Populært valg: Ytterdør med sidefelt
Ytterdører med sidefelt som slipper inn mye dagslys i entréen har blitt et populært valg de siste årene. Her har du flere muligheter, avhengig av plassen du har til rådighet.
En god sammenheng mellom inne- og uteområdene har mye for seg. Kanskje særlig i et land som Norge, der vi tross alt må innrømme at det ikke alltid er vær som frister til å være ute.
Knytter du inne- og uteområdene sammen på en god måte, kan du få glede av uteområdene selv om du oppholder deg innendørs. Som en ekstra bonus vil du kanskje også oppleve at huset og hagen i større grad oppfattes som en enhet. Men hvordan får du det egentlig til?
Et viktig stikkord er å bruke vinduer og balkongdører som gir deg godt utsyn og bidrar til at skillet mellom utendørs- og innendørsmiljøene reduseres mest mulig.
Det betyr i mange tilfeller at det er smart å gå for store vinduer, og flere vindusprodusenter kan også bekrefte at trenden de siste årene har gått i denne retningen. Mange vil dessuten gjerne ha vinduer med glass som går helt ned til gulvet.
Den samme trenden gjelder balkongdører, der helglassede modeller er mer populært enn de tradisjonelle variantene med brystning og et glassfelt øverst. Med store vinduer og helglassede dørere får du ganske enkelt maksimalt utsyn og følelsen av at du er ute selv om du sitter i sofaen innendørs.
Bilde: Tenk over hvordan du ønsker å møblere rommet, dersom du planlegger store vinduer. Foto: Gilje
Store vinduer er ikke en vidunderkur i seg selv. Det er blant annet viktig å tenke på plasseringen av dem, og det krever faktisk litt planlegging. Det er for eksempel uheldig å montere et stort vindu akkurat der du har planer om å plassere sittegruppen eller en stor plante som vil stjele mye av utsikten. For å få et godt sluttresultat er du avhengig av å tenke på helheten slik at du faktisk har noe interessant å se ut på gjennom de flotte vinduene.
Du må heller ikke se deg så blind på ønsket om store vinduer, at du glemmer å planlegge for en måte å komme seg ut til hagen på. Har du planer om store vinduer i stuen, er det sannsynlig at du også vil ha et ønske om å komme deg ut til hagen herfra. Det finnes flere muligheter:
Vil du ha skyvedører, er det greit å vite at den må være forholdsvis stor for at du skal få en stor passasje når du åpner den. Faktisk får du ikke mer enn 90 cm åpning med en to meter skyvedør.
Har du ikke så mye plass, kan det være fornuftig å gå for en dobbeltdør til balkongen, da du får større åpning når begge dørbladene åpnes. Vil du ha muligheten til å åpne skikkelig opp, kan du også vurdere foldedører. Da blir åpningen ut helt fri og du slipper poster i lysåpningen.
Et annet tips er å tenke gjennom fargevalg. For vindusrammene trenger nemlig ikke å være hvite, men kan leveres i alle tenkelige farger. De siste årene har spesielt sort og grått vært populært, og mange bruker dette som et virkemiddel for å la vinduene ramme inn uteområdene.
Det er også et virkemiddel mange arkitekter bruker. Du skal vite at det ikke er noe problem å få ulike farger på inn- og utsiden av vinduet, slik at du enkelt kan få perfekt fargematch både inne og utendørs.
Når du skal ha nye vinduer er det alltid viktig å tenke på hvor godt de isolerer. Går du fra små til store vinduer, er det enda viktigere. Du bør velge vinduer med trelagsglass fremfor tolagsglass for å få så lav u-verdi som mulig. På den måten unngår du kaldras fra vinduene og opplevelsen av å bo i et kaldt hus store deler av året.
En ulempe med trelagsglass kan imidlertid være at det isolerer så godt at det dugger på utsiden under visse værhold. Hvis du ikke ønsker at dugg om morgenen skal blokkere utsikten til uteområdene, bør du velge vinduer med antidugg-overflate.
Les også: Velg vinduer som ikke dugger
Går du for vinduer som monteres ned mot gulvet, bør du dessuten velge sikkerhetsglass. Det er alltid anbefalt dersom vinduene går lenger ned enn 80 cm over gulvet. Anbefalingen henger selvsagt sammen med at glass under denne høyden er mye mer utsatt for sammenstøt og påkjenninger som kan føre til skader på glasset.
Les mer om sikkerhetsglass her
En siste ting å tenke på er at store vinduer fører til økt oppvarming fra solen året rundt, men kan være særlig plagsomt om sommeren. Derfor kan det være lurt å investere i soldempende glass som bidrar til å stoppe soloppvarmingen.
Soldempende glass finnes i flere varianter, men husk at jo mer varme du vil dempe, jo mørkere blir glasset. Vil du ha effektiv solskjerming uten å ofre dagslyset, kan det ofte være mer fornuftig å gå for screens som er integrert i vinduet eller fasaden.
Her kan du lese mer om soldempende glass og annen solskjerming
Ytterdører med sidefelt som slipper inn mye dagslys i entréen har blitt et populært valg de siste årene. Her har du flere muligheter, avhengig av plassen du har til rådighet.
Det finnes mange ulike varianter av ytterdører, her deler vi tips og inspirasjon med deg som er usikker på hva du skal vektlegge når du skal velge din nye ytterdør.
Nye vinduer vil hjelpe deg med å redusere strømregningen og få et bedre inneklima. Det er en stor, men smart investering å ta når boligen må energieffektiviseres.
Selv om det er en nytelse å se ut av speilblanke vinduer, er det få som synes selve vaskejobben er gøy. Derfor bør du velge selvrensende glass til dine vinduer.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet