Byggtorget logoByggtorget logo
barnerom med en sprinkelseng og kurv med leker. Vindu i enden av rommetbarnerom med en sprinkelseng og kurv med leker. Vindu i enden av rommet
barnerom med en sprinkelseng og kurv med leker. Vindu i enden av rommetbarnerom med en sprinkelseng og kurv med leker. Vindu i enden av rommet

Å kunne evakuere fra en kjellerstue eller gjesterom i kjelleren er viktig, derfor stilles det strenge krav til en sikker rømningsvei. Så hvilke regler gjelder egentlig for kjellervinduer?

Bruke kjellervindu som rømningsvei

Oppstår det brann eller andre tilfeller hvor personer må komme seg ut og bruke kjellervinduet som rømningsvei, er det viktig at forholdene ligger til rette for en så sikker utvei som mulig. Både størrelse på vinduet og hvilken type vindu du velger har betydning.

Skal du bygge nytt, kan det lønne seg å velge kjellervinduer som tilfredsstiller kravene uavhengig av bruk av rommet, da kan du enkelt gjøre om en bod til et ekstra gjesterom om du skulle trenge det på et senere tidspunkt.

Se også: Skal du ha nye vinduer? Da bør du tenke gjennom dette først

Hvor stort må vinduet være?

Kjellervinduet har krav om minimum fri høyde på 60 cm og fri bredde på 50 cm bredde, samtidig må summen av bredde og høyde være minst 1,5 meter. Skal et kjellervindu brukes som rømningsvei, må det for eksempel ha minst 70 cm høyde om det har en bredde på 80 cm for å være godkjent.

I tillegg til krav om mål må det også være enkelt å nå opp til vinduet, derfor må lengden fra gulvet og opp til nederste kant på vinduet ikke overstige én meter. Vinduet må også lede ut i det fri, det kan ikke føre deg inn til et annet rom i boligen.

Les også: PVC-vinduer er et mye bedre alternativ enn du kanskje tror

Er det fastmontert en trapp eller lignende man kan stå på for å rekke opp til vinduet, er det unntatt regelen om én meter opp fra gulvet.

Krav om lyskasse utenfor kjellervindu

Utenfor kjellervinduet er det krav om en lyskasse eller lysgrav. Lyskassen ligger på utsiden av kjellervinduet og sørger for at dagslyset kommer inn i kjelleren. En lyskasse er som regel murt opp og har god avstand til vinduet, noe som gjør at vinduet egner seg som rømningsvei.

Å bygge en lyskasse er for mange den eneste måten å få et kjellervindu til å kunne bli brukt som rømningsvei på. Den må være gravd ut og bygd slik at den ikke gjør det vanskelig å komme seg ut av kjellervinduet. Regelen sier at den ikke kan være mer enn én meter dyp, med mindre det er gjort tiltak som gjør det lett å komme opp.

Kjellervinduet skal kunne åpnes uten at det sperrer muligheten for å kunne rømme, og rømningsveien må til enhver tid være mulig å bruke. Med andre ord må ikke snø, løv eller annet bli liggende i lyskassen, dette vil blokkere rømningsveien. Overvann skal heller ikke kunne renne ned i lysgraven, dette unngår du ved at lyskassen stikker minst fem centimeter over bakkenivå. Det er også krav til at dreneringen rundt lyskassen skal være utført på samme måte som rundt huset, det skal ikke kunne samle seg vann i eller under lyskassen.

Ikke bruk topphengslede vinduer som rømningsvei

Til et kjellervindu er sidehengslet vindu det tryggeste. Et topphengslet vindu vil være tungvint under evakuering ettersom man vil slite med å holde rømningsveien åpen, spesielt med tanke på barn og eldre. I tillegg anbefales det å velge vinduer som slår innover, da er du sikker på at det kan åpnes.

– Det kan også være lurt å tenke på at et kjellervindu som skal brukes i et oppholds- eller soverom, trenger andre kvaliteter enn andre kjellervinduer. Det bør ha en tykkere karmdybde og glass som isolerer godt, sier salgsansvarlig Hilde Guneriussen i H-vinduet Fjerdingstad.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Slik fungerer Ferdig Snekra:

  1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig pris og løsning.
  2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.
  3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra Byggtorget. Enklere blir det ikke.

Som Ferdig Snekra-kunde får du:

  • Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet - enten det er stort eller lite.
  • Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt
  • Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier.
  • Konkurransedyktige priser fordi Byggtorget er en ledende aktør i byggevarebransjen. Vi tilbyr deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.
  • Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra Byggtorget som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid.

Mer om vindu

Stue med blå sofa og mange takvinduer med blå innvendig solskjerming.Stue med blå sofa og mange takvinduer med blå innvendig solskjerming.

Tips til innvendig solskjerming til vindu

Når sola steker på vinduet kan det bli svært varmt og ubehagelig å oppholde seg innendørs. Kjenner du deg igjen? Da kan du ha behov for soldempende glass eller annen solskjerming til vindu innvendig.

Måler vindu med tommestokkMåler vindu med tommestokk

Slik måler du vinduer på riktig måte

I de aller fleste tilfeller må nye vinduer bestilles og produseres på mål. Bestiller du med feil mål er det som regel ikke mulig å returnere dem, det lønner seg derfor å være nøyaktig.

kvinne og barn ser ut av et stort vindukvinne og barn ser ut av et stort vindu

Selvrensende vinduer: Vindusglass som vasker seg selv

Selv om det er en nytelse å se ut av speilblanke vinduer, er det få som synes selve vaskejobben er gøy. Derfor bør du velge selvrensende glass til dine vinduer.

Trevinduer med mørk aluminium på utsiden.Trevinduer med mørk aluminium på utsiden.

Nye vinduer? Tenk gjennom dette

Enten du er på utkikk etter nytt takvindu eller kjellervindu, vinduer med sprosser eller har spørsmål om solskjerming og selvrensende vindusglass, kan Byggtorget hjelpe deg.

klassisk sveitservilla med sprossevinduerklassisk sveitservilla med sprossevinduer

Behold utsikten - velg glass som ikke dugger

En konsekvens av den gode isoleringsevnen til 3-lags vindusglass, er at svært lite varme slipper ut. Det er dette som gjør at det ofte kan dugge på utsiden av glasset.

Hvitthus med store pvc-vinduer sett utenfra om kvelden.Hvitthus med store pvc-vinduer sett utenfra om kvelden.

Hvordan vedlikeholde PVC-vinduer

PVC-vinduer er vinduer i plast som er enkle å vedlikeholde, som kan gjenvinnes og brukes om igjen.

Funkishus med støydempende vinduerFunkishus med støydempende vinduer

Steng lyden ute med støydempende glass

Har du eldre vinduer i huset ditt, har du helt sikkert lagt merke til at de ikke er spesielt gode på å dempe lyd.

moderne stue i leilighetskompleks ved sjøen, med vindusflater på to hele veggermoderne stue i leilighetskompleks ved sjøen, med vindusflater på to hele vegger

Sikkerhetsglass gjør boligen tryggere

I en del tilfeller er det behov for glass som tåler en trøkk, spesielt der konsekvensene av knust glass kan bli ubehagelige og farlige. Da er sikkerhetsglass det du trenger.