Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Vårt utvalg av terrassebord

Valgene er mange for deg som planlegger nytt terrassegulv. Skal du velge vanlig trykkimpregnert, legge i litt ekstra for royalbehandlet eller kompositt, eller investere i helt vedlikeholdsfrie terrassebord?

For å ha et godt utgangspunkt når du skal velge terrassebord, kan du jo tenke over følgende:

Hvilket uttrykk ser du for deg? Hvilken farge har du lyst på? Hvor mye tid er du villig til å bruke på etterbehandling og vedlikehold? Her kan du lese om de ulike variantene av terrassebord:

Trykkimpregnerte terrassebord

Nybygget terrasse på hytte. Rottingmøbler står foran vinduet

Bilde: Trykkimpregnerte terrassebord fra Hasås. Foto: HPH Byggentrepenør

Selve klassikeren i hagen er de trykkimpregnerte terrassebordene. De er velkjente, har lang holdbarhet og er relativt rimelige. Det trykkimpregnerte treverket som føres av Byggtorget er også et godt miljøvalg ettersom de er laget av kortreiste materialer og har holdbarhetsklasse 1, som er den beste trekvaliteten.

Les også: Bygge terrasse selv? Slik forbereder du deg

Uten etterbehandling vil de gråne naturlig, og bare kuttflater og endeved må forsegles. De fleste velger å etterbehandle med olje eller beis, og da kreves det at du følger opp jevnlig. Med olje gir du en fin glød til treverket, mens du med beis har et stort utvalg av farger å velge mellom. Er du på jakt etter en mørk terrasse, kan du merke deg produktserien RÅ fra Bergene Holm. Disse terrassebordene er overflatebehandlet på tre sider med en gråbrun, oljebasert og vannfortynnbar terrassebeis, og deretter trykkimpregnert på vanlig måte.

Butikksjef Lars Støvset ved Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik kan bekrefte at tradisjonelle trykkimpregnerte terrassebord fortsatt står seg godt, og er det terrassematerialet de selger aller mest av.

Royalimpregnert tre

talgø terrasse

Bilde: Royalimpregnerte terrassebord fra MøreRoyal. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

– Royalimpregnerte terrassebord har også vært populært i flere år nå, og klatrer stadig høyere opp på salgslistene. Kundene er i stor grad opptatt av vedlikeholdsvennlige produkter med lang holdbarhet, forteller Støvset.

Royalimpregnerte terrassebord er dobbeltbehandlet: De trykkimpregneres mot råte og kokes deretter i linolje. Slike bord gir et stabilt terrassegulv, som ikke trenger vedlikeholdsbehandling. De kan imidlertid blekne i farge, og da kan de friskes opp med ny royalolje.

Les også: Alt om terrasse og platting

Varmebehandlet tre

Bilde: Terrassegulv i termofuru fra Moelven. Foto: Moelven

Termofuru fra Moelven er vanlig furu som gjennomgår en miljøvennlig varmebehandling ved bruk av damp, noe som tilfører treverket flere nye egenskaper. Det får økt tverrstabilitet og tåler mer før det sprekker og fliser seg opp. Dette er et godt valg om du vil gjøre minst mulig vedlikeholdsarbeid. Termofuru får en grå patina i løpet av det første året, og holder seg pent lenge.

Moelven tilbyr også terrassebord i termoask, et hardt og nesten kvistfritt treslag. De er brune, men gråner etter hvert. Vil du beholde fargen, kan du bruke en egen termoolje fra OSMO.

Les mer om terrassebord fra Moelven her

Kompositt terrassebord

kompositt terrasse med moderne sofagruppe i grå aluminium og stripete puter i gult og blått

Bilde: Byggtorget fører et stort utvalg terrassegulv i kompositt, enten lagerført eller som bestillingsvare. Her ser du Fiberon terrassebord Good Life. Foto: Fritzøe Engros

Kompositt terrassebord er fremstilt av trefiber og polymer, og er absolutt et alternativ å tenke på. Dersom du ønsker et mest mulig naturlig utseende på terrassegulvet, bør du se etter produkter med høyest trefiberandel. Disse bordene gir de mest fordelaktige egenskapene man oppnår ved å kombinere naturlig trefiber og polymer.

Bordene finnes i mange varianter, har en sklisikker overflate, er særdeles motstandsdyktig mot riper, og falmer ikke. De trenger ingen overflatebehandling annet enn rengjøring med børste og vann. Husk å spørre om bestandighet mot frost! De mest holdbare komposittbordene er massive, uten hulrom inni.

Kebony terrassebord

terrasse med rottingmøbler

Bilde: Kebony terrassebord vil over tid få en grå patina som følge av vær og vind. (Foto: Kebony)

Terrassebord av kebony er absolutt noe å vurdere. Det har 30 års holdbarhet og trenger ikke vedlikehold annet enn vask med vann og børste. Impregneringen skjer med en naturlig væske utvunnet av bioavfall fra produksjon av sukker og mais, før det blir varmebehandlet. Det er et stabilt, hardt og slitesterkt tremateriale.

Kebony har en dyp brun farge som over tid glir over i en sølvgrå patina, avhengig av eksponering for vær og vind. Endringen i utseende har imidlertid ingen effekt på treets øvrige egenskaper.

Lektegulv

talgø trapp terrasse concise lektegulv

Bilde: Her ser vi Talgø Concise lektegulv i grå farge. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

Lekter brukes nå også som materiale til terrassegulv. Concise Collection fra Talgø gir et strammere, renere og mer moderne uttrykk enn de mer tradisjonelle terrassegulvene. Overflaten har en børstet finish med et eksklusivt preg, og med ekstra god fargeheft og mindre fiberreisning i materialene.

Lektegulvet består av to dimensjoner fasadelekt rett, 34x45 og 34x70, og kan legges som «random mix» eller alene.  Gulvet vil gråne naturlig, og er behandlet for å sikre en svært god råtemotstand.

Hva er riktig side opp?

Dersom du velger terrassegulv i treverk, bør du legge bordene med riktig side opp for å unngå at det samler seg vanndammer. Vann som blir liggende, vil forårsake at terrassebordet buer seg over tid.

Tidligere snakket men om surt smilefjes og smilefjes når man skulle legge terrassebord. Da ga åringene en indikasjon på liggeretning, og treverk buer seg motsatt vei. I dag gjelder ikke smilefjes lenger på grunn av to ting: Forurensning påvirker treverket slik at det ikke går den ene eller andre veien, og den andre grunnen er sortering. I dag har vi første og annen gangs sortering, her er det margen i treet som sier hva som er hva. Første gangs sortering er tettest på margen, annen gang de neste. Annen gangs buer seg mer.

I dag er hovedregelen at etiketten og trykkmerket på CU-imprrgnerte terrassebord viser hvilken vei bordet skal legges, etiketten og trykkmerket skal ned.

Dette gjelder nødvendigvis ikke alle typer terrassebord, og flere leverandører har forskjellige råd på dette området. Har du for eksempel valgt terrassebord som er slett på den ene siden og har riller på den andre, kan du velge den siden du selv foretrekker.

Mange ulike dimensjoner

Når du skal velge terrassebord kan du også velge mellom ulike dimensjoner. Lenge var 21x95 mm standarden, mens den i dag er 28x120. Men dette er stadig i endring, og flere etterspør bredere terrassebord i dag.

Både Moelven og Bergene Holm tilbyr terrassebord i 34x145 mm. Grovere dimensjoner gir et eksklusivt uttrykk, og tykkelsen gjør det også lettere å la bordene stikke utenfor bjelkelaget uten at de svaier når du går på dem. Da kan du også lettere formskjære inn mot terrenget uten at det blir ustabilt.

Mer om terrasse og utemiljø