Byggtorget logoByggtorget logo
Hvitt murhus med sort ytterdør og sidefelt i glass.Hvitt murhus med sort ytterdør og sidefelt i glass.
Hvitt murhus med sort ytterdør og sidefelt i glass.Hvitt murhus med sort ytterdør og sidefelt i glass.

Hvilken ytterdør skal du velge?

Det finnes mange ulike varianter av ytterdører, her deler vi tips og inspirasjon med deg som er usikker på hva du skal vektlegge når du skal velge din nye ytterdør.

Inngangspartiet og ytterdøren er det første du møter når du kommer hjem, og det siste du ser når du forlater huset. Du bør derfor se på valget av ytterdør som en langsiktig investering.

– Du skal tross alt hilse på døren flere ganger om dagen de neste 15 til 20 årene, så det er viktig å gjøre et riktig valg, sier Terje Flaa hos Byggtorget Birkenes.

Byggtorget fører kvalitetsdører fra Swedoor, Harmonie, Gilje og Bygg1, så du kan være trygg på at du finner drømmedøren blant det store utvalget våre leverandører kan tilby.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Hus med rød ytterdør Debussy fra Swedoor.Hus med rød ytterdør Debussy fra Swedoor.
Grønn ytterdør med sidefelt i glass på begge sider.Grønn ytterdør med sidefelt i glass på begge sider.

Bilde: Hvilken stil er huset ditt? Valget av dør bør henge sammen med resten av uttrykket. Foto: Swedoor og Gilje

Moderne eller tradisjonell ytterdør?

For mange handler valget først og fremst om å finne en dør som passer til huset. I moderne boliger med minimalistisk preg vil en dør med rene og stramme linjer være et passende valg. Enda mer stilrent blir det om du går for en dør med integrerte hengsler.

Mer tradisjonelle hus fortjener typisk dører som henter inspirasjon fra det forrige århundreskiftets arkitektur. Her snakker vi om dører med klassiske fyllinger, glassfelt med sprosser i ulike varianter eller forseggjorte profiler og utsmykninger.

Les også: Ytterdør med sidefelt

Samtidig er det ikke til å komme unna at mange hus har et mer anonymt preg, der det kanskje ikke er så enkelt å finne en dør som passer perfekt. Da er det faktisk ikke noe i veien for å tenke omvendt og ta utgangspunkt i interiøret for å finne den perfekte døren.

Dobbel ytterdør

En dobbel ytterdør får virkelig inngangspartiet ditt til å skille seg ut. Ikke bare skaper det et herskapelig inntrykk, du vil også få en ekstra lys og luftig entré.

En pardør eller dobbeldør består av en gangdør som brukes til å gå inn og ut av, pluss en skåtedør som vanligvis vil være lukket. Mange vanlige dørmodeller kan også fås som dobbel ytterdør.

Pass på vær og vind

Nordnorsk rorbu som ligger værutsatt til helt ute ved vannet med hvit ytterdør.

Bilde: En dør som ikke beskyttes av et overbygg, bør ha ekstra kvaliteter som tåler vær og vind. Foto: Swedoor

Terje Flaa hos Byggtorget Birkenes er også opptatt av de mer praktiske tingene knyttet til valg av ytterdør:

– Har du et inngangsparti uten overbygg, kan det være lurt å legge noen ekstra kroner i en dør med kompaktlaminat som tåler vær og vind bedre, sier han.

Han legger også til at mørke dører ikke bør monteres på vegger som vender mot syd eller vest. Det er Tara Liv Hall, produktsjef i Jeld-Wen, helt enig i:

– Der skinner solen så mye at temperaturforskjellen mellom utvendig og innvendig overflate på dørbladet kan bli så stor at det kuver. Da kan det både bli vanskelig å lukke og låse døren, forteller hun.

Les også: Velg en hyttedør som tåler vær og vind

Moderne funkisvilla med oransje ytterdør og sidefelt.Moderne funkisvilla med oransje ytterdør og sidefelt.
Svart hus med limegrønn ytterdør fra Swedoor.Svart hus med limegrønn ytterdør fra Swedoor.
Hvitt hus med tofløyet svart ytterdør fra Harmonie.Hvitt hus med tofløyet svart ytterdør fra Harmonie.

Bilder over: Ikke vær redd for å bruke farger på ytterdøren! Foto: Gilje, Swedoor & Harmonie

Farge på ytterdøren

Farger er en måte å vise identitet på, og ulike farger har ulik betydning. Blått er en farge som symboliserer stabilitet og ro, mens grønt er natur og liv og en farge som også symboliserer vår. Både gult, orange og rødt er varme, optimistiske farger som gir energi, mens brunt i likhet med blått er stabil og også symboliserer hverdagen.

Selv om tradisjonelle farger som hvit og sort ytterdør fremdeles dominerer, er det flere og flere som velger andre farger.

– Mange har blitt mye modigere når det gjelder fargen på ytterdøren, og vil ha et inngangsparti som skiller seg ut og står frem. Særlig på funkishus ser vi at mange velger sterke og tydelige farger, som oransje og grønt, forteller Tara Liv Hall.

Også Harmonie merker at fargetrendene er i bevegelse, og opplyser om at det mer enn noen gang velges dører med farger.

Les også: Ytterdør med farger

Grønn ytterdør med glassfelt på gult hus med hvite detaljer.Grønn ytterdør med glassfelt på gult hus med hvite detaljer.
Grønn ytterdør med profiler og sidefelt i glass på moderne hvitt hus med spiler.Grønn ytterdør med profiler og sidefelt i glass på moderne hvitt hus med spiler.

Bilder over: Scott grønn ytterdør fra Swedoor og Dirdal Dekor Tett fra Gilje. Foto: Swedoor & Gilje

Grønn ytterdør

En grønn ytterdør oppleves som både behagelige og forfriskende og vil fremheve inngangspartiet til huset.

Grønn ytterdør passet godt til hus med en tradisjonell eller landlig stil, og har du et hvitt eller gult hus vil en grønn ytterdør fremheve fasaden.

Blå ytterdør med rundt glassfelt og hus med trekledning.Blå ytterdør med rundt glassfelt og hus med trekledning.
Hus i skogen med blå ytterdør med lite rundt glassfelt.Hus i skogen med blå ytterdør med lite rundt glassfelt.
Nærbilde av svart hus med blå ytterdør med mange små glassfelt som er formet som sirkler.Nærbilde av svart hus med blå ytterdør med mange små glassfelt som er formet som sirkler.

Bilder over: Function Sargasso blå ytterdør, Function Hudson og Domino, alle fra Sweedor. Foto: Swedoor

Blå ytterdør

Har du et hus i mørkt blått, grått eller sort? Da vil en ytterdør i klar blå gjøre seg godt. Blå ytterdør er i likhet med grønn og rød ytterdør med på å føre gammel norsk byggeskikk videre.

Du får blå ytterdører i ulike nyanser, profiler og med og uten glassfelt. Hva med en knallblå dør som i filmen Notting Hill?

Ytterdør eik med glassfelt på moderne hvitt murhus.Ytterdør eik med glassfelt på moderne hvitt murhus.
Trehus med Function Bering Eik ytterdør fra Swedoor.Trehus med Function Bering Eik ytterdør fra Swedoor.
Hvitt murhus med Elbe ytterdør eik med glassfelt fra Swedoor.Hvitt murhus med Elbe ytterdør eik med glassfelt fra Swedoor.

Bilder over: Flere ønsker seg ytterdører i eik eller teak. Her ser du dør fra Gilje med eikefargede spiler, Function Bering Eik og Elbe Eik fra Swedoor. Foto: Gilje & Swedoor

Ytterdør av eik

Naturmaterialer i naturlige farger har blitt stadig mer populært de siste årene. Vi har sett en økt etterspørsel etter ytterdører i eik eller teak, og disse kan fås både som enkeltdør og dobbeldør.

For at en ytterdør i eik eller teak skal holde seg flott i mange år, er det ekstra viktig at du overflatebehandler den umiddelbart etter montering med oljen som følger med. Oljede ytterdører skal også jevnlig påføres ny olje for å beskytte overflaten mot slitasje fra vær, vind og forurensning.

Vurderer du sikkerhetsdør?

Når du velger ny dør, bør du ikke bare tenke på utseendet. Sikkerhet og lydisolering er også viktig.

Sikkerheten påvirkes av flere faktorer, der låsen selvsagt er helt avgjørende.

Det beste er å gå for en lås med hakereile, som gir en koblet forbindelse mellom dør og karm. I tillegg er det viktig at karmen har solid innfesting i veggåpningen, og at hengslene har bakkantsikring.

Solid innfesting gjør det vanskeligere å bryte opp døren med brekkjern, og hengsler med bakkantsikring gjør at det ikke er mulig å få opp døren, selv om hengslene løsnes eller skjæres av.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg