Byggtorget logoByggtorget logo
Olje terrasse med malingsrulleOlje terrasse med malingsrulle
Olje terrasse med malingsrulleOlje terrasse med malingsrulle

Hva er best: Olje eller beis til terrassen?

Er det på tide å vedlikeholde terrassen? Her får du tips til hva du må tenke på når du skal olje eller beise terrasse, platting eller veranda.

Hilde Klausen jobber på Byggtorget i Arendal og har lang og tro tjeneste som rådgiver for kunder som trenger tips om beising eller valg av olje til terrassen.

Her er hennes beste råd til deg som skal vedlikeholde veranda, terrasse eller platting.

ansatt byggtorget

Bilde: Hilde Klausen er butikkmedarbeider hos Byggtorget Arendal, og kan svare på det meste om terrasse og vedlikehold. Foto: Byggtorget


Olje eller beis på terrassen?

Om du skal velge terrassebeis eller terrasseolje, kommer ofte an på hva slags utseende du ønsker og hvor ofte du ønsker å vedlikeholde plattingen.

Olje terrassebord

Terrasseolje gir treet en fin glød og et naturlig utseende. En annen fordel med terrasseolje er at den er rimeligere enn beis, men du må forvente å olje på nytt hvert år.

Når du skal olje terrasse, bør det være jevn temperatur gjennom døgnet. Det mest optimale er et par dager med overskyet vær og mellom 10-15 varmegrader. Ved for kjølig temperatur vil ikke oljen tørke godt nok.

Har du tidligere beiset terrassen, er det fullt mulig å bytte til olje. Da må du først gjøre en grundig vask med terrasserens for å fjerne tidligere behandling. Husk å la terrassen tørke ordentlig før du går i gang med å olje.

Beis til terrasse

Terrassebeis fremhever og bevarer treverket naturlig struktur, og du kan velge mellom klar eller farget beis. Beis gir bedre beskyttelse mot sol og regn enn olje, og har et vedlikeholdsintervall på 2-4 år.

Beis bør verken utsettes for regn eller direkte sollys før den har tørket, så velg deg ut et par dager med overskyet vær. For at den skal sette seg fint, trenger du også en jevn temperatur gjennom hele døgnet.

Det finnes også flere typer terrassebeis:

 • Ønsker du et utseende som ligner på oljet treverk, går du for oljebeis. Denne gir treverket farge uten å skjule mønsteret.
 • Vil du ha et dekkende utseende som demper det naturlige mønsteret, velger du dekkbeis.

Det er også mulig å bytte fra olje til beis på terrassen. Da må du gjøre en grundig vask med terrasserens for å fjerne tidligere behandling. Husk å la terrassen tørke ordentlig før du går i gang med å beise.

Utstyret du trenger

 • Feiekost
 • Terrasserens eller såpe og vann
 • Skrubbebørste og kost
 • Malerulle
 • Pensel
 • Malebrett
 • Forlengerskaft
 • Klut
 • Plast og tape for å dekke til områder
 • Hansker, briller og gummistøvler

Slik beiser du plattingen

Slik beiser du terrassen

1. Dekk til områdene som ikke skal beises.

2. En malepute med forlengerskaft er enkelt og effektivt å bruke. Bruk en mindre pensel for å komme til i kriker og kroker, og på enden av terrassebordene.

3. Du kan også bruke rull og fordriver, eller pensel og klut. Det viktigste er å få på akkurat nok beis, og å tørke bort overskytende beis.

4. Påfør beisen i et tykt lag som du drar utover i lange drag. For mye beis kan danne film og lage skjolder. For lite vil på motsatt side ikke mette treverket godt nok, og det vil slites fortere.

Tips: Husk å sjekke værmeldingen før du beiser. Ideelt sett bør du velge en dag med tørt og mildt vær, og unngå å beise terrassen i direkte sollys eller i regn. La beisen eller oljen tørke i minst 24 timer før du går på den.

beise terrasse

Bilde: Jordan Easypad kan brukes både til sliping av terrasse, og til beis og maling. Fest på påføringspaden, så kan du enkelt gå over med beis på to bord av gangen. Foto: Jordan

Kan man ta mer enn ett strøk med terrassebeis?

Den største og vanligste feilen mange gjør, er å legge for mange strøk med beis. Det beste er ett tykt strøk, og så være veldig nøye med å fjerne det overskytende produktet.

Er du for gjerrig blir ikke treverket mettet og det slites fortere. Stryker du på for mye, ligger det for mye produkt igjen og det oppstår avskalling eller flassing.

Både påføring av beis og olje og fjerning av overflødig produkt kan gjøres med rulle, en hard svamp, malekost eller Jordan Easypad, som er en malingspute av svamp og filt. Spør etter produkter i ditt lokale byggevarehus.

olje terrasse møre royal

Bilde: MøreRoyal Eksklusiv terrasseolje til bruk på royalimpregnerte terrassebord. Foto: Nathan Lediard/Talgø MøreRoyal

Olje royalimpregnert terrasse

Er bordene satt inn med en farget olje, vil fargen blekne over tid. Klar royalolje kan brukes for å gi gløden tilbake. Mange velger å la fargen blekne fordi de liker patinaen. Vask godt med husvask før nytt strøk.

Også royalimpregnerte bord kan få et grønskelag etter en viss tid. Vask eller skrubb med husvask. Ikke bruk andre, tøffere vaskemidler eller vanlige gulvprodukter.

– Har terrassebordene riller, er det viktig å rengjøre ofte for å hindre at det legger seg fukt og støv og skitt i rillene. Det kan også bli frostspreng i rillene hvis det legger seg for mye vann. Sørg for god drenering og rens ut glippene ofte så vannet renner vekk, anbefaler Hilde Klausen hos Byggtorget Arendal.