Byggtorget logoByggtorget logo
Hvite vinduer med sprosserHvite vinduer med sprosser
Hvite vinduer med sprosserHvite vinduer med sprosser

Nye vinduer? Tenk gjennom dette

Enten du er på utkikk etter nytt takvindu eller kjellervindu, vinduer med sprosser eller har spørsmål om solskjerming og selvrensende vindusglass, kan Byggtorget hjelpe deg.

Investeringen i nye vinduer er noe du skal ha både nytte og glede av i mange år, og det er derfor viktig å bruke tid på å finne den riktige løsningen for din bolig. Det finnes flere priskategorier og ulike kvaliteter å velge blant.

Anbefalingen fra fagfolk er ofte at det lønner seg å satse på kvalitet. Investeringen som i utgangspunktet ble rimelig, kan vise seg å bli dyr dersom vinduene ikke innfrir forventningene om verken funksjonalitet eller levetid.

Når du skal velge nye vinduer, er det derfor viktig å tenke på dette:

 • Vurder investeringen i et 25-30 års perspektiv og gå for kvalitet
 • Vinduer med god isoleringsevne (lav u-verdi) gir god komfort og lite varmetap
 • Vinduer med aluminiumskledning krever praktisk talt ikke utvendig vedlikehold
 • Glass kan leveres med innebygde funksjoner som selvrens, soldemping og lyddemping – det kan være gull verdt
 • Hvilken åpningsfunksjon vil du ha? Valget påvirker både utseende og praktiske ting som vasking og lufting

Tenk langsiktig om vinduer

Bilde: Ved å velge norskproduserte trevinduer ivaretar du det miljøvennlige valget på en god måte. Foto: NorDan.

Disponibelt budsjett er som regel avgjørende for valget du skal ta, og det kan være smart å tenke 25-30 år fram i tid. Fordelt på antall leveår opplever mange at investeringen ikke er så omfattende som først antatt. Norskproduserte vinduer med kjerneved på den utvendige siden, lever opp til forventningene enhver entreprenør, arkitekt eller boligeier har. God kvalitet gir langvarige og gode resultater.

Materialvalg kan også være helt avgjørende, ikke minst når det gjelder geografisk sted. I enkelte områder er det «mer vær» enn andre steder, og det stilles da krav til mer værbestandige løsninger. Miljøaspektet er også et avgjørende element for den bevisste kjøper, og ved å velge norskproduserte trevinduer ivaretar du det miljøvennlige valget på en god måte.

Hvilket vindu du velger betyr dessuten mye for helhetsinntrykket av huset. Store vindusflater gir et moderne preg, mens mindre smårutete vinduer ofte oppfattes mer nostalgisk. Sammen kan vi finne den løsningen du ønsker, spør oss gjerne om råd i ditt lokale byggevarehus.

Bilde: Vinduer med sprosser gir ofte et mer nostalgisk eller tradisjonelt inntrykk.

2- eller 3-lags glass?

I dag kan du hovedsakelig velge mellom vinduer med 2- eller 3-lags glass. Det har mye å si for hvor god isoleringsevne vinduene har, ofte kalt U-verdi. Jo lavere u-verdi vinduet har, dess bedre isolerer det. Med lav U-verdi reduserer du fyringskostnadene, og dermed også miljøpåvirkningene. Det er både nyttig for deg og miljøet.

2-lags glass inneholder to lag med glass, der ett av glassene har et tynt, usynlig lag med isolasjon (energibelegg). Mellom glassene er det argongass, som forsinker varmeutslippet.

Med 3-lags glass har to av glassene innebygget isolasjon, og det er to lag med argongass. Dette vil gi økt komfort, mindre energiutslipp som gir mindre fyringskostnader og du unngår kaldras fra vindu og ned mot gulv. Er det gulvkaldt, kan det faktisk skyldes at det kommer kaldras fra vinduene dine. Med 3-lags glass holder du både kulden ute og varmen inne. Kostnaden ved å strekke seg til 3-lagsglass er såpass liten at investeringen tjenes inn i løpet av noen få år som følge av lavere fyringskostnader.

Når du vurderer U-verdi på vinduet er det viktig at du ikke ser deg blind på glasset, men vurderer hele vinduskonstruksjonen samlet. Karm-/rammekonstruksjonen har normalt høyere U-verdi enn isolerglassene.

Glass med mange funksjoner

Bilde: Vinduer med soldempende glass er en fordel der mye av fasaden består av glass. Foto: H-fasader

Glasset i et vindu kan ha ulike egenskaper eller funksjoner. Dette kalles funksjonsglass, og hvor i huset vinduene skal plasseres er avgjørende for hvilke tilleggsfunksjoner glasset bør ha.

Alle våre leverandører leverer vinduer med følgende typer funksjonsglass:

Selvrensende glass

Vinduer som gjør vaskejobben for deg. Her er det et belegg på glasset som gjør at skitt og smuss vaskes bort når det regner. Slike vinduer er spesielt praktisk der det er vanskelig å komme til for å vaske.

Les mer om vinduer med selvrensende glass her

Soldempende glass

Vindusglass med solskjerming stopper mye av solvarmen fra å komme inn i huset. Det bidrar til lavere innetemperaturer og bedre inneklima. Soldempende glass bør alltid vurderes på solbelastede deler av fasaden. Et alternativ til soldempende glass er å bestille vinduer med integrerte screens fra fabrikk. De stopper opptil 90% av solvarmen uten å ødelegge husets estetikk.

Les mer om soldempende glass og øvrig solskjerming her

Støyreduserende glass

Støyreduserende glass isolerer bedre mot støy enn standardglass. Støyreduserende glass er spesielt aktuelt i områder med mye trafikkstøy eller i sentrumsstrøk med mye folkeliv.

Mer info om støydempende glass her

Sikkerhetsglass/herdet glass

Sikkerhetsglass eller herdet glass er en type glass som både gjør vinduet vanskeligere å knuse, og som gjør at glasset ikke knuser i skarpe og farlige biter dersom uhellet faktisk skulle være ute. Sikkerhetsglass er spesielt relevant dersom du skal ha store vinduer eller vinduer som går helt ned til gulvet.

Her kan du lese mer om sikkerhetsglass og herdet glass

Antidugg-glass

En konsekvens av den gode isoleringsevnen i 3-lags glass, er at svært lite varme slipper ut gjennom glasset. Denne egenskapen er selvsagt både naturlig og ønskelig, men det har en konsekvens som kan være litt overraskende. Det fører nemlig til at det kan oppstå dugg eller kondens på utsiden av glasset, og skjer typisk ved kaldt og klart vær med høy luftfuktighet.

Der de gamle vinduene dine slapp ut såpass mye varme at duggen fordampet, skjer ikke det på et vindu med 3-lags glass. Antidugg-glass forhindrer utvendig dugg på av 3-lags glass i ni av ti tilfeller.

Les mer om glass som ikke dugger her

Brannhemmende glass

Brannhemmende glass er med på å forhindre brannspredning og forsinke en brann. I motsetning til vanlig glass vil et brannvindu som blir utsatt for varme reagere slik at det isolerer mot den intense varmen og flammene.

Dekorglass

Dekorglass finnes i ulike former, fra farget eller frostet glass til glass med grafiske mønstre. Man bruker gjerne dekorglass der man vil skjerme for innsyn, som for eksempel i ytterdører og baderom.

Vedlikeholdsfrie vinduer

Bilde: Trevinduer med mørk aluminium på utsiden. Foto: Uldal

Alle våre leverandører kan levere tradisjonelle trevinduer og det som kalles for tre/alu-vinduer. Velger du et trevindu, får du et tradisjonelt produkt med malt treverk på begge sidene. De har ofte kjerneved på den utvendige siden som gir lang holdbarhet, men det er ikke til å komme unna at de krever en del vedlikehold i form av maling og skraping med jevne mellomrom.

Vil du ha trevinduer med minimalt vedlikehold, lønner det seg derfor å velge tre/alu-vinduer. Det er i bunn og grunn trevinduer, men det legges på en vedlikeholdsvennlig, pulverlakkert aluminiumskledning på vinduets ytterside. Du får altså det tradisjonelle treverket på innsiden, men en slitesterk og vedlikeholdsvennlig overflate av aluminium på utsiden. Så slipper du å bruke ferien til å skrape og male vinduene, og de vil holde seg like fine i år etter år.

Det er spesielt smart å velge tre/alu dersom du skal ha en mørk utvendig farge på vinduene. Solen sliter nemlig veldig på vanlige trevinduer med mørk utvendig farge, og gjør at tiden mellom hver gang du må til pers med malerkosten blir kortere. Med tre/alu-vinduer trenger du ikke å tenke på det.

Du kan også velge forskjellige farger på inn- og utside av dine nye vinduer, hvis du vil det. Innvendig kan du for eksempel velge samme farge som på veggene, mens utsiden kan være standard hvit. Eller en annen av regnbuens mange farger. Våre leverandører kan levere alle mulige farger og bruker både NCS- og RAL-systemet for å gi deg full valgfrihet.

PVC-vinduer

Du får PVC-vinduer både til moderne og tradisjonelle bygg. Dette er plastvinduer som er utviklet over mange år, og dagens uttrykk både ser ut og føles som treverk. Vinduene kan dessuten leveres med toppsving, sidehengslet, fastkarm, som balkongdør og heve-/skyvedører - og med alle typer glass. Både ytterside og innerside kan leveres i ulike farger og finish.

PVC-vinduer har kanskje ikke hatt det beste ryktet tidligere, men med dagens teknologi er det ingen grunn til å velge bort bærekraftige PVC-vinduer, som fritar deg for tidkrevende vedlikeholdsarbeid.

Her kan du lese mer om vedlikeholdsfrie vinduer i PVC

Åpningsmuligheter på vinduene

 • Toppsving
 • Topphengslet
 • Sidesving
 • Sidehengslet
 • Innadslående

Hva slags åpningsfunksjon du velger, avhenger av behovet ditt og hvilket rom det skal monteres i. Med toppsving og sidesving kan du for eksempel snu vinduet helt rundt, sånn at du får vasket vinduet på utsiden og innsiden. Et innadslående vindu kan være en praktisk løsning da det åpnes enkelt i toppen for trekkfri lufting. Det kan imidlertid også svinges helt opp sideveis, ofte med samme vrider. På denne måten kan vinduet helt trygt vaskes innenfra.

Topphengslede vinduer er utadslående og brukes ofte i for eksempel kjellere. Rett og slett et godt, gammeldags vindu. Sidehengslede vinduer er også utadslående og utstyrt med tradisjonelle hengsler. De passer godt til gamle boliger som skal rehabiliteres eller nybygg som skal ha et gjennomført preg av svunne tider.

Les også: Dette må du vite om rømningsvindu i kjelleren

Takvindu

Bilde: Med takvinduer får du mer plass i høyden og godt med dagslys inn i rommet. Foto: Velux

Med takvinduer kan du få akkurat den løsningen du har behov for – mer dagslys, fjernstyring, takterrasse, takaltan, kombinasjon av tak- og fasadevinduer, ja til og med høyden til å møblere der det før ikke var mulig. Er det for eksempel for lavt til å ha badekar eller vask, kan et eller flere takvinduer være den ideelle løsningen.

Jo flere takvinduer, desto mer dagslys og frisk luft får du inn i hjemmet ditt. Det finnes utallige kombinasjoner av takvinduer – slipp utsiden inn og finn din egen løsning med takvinduer i kombinasjon.

Les også: Alt om takvinduer

Smarte vinduer

moderne stue i leilighetskompleks ved sjøen, med vinduer på to vegger

Bilde: Gilje er blant produsentene som tilbyr smarthus-tilpassede vinduer. Foto: Gilje

Stadig flere ønsker å sikre hjemmet og hytta med smarthus-produkter, og vinduene er ikke noe unntak. Hos eksempelvis Gilje og Nordan er det mulig å få vinduene levert med sensorer som gir deg full kontroll på om dører og vinduer er åpne eller lukket. Med Gilje Sense får du informasjon via en enkel app på telefonen, og kan i tillegg velge om du vil ha varsling hver gang dører og vinduer åpnes.

Dermed kan du holde øye med alle dører og vinduer både hjemme og på hytta uten å være fysisk til stede. Sensorene i Gilje Sense-systemet er integrerte, slik at du slipper irriterende synlige støvsamlende dingser på dine nye flotte vinduer.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Slik fungerer Ferdig Snekra:

 1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig pris og løsning.
 2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.
 3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra Byggtorget. Enklere blir det ikke.

Som Ferdig Snekra-kunde får du:

 • Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet - enten det er stort eller lite.
 • Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt
 • Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier.
 • Konkurransedyktige priser fordi Byggtorget er en ledende aktør i byggevarebransjen. Vi tilbyr deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.
 • Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra Byggtorget som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid.