Etterisolasjon av kalde loft gir mest for pengene
Har huset kaldt loft bør du sjekke hvordan det er isolert. Ved å gå fra 10 til 30 cm isolasjon i bjelkelaget mot et kaldt loft på 100 kvadratmeter, er det mulig å kneppe ganske mye inn på strømforbruket. Dette er det rimeligste tiltaket å gjennomføre, og kunden kan faktisk spare flere tusen kroner i året i strømkostnader på dette.
Husk at det kan bli behov for bedre lufting på loftet. Loftet blir nemlig kaldere med mer isolasjon. Det er nok at det blir 2-3 grader kaldere for at det skal oppstå problemer med kondens og fukt. Det er også viktig at bjelkelaget mot underetasjen er tett.
Les også: Dette må dere huske på når loftet etterisoleres

Bilde: Ved etterisolering av kalde loft er det viktig at luftingen opprettholdes. Foto: Glava
Isolering av kjellere og kryperom
Mange eldre hus har kalde kjellere og kryperom som gjør at gulvene i første etasje blir kalde og strømregningen høyere. Går man fra 10 til 20 cm isolasjon på 100 kvadratmeter flate er det også her noen tusen kroner å spare i året.
Selve jobben er ofte mer komplisert enn å isolere på loftet, men i en del tilfeller er det mulig å gjøre jobben fra kjelleren. Da kan det også være smart å montere nye stubbeloftsplater, som både er vind- og fuktavvisende.
Gjøres jobben fra oversiden og gulvet uansett skal rives opp, er det forresten ikke noe i veien for å anbefale et lunt og komfortabelt heltregulv. Det trenger jo ikke alltid være parkett eller laminat på gulvet, og fra et bærekraftsperspektiv er et heltregulv noe som kan følge boligen livet ut.
Etterisolere yttervegger

Bilde: Vindtettplatene Hunton Vindtett Plus™ reduserer kuldebroer godt. Foto: Hunton
Mange hus har kun 10 cm isolasjon i veggene, og det kan ofte være mye å hente på å etterisolere ytterveggene. Økes tykkelsen til 25 cm over et areal på 100 kvadratmeter er det mulig å kutte strømregningen med over 3000 kroner i året. Med ny vindsperre blir det dessuten færre kuldebroer og mindre kald trekk.
Les også: Med disse vindtettplatene får du enda bedre U-verdi i veggen
Les også: Nå er det enklere å montere vindsperren riktig
Værvegg? Dette må du tenke på
Mange steder i landet bygges det hus og hytter ved sjøen som ligger utsatt til for vær og vind. Her vil du ofte ha en eller to værvegger som er ekstra utsatt for nedbør og sjøsprøyt når vinden står rett inn. Da er det viktig å etterisolere og tette ekstra godt.
I den nye YouTube-serien Proffpraten fra Isola får du et godt innblikk i nettopp disse utfordringene. Snekker Daniel Mork møter her distriktssjef Roy Smørholm i Isola for å fortelle om hvordan han jobber for å energioppgradere et gammelt tømmerhus i havgapet mot Hustadvika på Averøy i Møre og Romsdal: