Byggtorget logoByggtorget logo
liten fjellstue med grå ytterdørliten fjellstue med grå ytterdør
liten fjellstue med grå ytterdørliten fjellstue med grå ytterdør

Velg en hyttedør som tåler vær og vind

Det er ikke bare estetiske grunner til å bytte ut hyttedøra. Vær og vind må tas på alvor, og ikke minst de stadig høyere strømprisene.

Kvaliteten på dagens ytterdører er noe helt annet enn da mange av landets hytter ble bygget på 60- og 70-tallet.

Når du står i gangen på hytta og kjenner at det trekker, er det også greit å tenke på at det ikke bare er kulden som kommer inn – det er også varme som forsvinner ut. Det kan derfor være en god investering å bytte ut den trekkfulle hyttedøra, med tanke på fremtidige strømregninger.

Les også: Dette bør du tenke på før du kjøper ny ytterdør

Velg god u-verdi

butikkmedarbeider hos Byggtorget gir råd om beising av terrasse

Bilde: Hilde Klausen hos Byggtorget i Arendal.

For å være sikker på at du får en hyttedør som isolerer godt, bør den ha en u-verdi på 1,0 eller bedre. Jo lavere u-verdi, desto større isolasjonsevne har ytterdøren. Dersom døren er dårlig isolert, kan du også risikere av den slår seg, eller kurver, noe som gjør den vanskeligere å lukke.

– Tidligere var dette noe man spesielt kunne oppleve på dører i mørke farger, fordi de trekker til seg mye solvarme og dermed er ekstra utsatt for store temperatursvingninger i løpet av døgnet. Dette har imidlertid alle våre leverandører løst ved å forsterke kjernen i døren, og de kan derfor garantere for varig isolasjonsevne også på mørke dører, forteller Hilde Klausen hos Byggtorget i Arendal.

Hun mener likevel det kan være lurt å velge en litt lysere nyanse dersom døren skal monteres på et veldig solrikt sted uten vindfang eller takoverbygg, for å unngå å utfordre dørens tåleevne altfor mye i alle årene den tross alt skal stå der og skjerme hytta for vær og vind.

Byggtorget fører utelukkende dører fra kjente kvalitetsleverandører, blant annet Swedoor, Harmonie, Bygg 1, Røros dør og vindu og Gilje.

Syrefast ved sjøen

En annen viktig del av døren, er hengsler og beslag. Uansett dørmodell, kan du velge om hengslene skal være synlige eller skjulte. Hilde Klausen anbefaler å bestille dør med syrefaste hengsler dersom den skal monteres på en hytte eller hus som ligger nært sjøen.

– Syrefaste hengsler og beslag er det eneste som tåler sjøsprøyt eller fukt fra sjøluft. Har du i tillegg skjulte hengsler, er de ekstra beskyttet fra vær og vind, sier hun.

Hyttedør i farger

Hilde forteller at det nå selges mye stilrene og minimalistiske dører til fjellhytter. Til hytter ved sjøen foretrekker kundene oftere klassiske og tradisjonelle dører med vindusfelt, sprosser, dekor og ornamentikk.

Fargede dører til fjellhytter er som oftest mørkegrå, mørkegrønne, mørkebrune eller trefarget, mens hyttedører ved sjøen ofte får duse rødfarger, blått eller portgrønt.

3 hyttedører ved sjøen

Byggtorgets leverandører har god oversikt over hvilke dørmodeller som selger best til forskjellige hytter. Salgssjef Lars Terje Bryhn hos Harmonie Norge AS forteller at det også er forskjellige behov å ta hensyn til ut ifra hvor du har hytte:

tre forskjellige ytterdører i blå, hvit og grønn

Bilde: (f.v) Hyttedør-modellene Ula, Stavern og Utvik. Foto: Harmonie

– Til hytter på «holmer og skjær» anbefaler vi gjerne modellene Stavern, Ula eller Utvik. Dette er maritime varianter som tåler vær og vind svært godt, gjerne også med skjulte hengsler, forteller han.

3 hyttedører på fjellet

For de mer tradisjonelle hyttene på fjellet, registrerer Harmonie at salget av modeller som Tinn, Hafjell og Hemsedal går godt.

tre forskjellige ytterdører i blå, rød og grønn

Bilde: (f.v) Dørene Tinn, Hafjell og Hemsedal er populære på fjellhytter. Foto: Harmonie

– Dette er populære modeller fordi de har tette dører og dører med vindu med likt utseende. Da kan både inngangsdør og boddør være i samme stil, noe som er viktig for mange kunder, forteller salgssjefen.

Her kan du lese mer om forskjellige typer ytterdører du kan velge mellom, og hvilke funksjonaliteter du bør se etter.

Din lokale hytte-ekspert

Vi i Byggtorget er leverandør av byggevarer og kompetanse lokalt der folk bor – eller har hytte. Uansett om du skal pusse opp eller bygge nytt, strekker vi oss langt for å hjelpe. Vi har mye på lager, og resten kan vi skaffe. Dette er noen av våre leverandører til hyttemarkedet:

 • Baderomsinnredning: Noro Norge AS (bla. Hafa)
 • Dør: Harmonie Norge AS, Bygg 1 Produkter AS, Jeld-Wen Norge AS (Swedoor), Røros dører og vinduer AS
 • El-verktøy: Makita Norge AS
 • Festemidler: Essve Norge AS, ITW Construction Products AS
 • Garasjeporter: Lista treindustri AS
 • Garderobe: Elfa Norge AS
 • Gulv: Boen Bruk AS, Kährs Norge AS, Unilin Nordic AB (Pergo), Berry Alloc, Malorama AS
 • Gulvavretting og mørtel: Hey Di AS
 • Innvendig vegg og tak: Byggma AS, Arbor AS
 • Isolasjon: Jackon AS, Glava AS, Rockwool AS
 • Limtre: Vestlandske limtreindustri AS
 • Listverk: Combiwood Barkevik AS
 • Maling: Jotun AS, Gjøco AS
 • Takrenner: Lindab AS
 • Trelast: Moelven Wood AS, Hasås AS, Inntre Kjeldstad Trelast AS, Bergene Holm AS, Norra Skogsägerna, G3 Gausdal treindustrier
 • Trelast royalimpregnert: Talgø Møretre AS, Alvdal Skurlag AS
 • Uterommet: Til-Tak AS, Krifon AS, Arnøy Engros AS
 • Utvendig tak: Plannja AB, Nordic Waterproofing AS, Arcelormittal Construction, BMI Norge AS Icopal, Isola AS
 • Varme: Jøtul AS, Nordpeis AS
 • Verktøy og jernvarer: Luna Norge AS
 • Vindtetting: Hunton Fiber AS
 • Vindu: Velux Norge AS, Gilje Tre AS, Lyssand-Frekhaug Salg AS, Natre Vinduer AS, Nordan AS, Norgesvinduet Svenningdal AS, Røros vinduer og dører AS
 • Våtrom: Fibo AS

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg