Byggtorget logoByggtorget logo
Nærbilde av nytt parkettgulv etter vannskade gulv.Nærbilde av nytt parkettgulv etter vannskade gulv.
Nærbilde av nytt parkettgulv etter vannskade gulv.Nærbilde av nytt parkettgulv etter vannskade gulv.

Dekker forsikring vannskader på gulv?

Faren for vannskade på gulv øker med mer ekstremvær. Les mer om reparasjon etter vannskade og hvilke råd som bør gis til rammede hytte- og boligeiere.

Uforutsette hendelser og stadig hyppigere ekstremvær i Norge gjør at vannskader blir et mer vanlig problem for boligeiere.

Som håndverker ønsker man å levere profesjonell, bærekraftig og verdiskapende rehabilitering om uhellet først er ute. Med disse rådene til boligeier og tips om hva du som håndverker må huske på, sikrer du grundig skadevurdering og en godt gjennomført rehabiliteringsprosess for dine kunder.

Dekker forsikring vannskader?

Hus- og boligforsikringen dekker ofte reparasjon av innvendig vannskader.

For deg som jobber med gjenoppretting av skadede boliger, er det viktig å bli koblet på tidlig i kommunikasjonen med forsikringsselskapet for å sikre en god prosess for alle parter. Da får både forsikringsselskap, boligeier og du god forståelse av hva forsikringen dekker, om det er noen begrensninger og hvilken dokumentasjon som kreves.

Les også: Gulv: Nyheter og ny teknologi du som håndverker bør kjenne til

Bred fiskebeinsparkett i moderne stue.Bred fiskebeinsparkett i moderne stue.
Tregulv i eik i stue med møbler i messing.Tregulv i eik i stue med møbler i messing.

Bilder over: Når det må legges nytt gulv er tregulv et bærekraftig valg og en god investering. Her ser du Fiskebein Click Castle Eik Adagio og Eik Soft Brown Castel, begge fra BOEN. Foto: BOEN

Profesjonell skadevurdering

Før reparasjonene av vannskadene kan begynne, er det viktig med en grundig skadevurdering. Dette kreves det en takstmann eller en erfaren håndverker til. Det er viktig å fastslå skadeomfanget og estimere kostnadene for reparasjonen til forsikringsselskapet.

Minn gjerne boligeier på å fjerne det som kan ryddes bort uten å påvirke etterforskningen av skaden, men for å ta vare på det som er skadet inntil en fagperson har vurdert det.

Redusere skadeomfanget

Ved å raskt fjerne vann og starte tørkingen kan man hjelpe boligeier med å redusere vannskaden. Å bruke luftavfuktere og vifter reduserer også risikoen for, og etableringen av, mugg og andre fuktighetsproblemer.

Pass på at det er god ventilasjon også etter at gulvet er reparert slik at all resterende fuktighet tørkes vekk.

Ta bærekraftige valg

Ved rehabilitering er det fort gjort å rive opp eller fjerne for mye materiale. Ta bærekraftige valg på prosjektet du arbeider på og spar ressurser og miljøet. Spør en av våre ansatte om tips og råd. Vi hjelper deg gjerne med å velge mer bærekraftige løsninger.

For å opprettholde et godt forhold til kundene dine er det også lurt å avtale en oppfølgende inspeksjon med boligeier. Da får man sjekket at det ikke er noen gjenværende skader og at alt er i orden.

Les også: Fra etterisolering til større renovering

Velg kvalitetsgulv

Å gå for et kvalitetsgulv i tre er et bærekraftig valg som ivaretar et godt inneklima. Det kan også øke boligens verdi, og har lang levetid. Det er også raskt å legge om man velger gulvprodukter med et godt klikksystem.

Se vårt utvalg av parkettgulv her.

Stue med parkett i eik.Stue med parkett i eik.
Fiskebensparkett i herskapelig spisestue med moderne møbler.Fiskebensparkett i herskapelig spisestue med moderne møbler.

Bilder over: Med et tregulv kan du velge ulike overflatebehandlinger, som naturolje eller forskjellige typer lakk og ulike glansnivåer. Foto: BOEN

Vannskadet parkettgulv

Er det et parkettgulv med vannskader som skal rehabiliteres er disse to tipsene viktig å følge, ifølge gulvprodusenten Boen:

Sjekke undergulvet og strukturen

Før du legger nytt parkettgulv er det viktig å sjekke både strukturen og undergulvet under parketten for skader. Fukt og planhet i undergulvet må også måles på nytt. Relativ fuktighet (RF) i betong må være under 90 prosent. Toleransegrensen for planhet er ±3 mm målt over 2 meter.

Kan du erstatte kun deler av parketten?

I enkelte tilfeller kan det være nok å bytte kun deler av parketten. Pass på at det nye gulvet er i samme farge, format, mønster og stil som det eksisterende gulvet. Skulle gulvet være utgått, finn et som er så likt som mulig.

Spør gjerne av våre proffselgere om tips til et gulv som kan likne. En stor fordel med parkettgulv er at det kan slipes ned og overflatebehandles på nytt.

Forklar gjerne for boligeier at det kan bli noe fargeforskjell i gulvets utseende, da det eksisterende parkettgulvet har blitt utsatt for sollys og annet over tid.

Les også: Hvilket gulv bør du velge?

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!