Byggtorget logoByggtorget logo
Mann som bygger mur med ringmur og såleblokk.Mann som bygger mur med ringmur og såleblokk.
Mann som bygger mur med ringmur og såleblokk.Mann som bygger mur med ringmur og såleblokk.

Profftips: Slik støper du såle og ringmur selv

Med ringmursystemer fra våre leverandører kan du gjøre hele jobben selv.

Bruker du såleblokk og ringmur som fundament til garasjen eller boligen du skal sette opp, kan du både spare tid og tilby kundene dine en rimeligere løsning uten behov for å hente inn en underleverandør til murjobben.

Når du skal velge grunnmursløsning er det noen faktorer å ta hensyn til, som laster, grunnforhold og tilbakefylling. I en del tilfeller kan du velge ringmur uten såleblokk, men dersom lastene overstiger kapasiteten til ringmur alene, skal du bruke såleblokk. En såleblokk har større lastflate enn ringmuren.

Er du usikker på hvordan du skal gå frem for å vurdere riktig fundamentering ut fra grunnforholdene? Spør en proffselger hos Byggtorget i ditt lokale varehus og få hjelp til å velge de beste løsningene til ditt prosjekt.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Send komplette tegninger

Det er viktig å levere komplette tegninger av prosjektet. Tegningen må inkludere alle mål og lastene, hvor mye tyngde som kommer ned til forskjellige punkter eller linjelast. I tillegg må det oppgis hva slags tomt det skal bygges på og hvor i Norge huset skal bygges.

Deretter får man tilsendt en tegning med fargekoder, slik at du vet hvilke blokker som skal hvor. Se nøye over tegningen, slik at du får riktig leveranse til byggeplassen.

Gode ringmursystemer

Våre leverandører BEWI og Vartdal Plast har ringmursystemer som er enkle og raske å montere. De beskriver det selv som lego for voksne.

Komplette byggesystemer gjør at du kan gjøre større deler av jobben selv, og selv ta hånd om støpen for kundene dine i stedet for å sette bort dette til underleverandører.

Thermomur med såleblokk.Thermomur med såleblokk.
Mur og vegger som bygges med såleblokk og ringmur.Mur og vegger som bygges med såleblokk og ringmur.

Bilder over: BEWI Såleblokk legges ut på avrettet grunn, og låses sammen med plastkiler. Vartdal Plast festes med not og fjær. Foto: BEWI & Vartdal Plast

Bruk såleblokk ved mye vekt

Før du starter å bygge er det veldig viktig å ha en helt rett byggegrunn. Det gjør hele byggeprosessen enklere.

Er det et prosjekt hvor det kommer mye vekt fra oversiden skal du bruke såleblokk i bunnen. Det er en kraftig fundamentblokk, og er et alternativ til plasstøpt grunnmurssåle. Såleblokk gir også god isolasjon.

Enkelt å bygge grunnmur

Såleblokk er en del av et komplett byggesystem. Både BEWI og Vartdal Plast trekker frem mer effektiv bygging som en stor fordel ved å velge komplette byggesystemer.

Det er svært enkelt å bygge ved at alle deler enkelt monteres sammen med innfesting med knastesystem. I utgangspunktet er produktene like uavhengig av om du velger BEWI eller Vartdal Plast. Den største forskjellen er at Vartdal Plast festes med not og fjær, mens BEWIs enkelt festes med låsekiler.

Trenger du å feste såleblokkene der det ikke er mulig å feste med låsekiler eller not og fjær, fester du med stållåser som enkelt presses ned i alle vinkler og hjørner.

Tid for ringmur

Vegger som bygges med ringmur.

Bilde: Det er enkelt å montere Ringmur. Foto: Vartdal Plast

Ringmuren monteres enkelt i sporene på såleblokken og festes i henhold til innfestingssystemet fra valgt leverandør. Når alle elementene er på plass, sjekker du at alt er rett og pent. Deretter går du over og låser innvendige og utvendige hjørner. Om det ikke har passet med låsekilene bruker du stållåsene.

Når alle elementene er på plass og festet er det tid for betong og støp. Betongen skal ha flyt eller synk på 180 mm.

Både BEWI og Vartdal Plast har ringmur i sitt sortiment. Ringmurene har 5 cm isolasjon på innsiden og utsiden. De to vangene på ringmuren gjør at man sparer energi. Når man støper fylles innsiden med betong og gulvet på innsiden legges inntil den indre vangen. Uten denne vangen ville varmen sivet ut av elementet.

Kombiner Vartdal Ringmur med isolasjonsplater

Vartdal Ringmur kombinert med isolasjonsplater i grunnen, danner et godt og bærekraftig fundament for din bolig. Ved å bruke Vartdal Veggsystem til reising av veggene, vil man få en optimal løsning med god isolering på begge sider av betongen som fylles i.

– Kravene til fremtidens boliger blir stadig skjerpet med tanke på energieffektivitet. Ved å bruke isolasjonsprodukter fra Vartdal Plast til grunn- og veggisolering, er det lett å støtte disse kravene, og det vil trolig vise godt igjen på energikostnadene i husets levetid, sier Mounir El’Mourabit i Vartdal Plast.

Les mer om isolasjon av grunnmur her.

Vartdal Plast Ringmur har også mulighet for skreddersøm.

Både ringmur og eget veggsystem fra BEWI

Håndverker som bygger vegg av thermomur.

Bilde: Jackon Thermomur® er et grunnmur- og veggsystem som består av lette blokker i Jackopor® (EPS) som stables som byggeklosser og fylles med betong. Etter støping framstår grunnmuren og veggene som en solid og ferdig isolert konstruksjon. Thermodren isolerer og leder vann vekk fra veggen. Foto: BEWI

BEWIs Ringmur er lansert i en ny og bedre versjon. Ringmur RA har et eget spor for å legge radonsperre enklere inn i elementet.

– Vi har utviklet og patentert denne løsningen, og merker at det er en liten «wow-opplevelse» når folk begynner å gjøre dette på byggeplassen. Mye mer effektivt og mindre klin for dem som bygger. Radon-sikringen er bedre, med mindre risiko for lekkasje av radongass inn i huset, forteller Svend Anders Karlsen-Moum i BEWI.

Tips! Trenger du randonsperre? Mataki har Sintef tekniske godkjente radonsystemer for bruksklassene A og B. Alle nye boliger for varig opphold har krav om radonsperre.

Få en fin overflate

Skal det ferdige bolighuset se ut som et murhus? Da kan du bruke produkter fra Weber.

Slik gjør du:

1. Vask rent grunnmursystemet før du påfører du påfører fiberpuss.

2. Rubb opp flatene slik at du får god vedheft til underlaget.

3. Begynn med en startlist 30 centimeter over bakken.

4. Fra startlisten og oppover bruker du weberbase 261 Fiberpuss i to lag. Mellom de to lagene baker du inn fibernettet. Fra startlisten og ned til bakken bruker du weberbase 261 Sokkelpuss. Den påfører på lik måte som fiberpussen. Den kan stå ubehandlet eller overflatebehandles med to strøk weber silco paint.

5. Bruk en egnet tannsparkel og dra på pussen. Det første laget skal være 4-5 mm.

6. Monter hjørnelisten og bak den inn i fiberpussen.

7. Legg på armeringsnettet og bak det inn i fiberpussen med et tynt lag. Pass på at fiberremsene overlapper hverandre med 10 cm. Armeringsnettet skal ligge midt mellom de to lagene med fiberpuss.

8. Lag to legges også i en tykkelse på 4-5 mm.

9. Før pussen males, skal den tørke i 1-2 uker.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!