Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

PVC-vinduer: Vedlikeholdsfrie vinduer i plast

PVC-vinduer er vedlikeholdsfrie vinduer i plast, som kan gjenvinnes og brukes om igjen.

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vedlikeholdsvennlige produkter til både hus og hytter. Med vinduer i PVC får du vedlikeholdsvennlige vinduer til en rimeligere penge, og utseendemessig er de forholdsvis like som trevinduer, men er laget av plast.

– Allerede på slutten av 80-tallet så vi at stadig flere ønsket seg mer fritid og mindre vedlikehold hjemme. Dermed startet utviklingen av vedlikeholdsvennlige vinduer laget av PVC, forteller Trond Sleipnes i H-fasader.

PVC-vinduene fra H-fasader bygger på vindustradisjoner som går 60 år tilbake i tid. Da ble H-vinduet lansert – et vindu som var en aldri så liten revolusjon i markedet. Med en helt ny åpningsfunksjon, nemlig toppsving, ble det enkelt å vaske utsiden av vinduet selv om man oppholdt seg innendørs. Dagens PVC-vinduer fra H-fasader bærer navnet H-vinduet+.

Les også: Dette må du vite før du kjøper nye vinduer

Hva er PVC?

PVC er kort fortalt et plastmateriale som i hovedsak består av salt. Det har vært i bruk i mer enn et halvt århundre, og er faktisk verdens mest gjennomforskede og gjennomtestede plastmateriale. Det tåler påvirkning fra vær og vind svært godt, og har lang holdbarhet som ikke går utover funksjonaliteten.

PVC er et godt valg når det gjelder miljø og bærekraft – materialet er nemlig resirkulerbart og kan brukes på nytt. PVC kan normalt resirkuleres minst syv ganger, og det benyttes mindre olje i produksjonen sammenlignet med andre typer plast.

Vedlikeholdsfrie PVC-vinduer

bildekombinasjon av to rom med store vindusflater

Bilde: Med dagens PVC-vinduer får du rammer som både ser og føles ut som treverk, dersom du ønsker dette. Foto. H-fasader

Tidligere hadde PVC-vinduer et dårlig rykte, men med dagens teknologi er det ingen grunn til å velge bort bærekraftige PVC-vinduer. Dette er plastvinduer som er utviklet over mange år, og dagens uttrykk både ser ut og føles som treverk. Det beste med vinduer i PVC er kanskje at de fritar deg for tidkrevende vedlikeholdsarbeid. I motsetning til vinduer av tre, er nemlig plastvinduer nesten vedlikeholdsfrie. De trenger ikke å males eller oljes slik som treverk. Det eneste vedlikeholdet vinduene trenger er rengjøring med vanlig såpevann, og litt smøring av hengsler innimellom.

Du får PVC-vinduer både til moderne og tradisjonelle bygg. Vinduene kan leveres med toppsving, sidehengslet, fastkarm, som balkongdør og heve-/skyvedører – og med alle typer glass. Både ytterside og innerside kan leveres i ulike farger og finish.

Les også: I disse tilfellene må du velge sikkerhetsglass

Levetid på 30-40 år

Ifølge SINTEF kan du regne med en levetid på minimum 30-40 år når du investerer i et PVC-vindu. Vinduene leveres selvsagt også med svært lave U-verdier, som betyr at de er godt isolerte for å holde kulda ute om vinteren. Fastkarm-vinduer kan leveres med U-verdi ned i 0,65, mens åpningsvinduer kan leveres ned i 0,8. U-verdi angir hvor god varmeisolasjon vinduet har.

– Mange tror dessverre at PVC-vinduer isolerer svakere enn tradisjonelle trevinduer, men det stemmer ikke. Sammenligner du like vinduer, og tar utgangspunkt i trevinduer og PVC-vinduer med samme mål, glasspakke og profil med samme tykkelse, er varme- og lydisoleringsevnen på helt samme nivå, forteller Trond Sleipnes.

Når du skal ha PVC-vinduer kan det imidlertid lønne seg å gå litt opp i pris fra de rimeligste alternativene for å få glass og profiler som gir bedre isolasjonsevne.

PVC-materialet i H-vinduet+ er spesielt godt egnet for det fuktige og værharde klima vi har her til lands. Det råtner aldri, og det påvirkes minimalt av tidens tann. I en tid der mange bygger hus i moderne stil, hvor takutstikk som beskytter fasaden ofte er en mangelvare, kommer også PVC-vinduenes egenskaper til sin fulle rett.

Mer om vinduer