:

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Behold utsikten - velg glass som ikke dugger

I takt med at stadig flere boligeiere ønsker seg store vinduer for å slippe mer dagslys inn i huset, har behovet for bedre isolerte vinduer økt. Og i dag kan du faktisk få vinduer som har like god isoleringsevne (U-verdi) som ytterveggene ellers.

En viktig bidragsyter til bedre isoleringsevne er bruken av 3-lagsglass. Det vil si at vinduet er bygget opp av totalt 3 glasslag med argongass mellom de ulike lagene.

En konsekvens av den gode isoleringsevnen er at svært lite varme slipper ut gjennom glasset. Denne egenskapen er selvsagt både naturlig og ønskelig, men det har en konsekvens som kan være litt overraskende. Det fører nemlig til at det kan oppstå dugg eller kondens på utsiden av glasset, og skjer typisk ved kaldt og klart vær med høy luftfuktighet. Der de gamle vinduene dine slapp ut såpass mye varme at duggen fordampet, skjer ikke det på et vindu med 3-lagsglass.

Dermed står du igjen med dugg på store deler av vindusflaten. Vinterstid kan du også oppleve at det fryser til is eller rim. På skyggesiden av huset kan det faktisk ta ganske lang tid før det blir varmt nok til at det forsvinner.

Dette er ikke en reklamasjonssak, men snarere et kvalitetstegn. Likevel vil mange oppfatte det som et problem eller irritasjonsmoment. Skal du handle nye vinduer og vil unngå duggen, bør du derfor investere i glass med antidugg-overflate. Det reduserer risikoen for utvendig dugg vesentlig.