Byggtorget logoByggtorget logo
Stue med sofa og mange takvinduer med innvendig solskjerming.Stue med sofa og mange takvinduer med innvendig solskjerming.
Stue med sofa og mange takvinduer med innvendig solskjerming.Stue med sofa og mange takvinduer med innvendig solskjerming.

Tips til innvendig solskjerming til vindu

Når sola steker på vinduet kan det bli svært varmt og ubehagelig å oppholde seg innendørs. Kjenner du deg igjen? Da kan du ha behov for soldempende glass eller annen solskjerming til vindu innvendig.

Moderne vinduer gir gode valgmuligheter både når det gjelder dimensjoner og egenskaper. Store vindusflater inviterer dagslyset inn, men for inneklimaet kan det samtidig by på utfordringer med tanke på temperatur og mørklegging om natten.

Les også: Utvendig solskjerming til vindu

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Innvendig solskjerming

Innvendig solskjerming begrenser dags- og sollys godt, men de er ikke like effektive når det kommer til å stoppe varmen. Det handler ganske enkelt om at solstrålene ikke stoppes før de faktisk kommer inn.

For innvendig solskjerming finnes det mange alternativer: Vanlige gardiner, rullegardiner, lamellgardiner, persienner, blendingsgardiner og plisségardiner.

Plisségardin

Barnerom på loftet med to vinduer med solskjerming.

Bilde: Ved innvendig solskjerming med plisségardin kan du regulere hvor mye sollys du slipper inn. Foto: VELUX

Innvendig solskjerming gjør et rom mer behagelig å være i, selv når solen skinner på sitt varmeste. Med plisségardiner kan du plassere solskjermingen hvor du måtte ønske i vinduene, som gir en fleksibel solskjermingsløsning hvor du kan regulere skjermingen både oppe og nede.

Innvendig solskjerming til vinduer som går innover, såkalte vippevinduer, er ofte en utfordring, men du får for eksempel plisségardiner som kan monteres i rammen/karmen som omslutter glasset. Et annet alternativ er å montere utvendig solskjerming.

NorDan har tre ulike plisségardiner å velge mellom: Duo Mistral plissegardin som er 100 prosent lystett, Crush Pearl plissegardin som er 50 prosent lystett og Bari plissegardin som er 25 prosent lystett.

VELUX leverer lysdempende plisségardin, mørkleggende plisségardin, mørkleggende plisségardin til vinduer for flate tak og lysdempende plisségardiner til vinduer for flate tak.

Les også: Nye vinduer? Tenk gjennom dette før du tar valget

Vindu med Duo Mistral plisségardin fra NorDan som er 100 prosent lystett.Vindu med Duo Mistral plisségardin fra NorDan som er 100 prosent lystett.
Vindu med persienne for innvendig solskjerming.Vindu med persienne for innvendig solskjerming.

Bilder over: Duo Mistral plisségardin fra NorDan er 100 prosent lystett. Med en persienne kan du justere vinklene på lamellene. Foto: NorDan & VELUX

Persienne

Persienner gir effektiv skjerming av både varme, sollys og innsyn. Ved å justere vinklingen på lamellene har du full kontroll over hvor mye lys og varme du slipper inn. Hos Byggtorget kan du bestille persienner fra både NorDan og VELUX.

Persiennene kan monteres fritthengende i toppen av vinduet eller i både toppen og bunnen av vinduet.

Velux persienne for innvendig solskjerming på baderom.

Bilde: VELUX persiennen kan brukes i rom med høy luftfuktighet da den har en fuktbestandig flate. Foto: VELUX

Les også: Innsynsskjerming til vindu

Solskjerming til takvindu

Dobbelseng på gulv med fire vinduer med innvendig solskjerming.

Bilde: Blendingsrullegardinen er ideell for soverom. Foto: VELUX

Takvinduer er en flott måte å slippe ekstra sollys inn i boligen på, samtidig som et takvindu er med på å varme opp boligen. Et takvindu med solskjerming eller soldempende glass vil gi deg og din bolig rikelig med lys og et behagelig inneklima.

Velux solskjerming er et eksempel som fungerer til takvindu, og de har alternativer som vil passe uavhengig av om du ønsker å blokkere lyset helt ute eller kun blokkere varmen.

Les også: Slik får du mer plass med takvindu

Soldempende glass

I soldempende vinduer er det spesialglass som slipper gjennom det meste av lyset, men samtidig stopper mye av solvarmen. Ettersom glasset først og fremst stopper varmen, er det også vanlig å kalle det varmedempende. Du vil oppleve at det gir et verdifullt bidrag til en svalere bolig på solrike dager, samtidig som du slipper dagslyset inn.

Bolig med store vinduer med soldempende glass for innvendig solskjerming.

Bilde: Med store glassflater blir det fort varmt, da kan det lønne seg å velge soldempende glass i vinduene. Foto: NorDan

Soldempende glass kan fås i ulike varianter, alt etter hvor mye solvarme du faktisk ønsker å dempe. Spør en av Byggtorgets vinduseksperter i ditt lokale byggevarehus, så viser vi deg hva våre leverandører kan tilby.

På generelt grunnlag skal du vite at glasset blir mørkere jo mer sol du vil at det skal dempe, så det må du ta med i vurderingen.

Vindu med solskjerming

Soldempende glass får du til både vindu og større glassflater. Behovet for vinduer med soldempende glass er som regel størst på vinduer vendt mot sør og vest.

Når du velger solskjerming til vindu, bør du ta hensyn til hva slags rom du velger solskjerming til. Enkelte rom kan trenge full blokkering av sollys, for eksempel et soverom, mens i en stue ønsker du kanskje en lite synlig solskjerming.

I tillegg til soldempende glass finnes også automatiske alternativer, som for eksempel styres med app eller fjernkontroll.

Les også: Sikkerhetsglass gjør boligen din tryggere

Dame som steller med blomster

Bilde: Ved innvendig solskjerming har du mange valgmuligheter, også til takvinduer. Foto: VELUX

Hos Byggtorget hjelper vi deg gjerne med å finne de beste løsningene når det gjelder solskjerming til din bolig. Kom innom oss om du har spørsmål eller ønsker gode tips til hva du bør velge.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg