Byggtorget logoByggtorget logo

Få mer plass med takvindu

Det finnes mange typer takvindu, både til skråtak og flatt tak. Her er alt du trenger å vite om takvindu.

Dagslys er viktig for trivsel, og undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå viser at å bo i en bolig med dårlige lysforhold senker tilfredsheten med egen bolig betraktelig. Takvinduer er en enkel måte å tilføre mer dagslys til hjemmet ditt på, samtidig som det gir karakter til boligen.

Ettersom dagslys kommer ovenfra, vil et takvindu slippe inn 2,5 ganger mer dagslys enn et fasadevindu i samme størrelse. På fagspråket sier vi at det gir en bedre dagslysutnyttelse. Med takvindu blir du også mindre blendet av lyset, som følge av at overgangen fra lyse og mørke områder er bedre på et takvindu enn andre vindustyper.

Les også: Dette må du tenke på før du kjøper nye vinduer

Takvindu kan øke arealet til boligen

Bilde: Med et takvindu kan du øke takhøyden, slik at du får bedre utnyttelse av rom med skråtak. Foto: VELUX.

Takvinduer kan også bidra til å øke takhøyden. Et normalt tak har som regel solid tykkelse, og et takvindu vil redusere tykkelsen der det er montert, slik at du får plass til å møblere der det før ikke var mulig.

Reglene for beregning av boligareal under skråtak gjelder kun areal med minst 190 centimeter høyde mellom gulv og tak, og bredde på minst 60 cm. Ved å sette inn ett eller flere takvinduer øker man takhøyden med 30-50 cm og dermed utnyttelsesgraden av boligen.

I tillegg til å øke takhøyden kan du også minimere strømforbruket på grunn av økt mengde dagslys. Du kan totalforvandle et mørkt loft med takvinduer til et lyst loft som egner seg som oppholdsrom.

Les også: Dette er selvrensende vinduer

Hva slags takvindu skal jeg velge?

Tradisjonelle takvinduer brukes for helling mellom 15 og 90 grader, mens for alt mellom 0 og 15 grader brukes vinduer for flate tak. Hos Byggtorget får du takvindu til både skråtak og flatt tak, og våre eksperter kan svare på dine spørsmål om valg av takvinduer.

Når du skal velge takvindu, er det flere ting du må tenke på. Takkonstruksjonen boligen har, kan sette begrensninger for hva slags vinduer du har mulighet til å velge. I tillegg til hva slags type takvindu du ønsker og har mulighet til å velge, er det også viktig å tenke over funksjonalitet. Hvor høyt er det under taket – rekker du opp til vinduene eller må du ha en elektrisk løsning med bryter, fjernkontroll eller app? Du må også tenke på om du ønsker et takvindu du kan åpne, eller om du ønsker det montert som fastkarm.

Hva er fastkarm?

Fastkarm er et vindu som ikke kan åpnes, og er gjerne et rimeligere alternativ. Vinduer for flate tak er et eksempel som egner seg godt som fastkarm.

Takvindu til skråtak

Foto: VELUX

Skråtak er gjerne en utfordring når man skal møblere et hjem, men det finnes takvinduer som gjør rom med skråtak mer anvendelige, øker romfølelsen og arealet. Bygger du hus med skråtak og ser at badekaret kanskje ikke får plass der du hadde tenkt? Setter du inn et takvindu kan du plutselig få det til likevel. Hva slags takvindu du skal velge til ditt skråtak får du svar på her:

Topphengslet takvindu

Denne typen takvindu anbefales der hvor du må plassere vinduet høyt. Disse vinduene har håndtak nederst slik at du likevel kan åpne og lukke vinduet selv om det er montert høyt.

Midthengslet takvindu

Midthengslede takvinduer gir større frihet til montering enn topphengslede fordi det kan plasseres lavere, som også gir bedre utsikt uavhengig av om du står eller sitter. Å plassere møbler under vinduet er heller ikke noe problem, ettersom vinduet betjenes med luftekanalen øverst på vinduet. Du slipper med andre ord å rive ned skrivebordssakene for å komme til ved håndtaket.

Fjernbetjente vinduer

Med elektriske takvinduer kan du åpne og lukke vinduene, og fjernbetjene innvendig og utvendig solskjerming, med bryter, fjernkontroll eller app. Perfekt valg dersom det er høyt under taket, eller om du bare ønsker et smartere hjem med enkle løsninger.

Vinduer med slanke profiler

Ønsker du et estetisk vindu med smale profiler kan VELUX’ nye standard med flere vinduer i én karm være en god løsning. Med denne løsningen får du to eller tre takvinduer i én karm – som gir slanke profiler og enkel montering.

Barnerom med takvindu

Foto: Velux 2i1 løsning.

VELUX 2i1 og 3i1 leveres i hvitmalt furu, som midthengslet, topphengslet eller som solcelledrevet mithengslet – og i symmetriske eller asymmetriske størrelser.

På 3i1 løsningen er det midterste vinduet alltid fast, mens på 2i1 vil alltid vinduet til høyre, sett innenfra, være fast.

soverom med blå vegger og takvindu

Foto: Velux 3i1 løsning.

Takaltan/terrasse med takvindu

Få følelsen av uterom inne med takvinduer. Med et todelt takvindu får du lysinnslipp fra gulv til tak og skape din egen balkong eller utgang til en takterrasse. På et todelt takvindu kan den øverste delen av vinduet åpnes som et vanlig takvindu og den nederste delen har to muligheter:

 • Å åpnes som en vanlig dør som en utgang til en takterrasse
 • Løftes opp i vinkelrett posisjon som gir deg mulighet til å lage en liten balkong

Takvinduer for flatt tak

Flatt tak er ingen grunn til ikke å ha takvindu, og du får både vinduer som kan monteres som fastkarm eller som kan åpnes med elektriske løsninger. VELUX er eksempel på en leverandør som leverer begge deler. Flatt tak med takvindu gir ekstra karakter til et rom eller bygget i seg selv. Du kan fremheve spesifikke områder i huset, eller plassere det over møblement du ønsker å gi ekstra blikkfang – for eksempel en kjøkkenøy.

Du kan velge mellom forskjellige typer glass til disse takvinduene:

 • Plant glass: Glass for deg som ønsker en minimalistisk stil. Passer ellers også godt til de fleste typer arkitektur.
 • Buet glass: Et glass med buet overflate som gjør at regndråpene renner av glasset. Det går kant i kant slik at alt vann renner av.
 • Kuppel: Akrylkuppel som tåler regn, hagl og andre typer ekstremvær godt.

Gardin til takvindu

Bilde: Du har mange forskjellige løsninger å velge mellom når du skal ha solskjerming eller mørkleggingsgardin til takvindu. Foto: VELUX

Akkurat som til vanlige vinduer, får du også solskjerming til takvinduer. Ut ifra hvor vinduet plasseres bør du kanskje også vurdere funksjonsglass. Spør på ditt lokale Byggtorget byggevarehus hvis du trenger tips og råd til den beste løsningen for deg. Dette er solskjermingsmulighetene du har til takvindu:

 • Blendingsgardin
 • Mørkleggende energigardin
 • Duo blendingsgardin
 • Plisségardin
 • Rullegardin
 • Persienne
 • Utvendig screen
 • Rulleskodde
 • Insektsnett

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Slik fungerer Ferdig Snekra:

 1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig pris og løsning.
 2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.
 3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra Byggtorget. Enklere blir det ikke.

Som Ferdig Snekra-kunde får du:

 • Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet - enten det er stort eller lite.
 • Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt
 • Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier.
 • Konkurransedyktige priser fordi Byggtorget er en ledende aktør i byggevarebransjen. Vi tilbyr deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.
 • Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra Byggtorget som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid.