Byggtorget logoByggtorget logo
Hvitt, moderne hus med store pvc-vinduer sett utenfra om kvelden.Hvitt, moderne hus med store pvc-vinduer sett utenfra om kvelden.
Hvitt, moderne hus med store pvc-vinduer sett utenfra om kvelden.Hvitt, moderne hus med store pvc-vinduer sett utenfra om kvelden.

Hvordan vedlikeholde PVC-vinduer

PVC-vinduer er vinduer i plast som er enkle å vedlikeholde, som kan gjenvinnes og brukes om igjen.

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vedlikeholdsvennlige produkter til både hus og hytter. Med vinduer i PVC får du vedlikeholdsvennlige vinduer til en rimeligere penge, og utseendemessig er de forholdsvis like som trevinduer, men er laget av plast.

– Allerede på slutten av 80-tallet så vi at stadig flere ønsket seg mer fritid og mindre vedlikehold hjemme. Dermed startet utviklingen av vedlikeholdsvennlige vinduer laget av PVC, forteller Trond Sleipnes i H-fasader.

PVC-vinduene fra H-fasader bygger på vindustradisjoner som går 60 år tilbake i tid. Da ble H-vinduet lansert – et vindu som var en aldri så liten revolusjon i markedet. Med en helt ny åpningsfunksjon, nemlig toppsving, ble det enkelt å vaske utsiden av vinduet selv om man oppholdt seg innendørs. Dagens PVC-vinduer fra H-fasader bærer navnet H-vinduet+.

Les også: Dette må du vite før du kjøper nye vinduer

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Hva er PVC?

PVC er kort fortalt et plastmateriale som i hovedsak består av salt. Det har vært i bruk i mer enn et halvt århundre, og er faktisk verdens mest gjennomforskede og gjennomtestede plastmateriale. Det tåler påvirkning fra vær og vind svært godt, og har lang holdbarhet som ikke går utover funksjonaliteten.

Vask og maling av PVC-vinduer

Det beste med vinduer i PVC er kanskje at de fritar deg for tidkrevende vedlikeholdsarbeid. I motsetning til vinduer av tre, er nemlig plastvinduer nesten vedlikeholdsfrie.

De trenger ikke å males eller oljes slik som treverk fordi plastvinduer ikke gulner, blekner eller sprekker opp. Det eneste vedlikeholdet vinduene trenger er rengjøring med vanlig såpevann, og litt smøring av hengsler innimellom. Bruk en mild såpeoppløsning og en myk klut eller svamp. Tørk deretter av vinduet med en tørr klut.

PVC-vinduer i moderne boliger.

Bilde: Med dagens PVC-vinduer får du rammer som både ser og føles ut som treverk, dersom du ønsker dette. Foto: H-fasader

Bærekraftige plastvinduer

PVC er et godt valg når det gjelder miljø og bærekraft – materialet er nemlig resirkulerbart og kan brukes på nytt. PVC kan normalt resirkuleres minst syv ganger, og det benyttes mindre olje i produksjonen sammenlignet med andre typer plast.

Tidligere hadde PVC-vinduer et dårlig rykte, men med dagens teknologi er det ingen grunn til å velge bort bærekraftige PVC-vinduer. Dette er plastvinduer som er utviklet over mange år, og dagens uttrykk både ser ut og føles som treverk.

Du får PVC-vinduer både til moderne og tradisjonelle bygg. Vinduene kan leveres med toppsving, sidehengslet, fastkarm, som balkongdør og heve-/skyvedører – og med alle typer glass. Både ytterside og innerside kan leveres i ulike farger og finish.

Har du en tradisjonell og klassisk bolig velger du plastvinduer med sprosser. Med utenpåliggende sprosser som festes med klips er vinduene like enkle å vedlikeholde som om du skulle hatt plastvinduer uten sprosser.

Les også: I disse tilfellene må du velge sikkerhetsglass

Plastvinduer i hus ved sjøen.

Bilde: Du får PVC-vinduer med like gode varme- og lydisoleringsevner som trevinduer. Foto: H-fasader

Levetid på 30-40 år

Ifølge SINTEF kan du regne med en levetid på minimum 30-40 år når du investerer i et PVC-vindu. Vinduene leveres selvsagt også med svært lave U-verdier, som betyr at de er godt isolerte for å holde kulda ute om vinteren. Fastkarm-vinduer kan leveres med U-verdi ned i 0,65, mens åpningsvinduer kan leveres ned i 0,8. U-verdi angir hvor god varmeisolasjon vinduet har.

– Mange tror dessverre at PVC-vinduer isolerer svakere enn tradisjonelle trevinduer, men det stemmer ikke. Sammenligner du like vinduer, og tar utgangspunkt i trevinduer og PVC-vinduer med samme mål, glasspakke og profil med samme tykkelse, er varme- og lydisoleringsevnen på helt samme nivå, forteller Trond Sleipnes.

Når du skal ha PVC-vinduer kan det imidlertid lønne seg å gå litt opp i pris fra de rimeligste alternativene for å få glass og profiler som gir bedre isolasjonsevne.

PVC-materialet i H-vinduet+ er spesielt godt egnet for det fuktige og værharde klima vi har her til lands. Det råtner aldri, og det påvirkes minimalt av tidens tann. I en tid der mange bygger hus i moderne stil, hvor takutstikk som beskytter fasaden ofte er en mangelvare, kommer også PVC-vinduenes egenskaper til sin fulle rett.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg