Byggtorget logoByggtorget logo
blå blomsterpotte står på platting, hytte ved sjøenblå blomsterpotte står på platting, hytte ved sjøen
blå blomsterpotte står på platting, hytte ved sjøenblå blomsterpotte står på platting, hytte ved sjøen

Bygge platting på hytta ved sjøen?

Været på sommerhytta varierer kraftig. Vi snakker tross alt om hytter i Norge, ikke i Syden. Tenk vær, vind og sol når du planlegger drømmeterrassen.

Størrelsen på terrassen er kanskje lik den du har hjemme, men hvordan du bruker den vil være annerledes.

Tenk gjennom hvilke situasjoner du har lyst til å legge til rette for på uteplassen på hytta:

  • Du hviler og leser kanskje mer enn hjemme?
  • Har flere gjester innom oftere?
  • Er det vedlikehold du trenger plass til å utføre, trenger du kanskje et snekkerhjørne med en arbeidsbenk?
  • Eller et plassbygget bord til plantestell?
  • Spiseplassen er viktig, men tenk fleksibilitet i forhold til vind og vær. Været kan gjøre grillinga utfordrende også i sommerhalvåret. Norge er Norge.

Les mer om terrasse og platting her

Prat om været!

Også på sommerhytta er det viktig å få en oversikt himmelretninger og vanlige vindretning før du setter i gang planleggingen av ny terrasse eller en utvidelse av den gamle. Hvilken værtype som er vanligst på hvilke tider av året, er også god informasjon å skaffe seg.

Les også: Slik bygger du terrasse på fjellhytta

Sjekk himmelretningene (hvis du ikke allerede har kontroll på dem) og solforholdene på det stedet som er aktuelt for terrasse eller terrasseutvidelse. Tenk på årstider og på hvor høyt sola står. En platting på sommerhytta skal både gi skygge når det trengs og sol når det er behovet. Ha kontroll på de vanligste vindretningene. Du kan tåle litt vind i sola, men der du ønsker skygge, bør det være lunt. Vi bor tross alt i Norge.

Les også: Bygge terrasse? Slik forbereder du deg

Lag en plan og gjerne en liten skisse. Diskuter med den du skal lage plattingen sammen med, så dere ikke gjør nybegynnerfeil og legger solplassen på skyggesiden og det skyggefulle stedet lagelig til for sønnavinden. Husk også at sommeren byr på regn. Trenger du en pergola eller et takoverbygg på deler av terrassen i tilfelle juli regner bort (i år igjen)?

Les også: Bygge tak over terrassen? Dette er regelverket

Kebony terrassebord på solrik terrasse med sittegruppe.

Bilde: Ved å velge vedlikeholdsvennlige materialer, sparer du deg for arbeid i ferien. Her er en platting i Kebony terrassebord. Foto: Kebony

Huskeliste for deg som ønsker å bygge på hytta:

  1. Sjekk lovverket og byggereglene i din kommune. Være nøye med å lese deg opp på hvilke regler som gjelder for terrasser som ikke trenger søknad til kommunen. Sett deg inn i reguleringsplan og områdebestemmelser. Lokale bestemmelser kan være strengere enn plan- og bygningsloven.
  2. Ligger hytta mindre enn hundre meter fra havet, er det veldig klare regler. Bygging i strandsonen er strengt regulert.
  3. På fjellet og ved sjøen er det mye vernesoner for natur og dyreliv med strengere regler enn i andre områder.
  4. En telefon til kommunen er ofte verdt tiden.

Sørg for myke underlag og gode hvilestillinger

Å sitte ned og ligge og hvile er viktige ingredienser i en hver feriesituasjon, enten du er på fjellet eller ved sjøen, i skogen eller ved en innsjø. En platting med nivåforskjeller og ulike typer trappekonstruksjoner gir deg muligheten til å variere hvor du sitter og ligger uten at du må drasse med deg uregjerlige utemøbler. En haug med gode og stabile puter kan gi deg uendelige muligheter hvis plattingen følger terrenget og har ulike nivåer.

Foretrekker du bord og stoler, er det viktig å dimensjonere et flatt areal. Det skal være mulig å få hele gjengen rundt et bord. Kanskje har du plass til sommergjestene også?

Lave benker til små og store blomsterpotter på steder med både sol og skygge, kan enkelt gjøres som til hyggelige sitteplasser eller steder å sette radioen og kaffekoppen når du skal nyte morgensola.

Les også: Rekkverk til terrasse

Vedlikeholdsvennlige terrassebord

Bilde: Byggtorget har et stort utvalg terrassebord i sine byggevarehus. Her en platting i termofuru fra Moelven. Foto: Moelven

Dersom du ønsker å minimere antall feriedager brukt på vedlikehold, er vedlikeholdsvennlige terrassebord det beste valget for deg. Vanlige trykkimpregnerte terrassebord er fortsatt det Byggtorget selger mest av, men stadig flere velger enten royalimpregnerte terrassebord, termotre eller kompositt. Prisforskjellen kan i mange tilfeller veies opp av antall timer brukt liggende i solstolen i stedet for stående på alle fire med oljepenselen i årene som kommer.

Halvard Nordbech i Moelven, en av Norges største produsenter av trevirke, er ikke i tvil om at royalimpregnerte bord er verdt pengene.

– Det som er den aller største forskjellen fra vanlige trykkimpregnerte bord, er at royalprodukter har veldig lite sprekkdannelse. Det blir også noe mindre grønske på terrasser med royalimpregnerte bord fordi overflaten er hard og mer ugjennomtrengelig enn på vanlige trykkimpregnerte bord, forklarer han.

Se også: Oversikt over alle våre terrassebord

5 enkle vedlikeholdstips for hytteterrassen:

  1. Kost og fei plattingen regelmessig, det hindrer at det legger seg støv, som igjen samler fukt som danner flekker og grønske som må skures vekk.
  2. Vær nøye med å fjerne skitt og støv fra sprekkene så luftingen blir god og fukt og vann ikke legger seg i dammer oppå terrassebordene.
  3. For et enkelt vedlikehold er det en fordel at det er en viss størrelse på glippene mellom terrassebordene. Fra fire til seks millimeter er anbefalt, litt avhengig av hvor fuktig klima det er i området.
  4. Vask eller skur plattingen minst en gang i året. Terrasserens tar de vanskelige flekkene og den harde grønsken. NB! Sjekk hva slags behandling dine terrassebord tåler på leverandørens nettsider.
  5. Beskytt endene på terrassebordene. Sett dem inn med anbefalt vedlikeholdsprodukt ved behov. Sørg for at endeved ikke kommer for nært mark, jord eller fjell.

Les også: Disse verktøyene trenger du når du skal bygge terrasse

Din lokale hytte-ekspert

Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:

  • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
  • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
  • El-verktøy: Makita Norge AS
  • Festemidler: Essve Norge AS, ITW Construction Products AS
  • Garasjeporter: Lista treindustri AS
  • Garderobe: Elfa Norge AS
  • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
  • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS
  • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
  • Isolasjon: Jackon AS, Glava AS, Rockwool AS
  • Limtre: Vestlandske limtreindustri AS
  • Listverk: Combiwood Barkevik AS
  • Maling: Jotun AS, Gjøco AS
  • Takrenner: Lindab AS
  • Trelast: Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
  • Trelast royalimpregnert: Talgø Møretre AS, Alvdal Skurlag AS
  • Uterommet: Til-Tak AS, Krifon AS, Arnøy Engros AS
  • Utvendig tak: Plannja AB, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
  • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
  • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
  • Vindtetting: Hunton Fiber AS
  • Vindu: Velux Norge AS, Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Svenningdal AS, Røros vinduer og dører AS
  • Våtrom: Fibo AS

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg