hytte med gulnet furutak og veggerDet som tidligere var en gammel hytte med gulnet furupanel, er nå topp moderne med mørkt gulv, beisede vegg og tak

Bilde: Før og etter at hyttevegger og tak ble påført Osmo dekorvoks i fargen 3142 Fjell by Oj! Design. (FOTO: Bernat Tubau/Oj! Design)

Panellakk er også et alternativ om du er usikker på om veggen tidligere er behandlet. I motsetning til beis som trekker inn i underlaget, blir lakken liggende som en film på utsiden.

Panel soverom på hytte behandlet med interiørbeis

Bilde: Soverommet blir ekstra stilig med sort panellakk i fargen Trollheim fra Nordsjö (BILDE: Nordsjö)

Koselig hyttestue med hjørnesofa og fyr i peisen. Panellakk på veggene.

Bilde: Stuepanel behandlet med panellakk i fargen Jøldal fra Nordsjö. (Foto: Nordsjö)

en stol med et pledd på står foran en brunbeiset vegg

Bilde: Med Jotun Panellakk i fargen 90024 Dyp Brun får veggen et vakkert transparent uttrykk. (Foto: Jotun)

NB! Både lakk og beis tørker raskt, så du bør unngå å jobbe med mer enn 2-3 panelbord av gangen for å få et pent resultat. Bruk også maleredskap av god kvalitet, du har jo tross alt ikke lyst til å gjøre jobben om igjen ved en senere anledning?

Ferdigbeiset panel

Byggtorget tilbyr ferdigbeiset panel for vegg og tak fra flere forskjellige leverandører. Beisen bidrar til å forsterke skjønnheten og det unike i trevirket, og gir flere spennende fargemuligheter. For mange er dette en sikker vinner på hytta, ettersom denne løsningen både gir et perfekt resultat og mer tid til å kose seg.

Husk at panel også kommer i forskjellige strukturer, både upolerte og glatte, med eller uten kvist. En av våre eksperter viser deg gjerne forskjellen i ditt lokale byggevarehus.  Et upolert, naturlig panel gir et røffere uttrykk enn panel med en glatt og klassisk overflate. Ofte ser vi mest av den førstnevnte stilen i hytter på fjellet, mens hytta ved sjøen som regel får en roligere og mer elegant finish.

Nærbilde av Moeleven seterbrun panel med kubbelys på et bord

Bilde: Moelven ferdigbeiset sprekkpanel i fargen seterbrun. (FOTO: Moelven Wood)

Kjøkkenhylle med lampe, urter og skjærefjøl. Beiset panel på veggen

Bilde: Moelven sprekkpanel på hytta beiset i fargen skogbrun. (FOTO: Moelven Wood)

Beiset trevegg bak en grønn kommode med pyntegjenstander. Landlig stil

Bilde: Eventyrpanel fra Bergene Holm beiset i fargen drivvedgrå. (FOTO: Bergene Holm AS/@bergeneholm)

Ferdigmalt panel

Fargevalget i hytter ved sjøen er som regel lysere enn på fjellhytter. En lys eller hvitpigmentert beis passer godt på sommerhytta, men malt panel er også vanlig. Ved å velge ferdigmalt panel fra fabrikk sparer du deg for mye jobb, og du kan selv velge den fargen og profilen som passer best.

Male panel selv

Den enkleste, billigste og mest bærekraftige løsningen vil være å friske opp det eksisterende panelet. Det å male hytteveggene kan få hele rommet til å virke forfriskende nytt! Det er vintermånedene januar, februar og mars som er den beste tiden for å ta frem malerkosten, ettersom treverket på dette tidspunktet er på sitt tørreste når vi fyrer opp hytta for å holde varmen. Da slipper du krympesprekker i etterkant.

Geir Aasbrenn hos Byggtorget Byggpartner i Rendalen har også et godt råd til deg som er ivrig med malekosten:

– Er panelet malt eller glatt fra før av, bruker du først heftgrunning for å være sikker på at grunningen sitter godt og gir god heft for de neste malingsstrøkene.

Du bør også gi veggene en god vask for å klargjøre panelet for ny behandling, for eksempel med Nordsjö Original Forvask.

Se flere tips og fremgangsmåte for maling av panel her

Fargekart med forslag til forskjellige hyttepaletter fra Jotun, Gjøco og Nordsjö finner du i våre byggevarehus.

nærbilde av en lys sofa med puter. Store vinduer og lyse gardiner i bakgrunnen, svart panel på veggen.

Bilde: Svarte vegger er en lekker kontrast mot lyst interiør, spesielt på hytta. Her malt i fargen 362 Varg med Gjøco Fashion glans 05. (FOTO: Gjøco)

Ikke glem listverket

Alt av listverk, samt foringer rundt dører og vinduer, er med på å skape det helhetsuttrykket du er ute etter i rommet du skal pusse opp. Lister leveres i forskjellig høyde og profil, og bør velges ut ifra om du ønsker et klassisk eller moderne uttrykk på hytta. Det samme gjelder fargene: Mange maler nå listene i samme farge som veggen, eller velger en annen kontrastfarge enn hvit. Grå- og blåtoner er for eksempel fint mot en beiset trevegg på fjellhytta.

Hvite lister bidrar også til å lysne opp mørkbeisede rom, samtidig synes kanskje noen at hvite utforinger i dør- og vinduskarmer gir en litt for hard kontrast i et ellers varmt og koselig hyttemiljø. Da er det greit å vite at du kan få også listverk ferdig beiset fra fabrikk i den fargen du ønsker.

Moderne hytte med sorte foringer rundt store glassvinduer

Bilde: Her ser du Onyks foringer og listverk i sort beisfarge fra Bergene Holm (FOTO: Bergene Holm AS/@bergeneholm)

Glassplate på sprutvegg bak vask på kjøkken

Bilde: Beskytt den vakre veggen i sprutsonen på hyttekjøkkenet med en glassplate fra Fibo. Kommer i flere farger. (FOTO: Fibo)

Din lokale hytte-ekspert

Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:

  • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
  • El-verktøy: Makita Norge AS
  • Festemidler: Essve Norge AS, ITW Construction Products AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Garderobe: Elfa Norge AS
  • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
  • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Vestlandske limtreindustri AS
  • Listverk: Combiwood Barkevik AS
  • Maling: Jotun AS, Gjøco AS
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
  • Trelast royalimpregnert: Talgø Møretre AS, Alvdal Skurlag AS
  • Uterommet: Til-Tak AS, Krifon AS, Arnøy Engros AS
  • Utvendig tak: Plannja AB, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
  • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS
  • Vindu: Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Svenningdal AS, Røros vinduer og dører AS
  • Våtrom: Fibo AS