Byggtorget logoByggtorget logo

Legg tak som takler et mer krevende klima

Både nye bygninger og gamle tak er nødt til å tilpasses et mer krevende klima med mye regn og vind. Disse tipsene bør du som proff håndverker kjenne til for å unngå unødvendige reklamasjoner.

Frem til 2020 lå klimadata for 1961-1990 til grunn for vår klimanormal, men fra og med 2021 sammenlignes dagens vær med normalperioden 1991-2020. Det betyr at varmt og vått vær ikke lenger regnes som “mot normalt”, men rett og slett er noe vi i høy grad må ta hensyn til i valg av både byggeprosess, konstruksjoner, byggematerialer og byggemetoder.

Tidligere var det først og fremst kystnære strøk i Nord-Norge og på Vestlandet som ble sett på som ekstra værutsatt, og fikk takkonstruksjoner som var tilpasset mye vær og vind. En rask kikk på Byggforsk klimakart viser imidlertid at ekstremvær er noe vi nå ser mer av over hele landet.

Vanskelig å velge riktig undertak

Bilde: Mataki Super Safe Xtra er et elastisk og sterkt ett-lags selvklebende overlagsbelegg med SBS asfalt og en kraftig glassfiberforsterket polyesterstamme. Det har en inntrukket klebestripe, som gir enklere, raskere og sikrere montering. Foto: Mataki

Proffselgerne i Byggtorget får daglig spørsmål fra håndverkere som er usikre på hvilket undertak de skal velge når de bygger nytt eller utbedrer eksisterende tak.

Vi ser at dette er et vanskelig felt for mange håndverkere, og det er en del som velger feil. Konsekvensen er at man får et for dårlig undertak sammenlignet med primærtekningen, noe som kan føre til lekkasjer eller et tak som ikke varer like lenge som forventet.

For å gjøre prosessen enklere for håndverker eller taktekker, har blant annet Mataki laget en egen nettbasert produktvelger. Den viser på en oversiktlig måte hvilke produkter som bør velges til tetting av tak, avhengig av takkonstruksjon og tekking. Det finnes flere forskjellige produkter og løsninger på markedet, men ifølge bransjen ser det ut til at stadig flere velger en tradisjonell løsning:

– Vi har jo sett at den gamle måten å legge undertak på, med taktro og tjærepapp, er den mest solide. Det er mange som nå velger å gå tilbake til dette, da det gir lengst levetid, sier produktsjef Roger Mikalsen i Mataki.

Mataki Super Safe Xtra er et eksempel på et overlagsbelegg som er velegnet for tekking på alle typer nye skråtak, eller omtekking av gamle papptak ned til tre graders fall (1:18).

Også Bostik har produkter som kan lime, fuge og tette etter ditt behov. For å lime eller tette takrenner, er Bostik H750 en god løsning som gjør begge deler. Produktet herder med fukt, tåler et nordisk klima og har høy miljøgodkjennelse.

Dersom du trenger å reparere eller tette gliper i takrenner eller pipebeslag, anbefales Bostik Aqua Blocker. Dette er en fleksibel og smørbar reparasjonsmasse, som også er overmalbar. Husk at et godt forarbeid alltid gir best resultat:

  1. Rubbing: Puss underlaget med sandpapir der det kreves for å få festepunkt.
  2. Rengjøring: Rengjør alltid der du skal fuge eller lime. Få bort urenheter, støv og smuss.
  3. Avfetting: Bruk rødsprit eller aceton på underlaget for å få bort oljefilm, spesielt på metaller.
  4. Priming: Porøse underlag bør primes for å få feste i underlaget.

Logg inn i Proffnett for å se hele utvalget og handle til dine priser.

Flere velger takplater

Som topplag har vi også flere alternativer å velge mellom, alt fra takshingel til torv og teglstein. Men når kraftige vindkast og plutselige nedbørsmengder setter tradisjonell tekking med takstein eller skifer på prøve, har takpanner eller takplater blitt et stadig mer populært alternativ. Kanskje særlig på nybygg og funkisboliger med lav takvinkel, men den lette vekten gjør at takplater også kan benyttes på tak fra alle tidsepoker.

Takplater fås i flere farger og fasonger, både flat design og mer tidløst utseende tilsvarende tradisjonell takstein.

Rødt tak med Isola Powerteck takplater

Bilde: Powertekk takpanner fra Isola har den kraftigste stålkjernen av alle takpanner på det norske markedet og takler ekstreme snømengder uten problemer. Hver enkelt takpanne festes også med solide spikerskruer, som skal tåle norske høststormer. (Foto: Isola)

Armat er en av Byggtorgets leverandører som produserer takplater i hele lengder opp til åtte meter, noe som gir færre skjøter på taket. Av taksteinsplater trekkes Armat Ambassadør frem som et godt alternativ. Med en unik 20 mm utsvinget dryppkant hindres opphoping av vann under platen, og risikoen for kantrust reduseres.

Bilde: Taksteinsplaten Armat Ambassadør fås i lengder opptil 6500 mm og har en unik utsvingt dryppkant som hindrer oppsamling av vann under platene. (Foto: ArcelorMittal Construction Norge AS)

Aluminium for ekstra tøffe tak

Også Plannjas plateprofiler skal tåle et hardt klima. Selv om et tak i forsinket stål klarer seg bra i mange krevende miljøer, lønner det seg å være ekstra oppmerksom hvis man bor nær havet. Kombinasjonen salt og vann er korroderende og har en utrivelig evne til å tære på ulike materialer.

Fukt og saltholdig regn kan utsette taket for store påkjenninger. En god løsning kan være å velge et aluminiumstak.

Fordelene med aluminium er at materialet er veldig motstandsdyktig mot både salt og sur nedbør. Hvis det for eksempel oppstår en ripe eller annen skade i aluminiumsplaten, dannes det umiddelbart et nytt oksidsjikt på den blottlagte overflaten.

Fordi aluminium leger seg selv på denne måten, er taket beskyttet mot korroderende angrep uansett om platene er beskyttelseslakkert eller ikke.

Det er altså et perfekt valg når huset står i litt tøffere miljøer.

Bilde: Plannja Trend 475 er et lettmontert tak med klikkfunksjon og skjult innfesting. Takprofilen har en nordisk design som passer like bra på funkishus som tradisjonelle trehus. Nå tilbys den populære takprofilen også i aluminium, her i fargen PL01 Svart. (Foto: Plannja)

Takrenner i aluminium

De samme egenskapene får du med takrenner i aluminium, noe som gir lang holdbarhet både med tanke på teknisk og estetisk kvalitet. I et bærekraftsperspektiv er det også verdt å påpeke at aluminium er 100 prosent resirkulerbart, og at 75 prosent av alt produsert aluminium i verden fortsatt er i bruk på grunn av dette.

Bilde: Lindab Rainline er et system hvor det er lagt vekt på enkel montering og perfekt tilpasning. De har mange smarte designløsninger, noe som har gjort Lindabs takrennesystem til et svært populært valg blant fagfolk. Foto: Lindab

Betong er også bra

Ikke alle ønsker å bytte til takplater. Betongtakstein er vedlikeholdsfrie, laget av et av de mest værbestandige materialene som finnes og ikke minst et prisgunstig alternativ.

nærbilde av et tak med Zanda Arktis takstein fra BMI

Bilde: Vi utsettes for stadig mer ekstremvær og uforutsigbare vintre. Derfor har BMI utviklet taksteinen Zanda Arktis – markedets sterkeste og mest holdbare takstein i betong. Forventet levetid på denne steinen er minst 50 år. (Foto: BMI)

Nå er Zanda takstein mer skånsom mot naturen! Løsningen er en unik overflatebehandling som gir like god beskyttelse mot tilgroing som tidligere, nå uten filmkonserverende kjemikalier.

nærbilde av en rød Zanda takstein

Med Zandas nye overflatebehandling blir det enklere å velge en betongtakstein som er mer skånsom mot miljøet, uten å gå på kompromiss med den kjente Zanda kvaliteten og designet. (Foto: BMI)

Hos Byggtorget kan våre proffselgere og takspesialister hjelpe deg med å manøvrere blant de mange alternativene man som håndverker må ta stilling til når det kommer til nettopp tak og taktekking.

Vi fører takprodukter fra et stort utvalg kvalitetsleverandører, blant annet Arcelormittal construction (Armat) BMI Norge AS (Icopal), Isola AS, Nordic Waterproofing AS (Mataki), Plannja AB og Lindab.

Vil du motta vårt nyhetsbrev Proffnytt?

Proffnytt holder deg oppdatert på nyheter og trender i byggevarebransjen.

Hver utgave inneholder også unike tilbud og faglige oppdateringer, spesielt tilpasset deg som er proff håndverker.

Påmelding her

Nye retningslinjer for lufting

– Vår gjennomgang av byggskader fra de siste fire årene tyder på at de skjerpede kravene til lufttetthet har bidratt til færre skader knyttet til luftlekkasjer og kondensering. Det er bra. Samtidig ser vi at andelen nedbørsskader øker, spesielt for kompakte tak og terrasser, forteller sjefsforsker Berit Time i SINTEF i en pressemelding.

Hun leder forskningssenteret Klima 2050, der innovasjoner og utvikling av ny kunnskap innenfor dette temaet står sentralt. Sammen med SINTEF har Klima 2050 begynt å se på hvordan klimaendringene vil kreve nye anbefalinger i Byggforskserien og krav til SINTEF Teknisk Godkjenning av produkter og konstruksjoner.

Bilde: Lufting av taktekning er nødvendig for å sikre utlufting av fuktighet og for å hindre snøsmelting på tak. I Klima 2050 har det blitt utviklet nye retningslinjer for klimarobuste lange tretak med lav takvinkel. (FOTO: Klima 2050/SINTEF)

I Klima 2050 er det blant annet utviklet nye retningslinjer for lufting av store skrå tretak, bygging av «blågrønne» tak og utforming av klimarobuste kledninger.

– Det siste vi har studert er en fasadeløsning med såkalt en-trinnstetting mot nedbør. Vi ser tydelig at slike fasader er mindre robuste mot slagregn og inntrengning av fukt enn tilsvarende fasader med to-trinnstetting mot nedbør, sier professor Tore Kvande ved NTNU.

Forskerne i SINTEF ønsker at alle som prosjekterer og bygger, vurderer hvordan bygningene best mulig kan forberedes til å takle det klimaet vi vil få frem mot 2050 og 2100. De har derfor laget en overordnet og tverrfaglig anvisning i Byggforskserien som peker på viktige tema innen klimatilpasning og oppgaver som må løses. Dette er sannsynligvis bare første steg i revisjon av flere tekniske godkjenninger og anvisninger som følge av endringer i klimaet.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!