Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Dette må du vite om rømningsvindu i kjeller

Skal du bruke rom i kjelleren som oppholds- eller soverom, må du sjekke reglene som gjelder for kjellervinduer. Det stilles nemlig strenge krav til rømningsvei.

Å kunne evakuere fra en kjellerstue eller gjesterom i kjelleren er viktig, derfor stilles det strenge krav til en sikker rømningsvei. Så hvilke regler gjelder egentlig for kjellervinduer?

Bruke kjellervindu som rømningsvei

Oppstår det brann eller andre tilfeller hvor personer må komme seg ut og bruke kjellervinduet som rømningsvei, er det viktig at forholdene ligger til rette for en så sikker utvei som mulig. Både størrelse på vinduet og hvilken type vindu du velger har betydning.

Skal du bygge nytt, kan det lønne seg å velge kjellervinduer som tilfredsstiller kravene uavhengig av bruk av rommet, da kan du enkelt gjøre om en bod til et ekstra gjesterom om du skulle trenge det på et senere tidspunkt.

Se også: Skal du ha nye vinduer? Da bør du tenke gjennom dette først

Hvor stort må vinduet være?

Kjellervinduet har krav om minimum fri høyde på 60 cm og fri bredde på 50 cm bredde, samtidig må summen av bredde og høyde være minst 1,5 meter. Skal et kjellervindu brukes som rømningsvei, må det for eksempel ha minst 70 cm høyde om det har en bredde på 80 cm for å være godkjent.

I tillegg til krav om mål må det også være enkelt å nå opp til vinduet, derfor må lengden fra gulvet og opp til nederste kant på vinduet ikke overstige én meter. Vinduet må også lede ut i det fri, det kan ikke føre deg inn til et annet rom i boligen.

Les også: PVC-vinduer er et mye bedre alternativ enn du kanskje tror

Er det fastmontert en trapp eller lignende man kan stå på for å rekke opp til vinduet, er det unntatt regelen om én meter opp fra gulvet.

Krav om lyskasse utenfor kjellervindu

Utenfor kjellervinduet er det krav om en lyskasse eller lysgrav. Lyskassen ligger på utsiden av kjellervinduet og sørger for at dagslyset kommer inn i kjelleren. En lyskasse er som regel murt opp og har god avstand til vinduet, noe som gjør at vinduet egner seg som rømningsvei.

Å bygge en lyskasse er for mange den eneste måten å få et kjellervindu til å kunne bli brukt som rømningsvei på. Den må være gravd ut og bygd slik at den ikke gjør det vanskelig å komme seg ut av kjellervinduet. Regelen sier at den ikke kan være mer enn én meter dyp, med mindre det er gjort tiltak som gjør det lett å komme opp.

Kjellervinduet skal kunne åpnes uten at det sperrer muligheten for å kunne rømme, og rømningsveien må til enhver tid være mulig å bruke. Med andre ord må ikke snø, løv eller annet bli liggende i lyskassen, dette vil blokkere rømningsveien. Overvann skal heller ikke kunne renne ned i lysgraven, dette unngår du ved at lyskassen stikker minst fem centimeter over bakkenivå. Det er også krav til at dreneringen rundt lyskassen skal være utført på samme måte som rundt huset, det skal ikke kunne samle seg vann i eller under lyskassen.

Ikke bruk topphengslede vinduer som rømningsvei

Til et kjellervindu er sidehengslet vindu det tryggeste. Et topphengslet vindu vil være tungvint under evakuering ettersom man vil slite med å holde rømningsveien åpen, spesielt med tanke på barn og eldre. I tillegg anbefales det å velge vinduer som slår innover, da er du sikker på at det kan åpnes.

– Det kan også være lurt å tenke på at et kjellervindu som skal brukes i et oppholds- eller soverom, trenger andre kvaliteter enn andre kjellervinduer. Det bør ha en tykkere karmdybde og glass som isolerer godt, sier salgsansvarlig Hilde Guneriussen i H-vinduet Fjerdingstad.

Mer om vinduer