Byggtorget logoByggtorget logo
Håndverker i arbeidstøy med refleks som rehabiliterer tak.Håndverker i arbeidstøy med refleks som rehabiliterer tak.
Håndverker i arbeidstøy med refleks som rehabiliterer tak.Håndverker i arbeidstøy med refleks som rehabiliterer tak.

Proff: Velg riktig løsning til taket

Uavhengig av om byggeprosjektet krever rehabilitering av gammelt tak eller bygging av nytt, er løsningene du velger viktig. Hos Byggtorget får du alltid tips og råd fra fagfolk med kjennskap til lokale værforhold.

Et tett tak er viktig for å unngå lekkasje, og et godt gjennomført byggeprosjekt starter med god prosjektering for å velge riktig produkt fra start. Byggtorget kan hjelpe deg med å velge de beste løsningene til takprosjektet.

Proffselgerne hos Byggtorget får stadig spørsmål fra håndverkere som er usikre på hvilket undertak de skal velge når de bygger nytt eller utbedrer eksisterende tak. Ved å velge rett undertak og gode tetteprodukter får kundene dine et tett tak som sikrer en energieffektiv bolig.

Les også: Nå må taket tåle et mer krevende klima

Konsekvensen av å velge feil løsning er at man får et for dårlig undertak sammenlignet med primærtekningen. Dette kan føre til lekkasjer eller et tak som ikke varer like lenge som forventet levetid.

Vi hjelper deg gjerne med å ta bærekraftige valg og kjenner de lokale utfordringene med miljø- og værforhold. Er det noe du mangler til byggeprosjektet, kan vi skaffe det.

Les også: Slik hjelper Byggtorget deg med logistikk- og transportløsninger

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Rehabilitere eller bygge nytt?

Levetiden til et tak regnes å være fra 30 til 50 år. Når du skal rehabilitere tak er det svært viktig å velge riktig løsning. Henning Ødegaard hos Byggtorget Kaare Ødegaard i Ringsaker forteller at mange tak ikke nødvendigvis tåler vekten av takstein.

– Mange tak er bygget for en lett type taktekking som plater eller shingel, så dette er svært viktig å sjekke.

Uavhengig av om det skal bygges nytt eller rehabiliteres, vil våre proffselgere og takspesialister hjelpe deg med å velge riktig blant de mange alternativene av tak og tetteprodukter.

Byggtorget har et stort utvalg tak og takstein fra kjente kvalitetsleverandører, som BMI, Benders, Lindab, Isola, Mataki og Skarpnes.

WeatherXO fra Fritzøe Engros

Håndverker som monterer WeatherXO på taket.

Bilde: WeatherXO har lav vekt og midtstilt not og fjær, som gjør at den kan legges på begge sider. Foto: Fritzøe Engros

Fritzøe Engros lanserer en av markedets sterkeste konstruksjonskryssfinér. Den kan benyttes som undertak og etasjeskiller, i tillegg til gulv, vegg og himling. Som undertak kan den ligge utildekket i opptil syv uker på grunn av en hydrofobisk behandling som beskytter mot regn og fukt i byggeperioden, og samtidig lar platene puste.

Mann som legger forenklet undertak fra Isola.Mann som legger forenklet undertak fra Isola.
Forenkelt undertak fra Mataki.Forenkelt undertak fra Mataki.

Bilder over: Forenklet undertak er raskere å legge enn tradisjonelle undertak. Foto: Isola & Mataki

Forenklet undertak

Forenklet undertak er ulike undertaksmaterialer av kartongplater, trefiberplater og rulleprodukter. Disse undertakene er gjerne diffusjonsåpne og kan legges direkte på taksperrene, uten lufting mellom isolasjonen og undertaket. Forenklet undertak er enklere og raskere å legge enn tradisjonelt undertak.

Byggtorget har et stort utvalg undertak fra kjente kvalitetsleverandører, som BMI, Isola, Mataki og Fritzøe Engros. Vi bistår gjerne med å hente inn ulike løsninger og pristilbud fra våre leverandører til ditt prosjekt.

Ikke gjør denne feilen!

En vanlig feil når man benytter forenklet undertak, er å glemme forsterkning i kilrenner. Det kan gi problemer både under bygging og etter at huset er ferdig, fordi dette er spesielt utsatte områder. Byggforsk har klare anbefalinger på hvordan dette skal løses.

Nyhet fra Isola

Isola Tyvek Pro Safe undertak.

Bilde: Isola Tyvek Pro Safe tåler 2,4kN på en fot som måler 10 x 10 cm. Foto: Isola

Isola Tyvek Pro Safe er et sterkere og sikrere undertak med kraftigere armering og tykkere beskyttelsesfilt enn tidligere tilsvarende versjoner. Det er testet hos SINTEF og har bestått testen mot gjennomtramp med god margin. Undertaket tåler 2,4kN på en fot som måler 10 x 10 cm.

Rehabilitere tak på eldre bolig

Å bytte den gamle takpappen på en eldre bolig med diffusjonsåpent, forenklet undertak er ikke nødvendigvis det rette valget.

Ved valg av undertak må det sees i sammenheng med valg av taktekking, boligens takvinkel og de lokale klimaforholdene. I tillegg må du sjekke hva slags taktro boligen har. Har boligen damptette takplater vil et diffusjonsåpent undertak ha liten verdi.

Bruk asfaltundertaksbelegg

Asfaltundertaksbelegg er robuste og fuktsikre produkter som gir svært god tetthet. Ligger boligen ubeskyttet i et område med mye slagregn, eller har taket lavt takfall og loftsrom som ikke skal benyttes som oppholdsrom? Da kan du erstatte gammel takpapp med dette. Til bratte tak som er isolert eller skal isoleres, er også asfaltundertaksbelegg et godt valg.

Velg også asfaltundertaksbelegg om ny taktekking har profil, omlegg eller et materiale som slipper inn mye lekkasje- og kondensvann.

Tips! For en som jobber på tak er sikkerhet viktig. Trenger en av dine ansatte stillaskurs eller fallsikringskurs? Byggtorget samarbeider med ledende kurs- og kompetanseleverandører. Les mer om våre proffkurs her.

Mann som arbeider på tak med sele og tau.Mann som arbeider på tak med sele og tau.
Tetteprodukter rundt piperør på tak.Tetteprodukter rundt piperør på tak.

Bilder over: Jobb sikkert på taket med sele fra Grove Knutsen. Riktig montering av tetteprodukter er viktig for å få et tett tak. Foto: Grove Knutsen & Mataki

Montere tetteprodukter til tak

Kritiske punkter for lekkasje på taket kan være rundt piper og kasser, derfor er det viktig å montere tetteprodukter riktig og ikke benytte pustende produkter rundt gjennomføringer.

  • Feilmontering av vindsperre: Overdreven bruk av tape er en vanlig feil ved montering av vindsperre. Bruk tape og klemlister kombinert.
  • Feilmontering av dampsperre: Ikke bytt dampsperre med pustende produkter som dampbremser og intelligente dampsperrer. Et hus skal puste basert på ventilasjon og ikke gjennom veggen.
  • Monter mansjetter riktig: Mansjetter skal ha et stødig underlag og står de utsatt til bruker du klemlist i tillegg.
  • Bruk sløyfebånd: Monter det selvklebende båndet under taksløyfene. Det sørger for en vanntett og sikker tetting.
Nærbilde av rød betongtakstein fra BMI.Nærbilde av rød betongtakstein fra BMI.
Rekkehus med Ovati solcelletakstein fra Skarpnes.Rekkehus med Ovati solcelletakstein fra Skarpnes.

Bilder over: Zanda betongtakstein fra BMI har en ny overflatebehandling som er mer skånsom mot naturen. OVATI®solcelletakstein fra Skarpnes produserer strøm også når det er skygge, takket være parallellkoblinger. Foto: BMI & Skarpnes

Byggtorget har et stort utvalg tetteprodukter til tak fra kjente kvalitetsleverandører, som BMI, Isola og Mataki.

For å få et godt og isolerende tak i boligrom er også isolasjon viktig. Byggtorget har et stort utvalg isolasjon fra kjente kvalitetsleverandører, som for eksempel Glava. Isolasjonen sikrer en energieffektiv bolig.

To håndverkere som isolerer vegger og tak med isolasjon fra Glava.

Bilde: God isolasjon gir en energieffektivt bolig. Foto: Glava

Trenger du hjelp til energiberegning, energidokumentasjon, energiattest og energimerke på prosjektet kan vi i Byggtorget bistå. Vi kan også ta hånd om byggesøknaden for deg.

Råd om å sjekke takrenner

Noen enkle råd når byggeprosjektet er ferdigstilt kan gjøre at kunden blir ekstra fornøyd. Minn derfor gjerne kunden på at det er viktig å sjekke både tak, takrenner og nedløp jevnlig, og etter vinteren bør de ta en sjekk av renner og nedløp både hjemme og på hytta for å se at snø og is ikke har gjort skade.

Skal du bytte takrenner for en kunde? Gjør kunden oppmerksom på at det finnes både halvrunde, kvartrunde og rektangulære takrenner.

Byggtorget har et stort utvalg takrenner og nedløp fra kjente kvalitetsleverandører, som BMI, Isola og Lindab.

Nyhet fra Benders: Enkel montering av solceller

Innfestingssystem for solceller til tak.

Bilde: Palema Solar er et innfestningssystem for Benders Palema. Foto: Benders

Palema Solar gjør det enkelt å montere solceller. Palema Solar er et universelt innfestningssystem for Benders Palema som sitter godt forankret i to lekter, og krever ingen ekstra arbeid med undertaket. De festes enkelt ved å skru i toppen av taksteinen. Palema Solar kan også monteres på eksisterende Benders tak.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!