Innvendig panel: Hva er din hyttestil?
På hytta kan både struktur, profil og fargen på innvendig panel avgjøre stilen. La deg inspirere av disse bildene og få den hyttestilen du ønsker.
Husk å sjekke hva som er søknadspliktig, hvordan grunnforholdene er og hvilke terrassebord som tåler klimaet best. Se våre råd her.
Den nye plan- og bygningsloven gir deg anledning til å bygge en platting av en viss størrelse uten at du trenger å søke kommunen om lov.
Les også: Dette er de nye byggereglene
Før du går i gang: Finn fram reguleringsplanen for kommunen din og undersøk om hytta ligger i et område hvor det er begrensninger for bygging som trumfer bestemmelsene i loven. Det kan være tomta ligger i et område hvor en regulering hindrer bygging. Det er kommunene som har ansvaret for å gjøre reguleringsplaner tilgjengelige for befolkningen. Bruk digitale løsninger eller kontakt en erfaren, lokalkjent håndverker eller kommunen for hjelp.
Les også: Slik kan du bygge platting på hytta ved sjøen
Les også: Slik bygger du terrasse på fjellhytta
Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
Undersøk grunnforholdene så godt du kan der du skal bygge plattingen. Kanskje det er fjellgrunn ikke så langt nede i bakken, eller kanskje deler av området er dårlig drenert. Dette vil ha mye å si for hvordan du går fram i første byggetrinn.
Grunnforholdene avgjør hvordan du skal bygge fundamentet. Er det et godt drenert og forholdsvis flatt område uten fjell i grunnen, holder det å grave hull på 30-50 centimeter, legge i grus og grunnelementer, som søyleblokker eller pilarblokker.
Hvis det er fjellgrunn eller relativt grunt jordlag med fjell under, og enkelt å få planert arealet, bor ned stolpesko som feste for bærekonstruksjonen.
Bilde: Solide festeløsninger og kraftig nok konstruksjonsvirke er viktig for å få en platting av god kvalitet og holdbarhet. Foto: Essve
Undersøk om det kan gå tele i bakken under plattingen. Det er for eksempel fare for telehiv i grunnen hvis det er fuktig jord som ikke er sandholdig. Er det fare for tele, graver du 30-50 centimeter ned i bakken og legger på markisolasjon.
Les også: Bygge terrasse? Les mer om grunnarbeid og markisolasjon her
Hvis plattingen ikke ligger under tak, vil den bli utsatt for sol, vind og vann. For å hindre at vannet trenger inn der det ikke skal, pass på å planere på en måte som lager et fall i underlaget slik at regnvann renner vekk vegger og trekonstruksjoner. Er det andre elementer i plattingen som bør skjermes for vann, bruk slemmemørtel, knotteplast og ulike former for blikk avhengig av underlaget.
Alle omtalte materialer skal være trykkimpregnert. I bærekonstruksjonen, det som skal festes i fundamenteringen bruker man som oftest bjelker med dimensjonen 48 x 198 mm.
Bjelkelaget, som skal være mellom bærekonstruksjonen og terrassebordene, lages i lekt (konstruksjonsvirke) med målene 48 x 148 mm. Tykkelsen på terrassebordene er viktige for hvor stor avstand det bør være mellom bjelkene i bjelkelaget. Sjekk disse instruksjonene.
Det er veldig lurt å investere i gode skruer og festeløsninger, både med tanke på vedlikehold og holdbarhet.
Les deg opp på verktøy og festeløsninger for ulike materialer her
Les også: Montere terrassebord? Disse skruene gir terrassen lang levetid
Bilde: Trykkimpregnerte terrassebord er den mest brukte typen, her fra Hasås. Foto: HPH Byggentrepenør
Hvor vedlikeholdsfri og varig plattingen din blir, avhenger både av fundamentering, bærekonstruksjon og bjelkelag, men valget av terrassebord er også et veldig viktig valg.
Du får alt fra ordinære, trykkimpregnerte terrassebord som krever vanlig vedlikehold, til ulike kvaliteter av spesielt godt impregnerte bord som er enklere å vedlikeholde.
Har du en værutsatt platting som i tillegg ligger vest- eller sørvendt med mye sol og store temperatursvingninger, er det lurt å gå opp et par hakk i kvalitet og pris på terrassebordene.
Les mer: Vårt utvalg av terrassebord
For inspirasjon og tips til utforming, sjekk her: Gode råd til deg som ønsker en terrasse eller uteplass
Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:
På hytta kan både struktur, profil og fargen på innvendig panel avgjøre stilen. La deg inspirere av disse bildene og få den hyttestilen du ønsker.
Været på sommerhytta varierer kraftig. Vi snakker tross alt om hytter i Norge, ikke i Syden. Tenk vær, vind og sol når du planlegger drømmeterrassen.
Med forrige vinters strømpriser friskt i minne, er et skifte av vinduer på hytta en investering som fort kan lønne seg for deg som har hytte på fjellet.
Tregulv, parkett og laminat er alle anbefalte gulv på hytta. Graden av slitasje og klimaet i hytta er imidlertid forhold du må ta hensyn til ved valg av hyttegulv.
Hyttekosen starter på kjøkkenet. Her er fem stiler som passer godt inn på hyttekjøkkenet.
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet