Byggtorget logoByggtorget logo
moderne stue i leilighetskompleks ved sjøen, med vindusflater på to hele veggermoderne stue i leilighetskompleks ved sjøen, med vindusflater på to hele vegger
moderne stue i leilighetskompleks ved sjøen, med vindusflater på to hele veggermoderne stue i leilighetskompleks ved sjøen, med vindusflater på to hele vegger

Sikkerhetsglass gjør boligen tryggere

I en del tilfeller er det behov for glass som tåler en trøkk, spesielt der konsekvensene av knust glass kan bli ubehagelige og farlige. Da er sikkerhetsglass det du trenger.

Skal du bytte vinduer eller sette inn nye glassflater i boligen? Hva slags type glass du skal velge når du bygger hus eller renoverer kommer an på flere ting.

Les også: Dette må du vite når du skal bytte vinduer

Krav om sikkerhetsglass

Eksempler der du skal bruke sikkerhetsglass i boligen er glassdører og sidefelt til dører, men også vinduer som går langt ned mot gulvet og der det er fare for sammenstøt mellom mennesker og glass. I henhold til TEK17 er det krav om alltid å bruke sikkerhetsglass dersom vindu/glassfelt er lavere enn 0,8 meter over gulvet.

Sikkerhetsglass til bolig er kort fortalt glass som sikrer mot alvorlig kuttskader ved sammenstøt eller fall mot glass. Det finnes hovedsakelig to typer sikkerhetsglass:

  • Laminert glass
  • Herdet glass

moderne stue i leilighetskompleks ved sjøen, med vinduer på to vegger

Bilde: Dersom vindu eller glassfelt er lavere enn 80 cm over gulvet, skal det brukes sikkerhetsglass. Foto: Gilje

Laminert glass

Laminert glass består av to eller flere lag med glass som er limt sammen med en spesiell folie. Denne folien gjør at glasset fremdeles henger sammen selv om det skulle knuse. Det er derfor det beste valget hvis du vil sikre deg mot vandalisme og innbrudd, da folien fremdeles vil utgjøre en barriere som er vanskelig å komme gjennom for innbruddstyver.

Det er også en fordel med tanke på personsikkerhet dersom glasset skulle knuse på grunn av et uhell, og anbefales der det er en del fallhøyde.

Se også: PVC er vedlikeholdsfrie vinduer i plast

Herdet glass

Herdet glass varmes opp til over 600 grader, for så å sjokkavkjøles. Dermed oppstår konstante spenninger som gjør det motstandsdyktig overfor sprekker og bruddskader. Om et herdet glass likevel skulle knuse, pulveriseres det i tusenvis av små og ufarlige glassbiter. De som vet hva de holder på med, knuser imidlertid herdet glass ganske lett. Det er altså ikke førstevalget for å sikre seg mot innbrudd og vandalisme, men egner seg godt for de fleste andre anvendelser der sikkerhetsglass er nødvendig. Det er dessuten noe rimeligere enn laminert glass.

Du får også glass som er begge deler, herdet laminert sikkerhetsglass.

Vindusglass på spesialmål

Vindusglass på mål gjør at man kan få akkurat den løsningen man ønsker. Når du bestiller glass på mål er det viktige med nøyaktige mål, ned til millimeteren.

Måler du selv uten hjelp av fagfolk er det viktig å huske på at vindusmål alltid oppgis i bredde x høyde. Man måler vinduet fra ytterkant til ytterkant av vinduskarmen. For å få korrekte mål bør du fjerne lister og foringer før du måler.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Slik fungerer Ferdig Snekra:

  1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig pris og løsning.
  2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.
  3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra Byggtorget. Enklere blir det ikke.

Som Ferdig Snekra-kunde får du:

  • Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet - enten det er stort eller lite.
  • Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt
  • Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier.
  • Konkurransedyktige priser fordi Byggtorget er en ledende aktør i byggevarebransjen. Vi tilbyr deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.
  • Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra Byggtorget som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid.