Byggtorget logoByggtorget logo
Håndverker bærer en rull med Glava isolasjon over skulderen inne i et hus.Håndverker bærer en rull med Glava isolasjon over skulderen inne i et hus.
Håndverker bærer en rull med Glava isolasjon over skulderen inne i et hus.Håndverker bærer en rull med Glava isolasjon over skulderen inne i et hus.

Proff: Etterisolering som gir mest verdi

En god håndverker bør også være en god rådgiver. Interessen rundt etterisolering har aldri vært større, og mange boligeiere lurer på hva de kan spare på de ulike tiltakene.

Det er ikke bare på spørsmål rundt byggetekniske løsninger, bruk av materialer og hvilke produkter som er best det lønner seg å ha god kunnskap om som håndverker.

Å ha litt peiling på hva sluttkunden kan spare på etterisolering og ny vindtetting, og hvilke tiltak som monner mest for lommeboka, er også kjekt å vite for å kunne gi kundene dine de beste rådene ved en renovering.

Byggtorget kan hjelpe deg med energiberegning, energidokumentasjon, energiattest og energimerke slik at du innfrir kravene til byggets isolasjons- og energibehov.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Etterisolasjon som lønner seg

Tre tiltak bør alltid vurderes når det er snakk om etterisolering:

  • Bjelkelag mot kalde loft
  • Gulv mot kjellere og kryperom
  • Yttervegg

Dessuten er ofte etterisolering som brikker i et dominospill: Det ene drar gjerne med seg det andre. Når ytterveggene skal etterisoleres og vindtettes på nytt, er det lurt å anbefale nye vinduer og ytterdører.

Gjør gjerne også boligeieren oppmerksom på at dette kan være riktig tidspunkt å vurdere en ny type kledning, siden den uansett må tas av i denne prosessen.

Etterisolasjon av kalde loft gir mest for pengene

Har huset kaldt loft bør du sjekke hvordan det er isolert. Ved å gå fra 10 til 30 centimeter isolasjon i bjelkelaget mot et kaldt loft på 100 kvadratmeter, er det mulig å kneppe ganske mye inn på strømforbruket. Dette er det rimeligste tiltaket å gjennomføre, og kunden kan faktisk spare flere tusen kroner i året i strømkostnader på dette.

Husk at det kan bli behov for bedre lufting på loftet. Loftet blir nemlig kaldere med mer isolasjon. Det er nok at det blir 2-3 grader kaldere for at det skal oppstå problemer med kondens og fukt. Det er også viktig at bjelkelaget mot underetasjen er tett.

Les også: Dette må dere huske på når loftet etterisoleres

Isolasjon på loft som etterisoleres.

Bilde: Ved etterisolering av kalde loft er det viktig at luftingen opprettholdes. Foto: Glava

Isola Lufteprofil System

Når kalde loft skal etterisoleres og bygges om til boligrom er Isola Lufteprofil System en smart og effektiv løsning. Systemet benyttes i skråtak med damptett undertak (eller damptett primærtekking), og erstatter lekter og vindtettplater for etablering av luftespalte mellom undertaket og isolasjonen.

Systemet består av lufteprofil-vinkler med klebekanter og Isola Tyvek® vindsperre duk.

Her får du en komplett løsning som samtidig gir fleksibilitet når det gjelder varierende avstand mellom taksperrene.

Isola lufteprofil systemet er enkelt og raskt å montere og gir effektiv ventilering og sikker vindtetting.

Isolering av kjellere og kryperom

Mange eldre hus har kalde kjellere og kryperom som gjør at gulvene i første etasje blir kalde og strømregningen høyere. Ved å øke fra 10 til 20 centimeter isolasjon på 100 kvadratmeter flate, kan kunden også spare noen tusenlapper i året.

Selve jobben er ofte mer komplisert enn å isolere på loftet, men i en del tilfeller er det mulig å gjøre jobben fra kjelleren. Da kan det også være smart å montere nye stubbeloftsplater, som både er vind- og fuktavvisende.

Gjøres jobben fra oversiden og gulvet uansett skal rives opp, er det forresten ikke noe i veien for å anbefale et lunt og komfortabelt heltregulv. Fra et bærekraftsperspektiv er et heltregulv noe som kan følge boligen livet ut.

Glava Veggplate 31

Håndverker som etterisolerer yttervegg med Glava isolasjon.

Bilde: Glava Veggplate 31 er et effektivt produkt for etterisolering og platene består av inntil 70 prosent resirkulert glass. Foto: Glava

– Glava Veggplate 31 er et av de mest effektive produktene og løsningene for etterisolering og energieffektivisering av bygg, sier Helge Aschjem i Glava.

Glava Veggplate 31 er isolasjonsplater til yttervegg og er en kompakt, spesialbehandlet glassullplate som er tilpasset montering på utsiden av yttervegg. Den kan redusere både veggtykkelsen og kuldebroer og forbedre U-verdien. Glava Veggplate 31 består også av inntil 70 prosent resirkulert glass. Platene er enkle å jobbe med da de veier lite, er formfaste og kommer i fire tykkelser: 48, 68, 98 og 123 mm.

Etterisolere yttervegger

I likhet med kjellere og kryprom er det også vanlig å ha kun 10 centimeter isolasjon i veggene. Samtidig er gjerne eldre bygg utette med trekk og kalde flater. Det kan dermed være mye å hente på å etterisolere og vindtette ytterveggene.

Økes tykkelsen til 25 cm over et areal på 100 kvadratmeter er det mulig å kutte strømregningen med over 3000 kroner i året. Med ny vindsperre blir det dessuten langt bedre tetthet med færre kuldebroer og mindre kald trekk.

Les også: Med disse vindtettplatene får du enda bedre U-verdi i veggen

Les også: Nå er det enklere å montere vindsperren riktig

Ventex Vindsperre Pro

Ventex Vindsperre Pro diffusjonsåpen vindsperre montert på hus.

Bilde: Ventex Vindsperre Pro har 30 års garanti og innehar SINTEF Teknisk Godkjenning nr. 2392. Foto: BMI

Ventex Vindsperre Pro diffusjonsåpen vindsperre har en Sd-verdi på 20 mm. Den sikrer raskt uttørking av byggfukt og frigjøring av fuktig luft. Det er et lett produkt som gir god HMS og har et stort utvalg bredder og lengder som gjør at du kan ta mer økonomiske og miljøvennlige valg.

Ventex Vindsperre Pro er sterkere og mer elastisk enn tidligere versjoner, og den etasjehøye utformingen minimerer skjøter, gir bedre beskyttelse mot luftlekkasje og er ideell for vegger og skråtak med lufting.

Består prosjektet av fasadeendringer? La Byggtorget ta seg av byggesøknaden, for å spare tid og kostnader.

Værvegg? Dette må du tenke på

Mange steder i landet bygges det hus og hytter ved sjøen som ligger utsatt til for vær og vind. Her vil du ofte ha en eller to værvegger som er ekstra utsatt for nedbør og sjøsprøyt når vinden står rett inn. Da er det viktig å etterisolere og tette ekstra godt.

I YouTube-serien Proffpraten fra Isola får du et godt innblikk i nettopp disse utfordringene.

Dette er et godt eksempel på at det ikke nødvendigvis alltid er mulig, eller beste løsning, å kun følge generelle anbefalinger på steder som er så værutsatt som dette. Da er det en stor fordel å være lokalkjent og ha erfaring med lokale værforhold og lokal byggeskikk.

Det finnes ofte ikke en fasit når det er snakk om rehabilitering av gamle bygg. God kunnskap og tidligere erfaringer er da desto viktigere for å finne gode løsninger som kan tilpasses kundens ønsker og budsjett.

Hos Byggtorget møter du alltid lokale fagfolk som kan hjelpe deg med løsninger tilpasset akkurat dine utfordringer her vi bor.

Opplys om støtte fra Enova

Det er også verdt å huske på at Enova har ulike støtteordninger. Hvis kunden skal gjøre større oppgraderinger av hele huset, er det faktisk mulig å få inntil 150 000 kroner i støtte. Det er mye penger, og er et godt tips å gi kunden din.

Bruk gjerne proffselgerne hos Byggtorget som sparringspartnere dersom du ønsker innspill om produkter og løsninger som kan være aktuelle i ditt neste prosjekt. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!