Byggtorget logoByggtorget logo
Grunnmur med isolasjon.Grunnmur med isolasjon.
Grunnmur med isolasjon.Grunnmur med isolasjon.

Utvendig isolasjon av grunnmur

For å unngå mugg og råteskader er det viktig å isolere grunnmuren utvendig. Med disse produktene er du sikker på god beskyttelse.

Med villere og våtere vær er antall bygg med fuktproblemer i kjelleren et økende problem. I mange tilfeller kan fuktskadene unngås ved riktig bruk av isolering.

Ved å legge isolasjon kun på innsiden av veggen kan det føre til kondensering på den kalde kjellermuren. Legger man isolasjon utvendig på muren får man en tørrere mur og faren for fuktskader reduseres. Faktisk bør minst halvparten av den totale isolasjonstykkelsen legges på utsiden.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Utvendig isolasjon av yttervegg

Sintef Byggforsk anbefaler at det benyttes utvendig isolasjon på yttervegg under terreng. Det sørger for fuktbeskyttelse og for at veggen tørker raskere. Det er viktig med riktig montering og at isolasjonsplatene ikke blir ødelagte eller forskyves ved tilbakefylling, og det anbefales å bruke grunnmursplate utenpå isolasjonen.

Utvendig isolering er også en kostnadsbesparende løsning. Du slipper å skaffe drenerende masser fordi utgravde masser kan tilbakefylles, samtidig som behovet for innvendig isolering kan reduseres.

BEWI forteller at de i 2024 har doblet produksjonen av Thermodren-plata som isolerer på utvendig kjellervegg og drenerer fukt og vann bort fra veggen grunnet stor etterspørsel.

– Det er kanskje en greie når boligbyggingen stopper slik som nå, at mange ser på hva man kan oppgradere av eksisterende boliger. Da handler det blant annet om bedre utnyttelse og isolasjon av kjellere, sier Svend Anders Karlsen-Moum i BEWI.

Thermodren med topplist og overgangslist.

Bilde: Thermodren fra BEWI er en trykksterk og solid diffusjonsåpen plate som isolerer og drenerer fukt og vann bort fra veggen. En 2-i-1-løsning. Foto: BEWI

Platon MultiDrain 400 Drensplate fra Isola

Grunnmur med dresplate fra Isola.

Bilde: Platon MultiDrain 400 Drensplate gir ekstra fuktsikring. Foto:

Platon MultiDrain 400 Drensplate beskytter og gir ekstra fuktsikring til isolerte yttervegger under terreng. Platen hindrer at isolasjonen blir skadet eller forskyver seg ved tilbakefylling og sørger samtidig for effektiv og sikker drenering mot terreng. Produktet fungerer dermed som en robust og svært fuktsikker grunnmursplate.

MD 400 monteres direkte til de utvendige isolasjonsplatene. Egne festemidler sørger for enkel og rask montering. Platen har firkantknaster med vertikale drenskanaler som er

beskyttet av en kraftig fiberduk. Det kan dermed tilbakefylles med stedlige masser uten at

dreneringsegenskapene reduseres.

Platon MultiDrain 400 Drensplate kan også benyttes som beskyttelse- og drenssjikt på horisontale flater, som for eksempel terrasser og grønn tak.

ROCKWOOL Drensplate

Vann og regndråper.

Bilde: God drenering er viktig for at det ikke skal bli stående vann inntil og under grunnmuren. Foto: Rockwool

Rockwool Drensplate er et annet alternativ som passer grunnmur og kjellervegg. Platen er både isolerende og drenerende.

– Man må også sørge for tilfredsstillende drenering, så det ikke blir stående vann inntil og under muren, forteller Torkel J. Wæringsaasen i ROCKWOOL.

På frontsiden av ROCKWOOL Drensplate er det frest ut vertikale riller som leder vannet ned til drensledningen. Den påmonterte drensduken hindrer gjenslamming av systemet. Drensplatene er kapillærbrytende og også diffusjonsåpne, noe som gjør at eventuell fuktighet i grunnmuren slipper ut gjennom isolasjonsplaten slik at grunnmuren holder seg tørr og varm.

I tillegg er ROCKWOOL isolasjon laget av stein og kan resirkuleres til ny isolasjon om og om igjen.

Nyhet fra BEWI

En nyhet fra BEWI er GreenLine EPS, isolasjonsplater som brukes i grunnisolasjon, tak eller vegg. GreenLine EPS er laget av 100% resirkulert materiale og gir 60 prosent lavere CO2-fotavtrykk.

– Etterspørselen etter byggevarer med bedre klimaavtrykk er økende. Vi i BEWI må gå foran og ta vårt ansvar, sier salgsdirektør Trond Johannessen i BEWI Insulation Norge.

GreenLine har de samme gode egenskapene, som trykkstyrke og isoleringsverdi, som vår standard Jackopor EPS.

Prøv Scan Isoblokk 35 fra BMC

Produktbilde av Scan Isoblokk til grunnmur.

Bilde: Scan Isoblokk er et system som gjør at mman unngår kuldebroren. Foto: BMC

Scan Isoblokk 35 cm er et system som er utmerket til bygging av enebolig og grunnmur. Den unike løsningen med gjennomgående isolering i hjørnet gjør også at man unngår kuldebroer. Scan Isoblokk er også gunstig for inneklimaet da de ikke råtner eller er grobunn for sopp og mugg. I tillegg er blokkene ubrennbare, som gir en ekstra trygghet. Den har like vanger på begge sider av isolasjonen, det gir en stabil blokk som er enkel å mure.

Les også: Slik løser du grunnmursjobben selv

Viktig med radonsperre

Produkt-samlebilde av Radonsperre fra Mataki.

Bilde: Mataki har Sintef tekniske godkjente radonsystemer for bruksklassene A og B. Foto: Mataki

Radongass er radioaktiv gass som dannes i berggrunnen. Den er både luktfri og usynlig, og dersom det er sprekker kan radongassen komme inn i boligen. Ved å legge radonsperre under boligen sikrer man bolighus mot radongass.

Radongass er årsak til mange tilfeller av lungekreft i Norge.

Ifølge Byggteknisk forskrift 2017 (TEK17) har alle nye boliger for varig opphold har krav om radonsperre. Mataki har Sintef tekniske godkjente radonsystemer for bruksklassene A og B. Mataki er også Miljøfyrtårn-sertifisert.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!