Byggtorget logoByggtorget logo
terrassebordterrassebord
terrassebordterrassebord

Hvilke terrassebord skal du velge? Se vår terrasseguide

Valgene er mange for deg som planlegger et nytt terrassegulv. Skal du velge vanlig trykkimpregnert, legge i litt ekstra for royalbehandlet eller kompositt, eller investere i helt vedlikeholdsfrie terrassebord?

Skal du bygge terrasse eller bytte gamle terrassebord til noe nytt, er det greit å skaffe seg en oversikt over alternativene som finnes.

For å ha et godt utgangspunkt når du skal velge terrassebord, kan du jo tenke over følgende:

Hvilket uttrykk ser du for deg? Hvilken farge har du lyst på? Hvor mye tid er du villig til å bruke på etterbehandling og vedlikehold?

terrassebord inspirasjonterrassebord inspirasjon
terrassebord mørketerrassebord mørke

Bilder over: Royalimpregnerte terrassebord fra MøreRoyal er et vedlikeholdsvennlig alternativ til terrassen. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

Vedlikeholdsfritt terrassegulv?

Royalimpregnert tre

– Royalimpregnerte terrassebord har vært populært i flere år nå, og klatrer stadig høyere opp på salgslistene. Kundene er i stor grad opptatt av vedlikeholdsvennlige produkter med lang holdbarhet, forteller butikksjef Lars Støvset ved Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik.

Royalimpregnerte terrassebord er dobbeltbehandlet: De trykkimpregneres mot råte og kokes deretter i linolje. Slike bord gir et stabilt terrassegulv, som ikke trenger vedlikeholdsbehandling. De kan imidlertid blekne i farge, og da kan de friskes opp med ny royalolje.

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

terrassebord moelventerrassebord moelven
terrassebord moelventerrassebord moelven

Bilde: Terrassegulv i termofuru fra Moelven. Foto: Moelven

Varmebehandlet tre

Termofuru fra Moelven er vanlig furu som gjennomgår en miljøvennlig varmebehandling ved bruk av damp, noe som tilfører treverket flere nye egenskaper. Det får økt tverrstabilitet og tåler mer før det sprekker og fliser seg opp.

Dette er et godt valg om du vil gjøre minst mulig vedlikeholdsarbeid. Termofuru får en grå patina i løpet av det første året, og holder seg pent lenge.

Moelven tilbyr også terrassebord i termoask, et hardt og nesten kvistfritt treslag. De er brune, men gråner etter hvert. Vil du beholde fargen, kan du bruke en egen termoolje fra OSMO.

Kebony terrassebord

Terrassebord av kebony har 30 års holdbarhet og trenger ikke vedlikehold annet enn vask med vann og børste. Impregneringen skjer med en naturlig væske utvunnet av bioavfall fra produksjon av sukker og mais, før det blir varmebehandlet. Det er et stabilt, hardt og slitesterkt tremateriale.

Kebony har en dyp brun farge som over tid glir over i en sølvgrå patina, avhengig av eksponering for vær og vind. Endringen i utseende har imidlertid ingen effekt på treets øvrige egenskaper.

kebony terrassebordkebony terrassebord
hasås terrassebordhasås terrassebord

Bilde: Kebony terrassebord vil over tid få en grå patina som følge av vær og vind. Foto: Kebony.

Bilder over: Trykkimpregnerte terrassebord fra Hasås. Foto: HPH Byggentrepenør

Trykkimpregnerte terrassebord

Selve klassikeren i hagen er de trykkimpregnerte terrassebordene. De er velkjente, har lang holdbarhet og er relativt rimelige. Det trykkimpregnerte treverket som føres av Byggtorget er også et godt miljøvalg ettersom de er laget av kortreiste materialer og har holdbarhetsklasse 1, som er den beste trekvaliteten.

Uten etterbehandling vil de gråne naturlig, og bare kuttflater og endeved må forsegles. De fleste velger å etterbehandle med olje eller beis, og da kreves det at du følger opp jevnlig. Med olje gir du en fin glød til treverket, mens du med beis har et stort utvalg av farger å velge mellom.

Er du på jakt etter en mørk terrasse, kan du merke deg produktserien RÅ fra Bergene Holm. Disse terrassebordene er overflatebehandlet på tre sider med en gråbrun, oljebasert og vannfortynnbar terrassebeis, og deretter trykkimpregnert på vanlig måte.

Butikksjef Lars Støvset ved Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik kan bekrefte at tradisjonelle trykkimpregnerte terrassebord fortsatt står seg godt, og er det terrassematerialet de selger aller mest av.

terrassebord brunterrassebord brun
kebony terrassebordkebony terrassebord

Bilde: Byggtorget fører et stort utvalg terrassegulv i kompositt, enten lagerført eller som bestillingsvare. Her ser du Fiberon terrassebord Good Life. Foto: Fritzøe Engros

Kompositt terrassebord

Kompositt terrassebord er fremstilt av trefiber og polymer, og er absolutt et alternativ å tenke på. Dersom du ønsker et mest mulig naturlig utseende på terrassegulvet, bør du se etter produkter med høyest trefiberandel. Disse bordene gir de mest fordelaktige egenskapene man oppnår ved å kombinere naturlig trefiber og polymer.

Bordene finnes i mange varianter, har en sklisikker overflate, er særdeles motstandsdyktige mot riper, og falmer ikke. De trenger ingen overflatebehandling annet enn rengjøring med børste og vann. Husk å spørre om bestandighet mot frost!

De mest holdbare komposittbordene er massive, uten hulrom inni.

talgø lektet terrassebordtalgø lektet terrassebord
talgø terrassebordtalgø terrassebord

Bilde: Her ser vi Talgø Concise lektegulv i grå og sort farge. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

Lektegulv

Lekter brukes nå også som materiale til terrassegulv. Concise Collection fra Talgø gir et strammere, renere og mer moderne uttrykk enn de mer tradisjonelle terrassegulvene. Overflaten har en børstet finish med et eksklusivt preg, og med ekstra god fargeheft og mindre fiberreisning i materialene.

Lektegulvet består av to dimensjoner fasadelekt rett, 34x45 og 34x70, og kan legges som «random mix» eller alene. Gulvet vil gråne naturlig, og er behandlet for å sikre en svært god råtemotstand.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Slik fungerer Ferdig Snekra:

  1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig pris og løsning.
  2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.
  3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra Byggtorget. Enklere blir det ikke.

Som Ferdig Snekra-kunde får du:

  • Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet - enten det er stort eller lite.
  • Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt
  • Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier.
  • Konkurransedyktige priser fordi Byggtorget er en ledende aktør i byggevarebransjen. Vi tilbyr deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.
  • Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra Byggtorget som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid.

Mange ulike dimensjoner

Når du skal velge terrassebord kan du også velge mellom ulike dimensjoner. Lenge var 21x95 mm standarden, mens den i dag er 28x120. Men dette er stadig i endring, og flere etterspør bredere terrassebord i dag.

Både Moelven og Bergene Holm tilbyr terrassebord i 34x145 mm. Grovere dimensjoner gir et eksklusivt uttrykk, og tykkelsen gjør det også lettere å la bordene stikke utenfor bjelkelaget uten at de svaier når du går på dem. Da kan du også lettere formskjære inn mot terrenget uten at det blir ustabilt.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg