Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Hildes beste tips til vedlikehold av terrassen

Hilde Klausen jobber på Byggtorget i Arendal og har lang og tro tjeneste som rådgiver for kunder som trenger tips om beising eller valg av olje til terrassen.

Her er henne beste råd til deg som skal vedlikeholde veranda, terrasse eller platting:

Beis eller olje på terrassen?

butikkmedarbeider står foran en hylle med malerkoster

Bilde: Hilde Klausen er butikkmedarbeider hos Byggtorget Arendal, og kan svare på det meste om terrasse og vedlikehold.

For optimal beskyttelse trenger treverk litt omsorg, men om du skal velge terrassebeis eller - olje kommer an på hva slags utseende du ønsker og hvor ofte du ønsker å gjøre vedlikeholdet. Mens olje gir treet en fin glød og et naturlig utseende, mens beis gir bedre beskyttelse mot sol og regn.

Det finnes også flere typer beis. Ønsker du et utseende som ligner på oljet treverk går du for oljebeis som gir treverket farge uten å skjule mønsteret. Vil du ha et dekkende utseende som demper det naturlige mønsteret velger du dekkbeis.

En fordel med olje er at den er rimeligere enn beis, men mens beis har et vedlikeholdsintervall på 2-4 år må du olje hvert år. Terrasseolje er enkelt å påføre og du tørker av overflødig olje.

Les også: Alt om terrasse og platting

Enkel vårrengjøring

En beiset veranda kan ha mange fine farger, og du kan selv velge om den skal matche eller være en kontrast til hus- eller hytteveggen.

– Skal du gjøre en enkel vårrengjøring uten ny behandling av terrassebordene, bruk husvask – aldri kraftvask. Husvask fjerner skitt og ikke beis eller olje. Kosten bør være hardere jo mer møkkete plattingen er. Hard, kort naturbust til fastgrodd grønske, og mykere vanlig vaskekost-bust eller skurefille til mindre hardtsittende skitt, forteller Hilde.

Når du rengjør er det viktig å tenke på ergonomi og velvære, så bruk langkosten. Det sparer både knær, rygg og armer. Det gir også mer kraft til skuringen og sparer energi.

– Trenger terrassen et nytt lag beis eller olje, er det helt nødvendig å rengjøre terrassen. En beiset platting renses da med terrasserens. Dette gjelder for både oljebasert og vannbasert beis og all oljebehandling.

Her finnes det mange ulike produkter. Finn ut hva som passer ditt bruk ved å spørre oss i Byggtorget, så hjelper vi deg.

Les også: Se vårt utvalg av terrassebord

Riktig beising

Den største og vanligste feilen mange gjør,  er å legge for mange strøk med beis. Det beste er ett tykt strøk og så være veldig nøye med å fjerne det overskytende produktet. Er du for gjerrig blir ikke treverket mettet og det slites fortere. Stryker du på for mye, ligger det for mye produkt igjen og det oppstår avskalling eller flassing.

Både påføring av beis og olje og fjerning av overflødig produkt kan gjøres med rulle, en hard svamp, malingkost eller det nye spesialverktøyet til Jordan som er en blanding av en kost og en svamp. Pensel, rulle eller Jordans Easypad som er en malingspute av svamp og filt. Spør etter produkter i ditt lokale byggevarehus.

Vedlikehold av ubehandlede terrasser

Ubehandlede terrassebord får ofte fin patina. De får kanskje mer sprekker, men er det godt impregnerte bord, gir det som regel bare en litt røffere overflate.

– En ubehandlet platting gir enklere vedlikehold fordi man ikke trenger å behandle den igjen og igjen. Desto viktigere er det å vaske den jevnlig og bruke riktig renholdsmiddel. Husvask er det som gjelder hvis det er mye fastgrodd skitt. Å feie eller spyle kan holde hvis det bare har lagt seg løst løv eller sand og støv, sier Hilde.

Husk å bruke husvask med soppdrepende middel blandet i, eller påfør soppdrepende middel etter å ha vasket med husvask. De fleste produktene blandes ut med vann, påføres og så lar du det trekke inn i terrassebordene uten å skylle eller tørke over.

Du bør vaske og sette inn terrassebordene med soppdrepende middel en gang i året.

Vedlikehold av royalimpregnert terrasse

Bilde: MøreRoyal Eksklusiv terrasseolje til bruk på royalimpregnerte terrassebord. Foto: Nathan Lediard/Talgø

– Er bordene satt inn med en farget olje, vil fargen blekne over tid. Klar royalolje kan brukes for å gi gløden tilbake. Mange velger å la fargen blekne fordi de liker patinaen. Vask godt med husvask før nytt strøk. Følg rådene for beiset terrasse (over).

Også royalimpregnerte bord kan få et grønskelag etter en viss tid. Vask eller skur med husvask. Ikke bruk andre, tøffere vaskemidler eller vanlige gulvprodukter.

– Har terrassebordene riller, er det viktig å rengjøre ofte for å hindre at det legger seg fukt og støv og skitt i rillene. Det kan også bli frostspreng i rillene hvis det legger seg for mye vann. Sørg for god drenering og rens ut glippene ofte så vannet renner vekk, råder hun om.

Vurderer du å male terrasse?

– Mal aldri en terrasse! Har du overtatt en hytte med malt platting er gode råd dyre. Men de finnes, legger Hilde til.

Er malingen intakt og fin, er det vask eller skuring med husvask som gjelder. Er malingen matt og du trenger et nytt strøk, bruk kraftvask for å matte ned, bruk grunning og påfør et tynt lag maling. Grunning utendørs gjøres kun på bart treverk. Er malingsoverflaten intakt skal det som regel ikke grunnes. Men er det sår i malingen etter skraping/pussing, skal disse flekkene grunnes for best mulig heft.

– En malt overflate som vaskes med kraftvask kan bli veldig matt og fin. Et nytt strøk henger godt på. Bruk utendørs vindu- og dørmaling i den matteste kvaliteten (ofte er det silkematt).

Ikke beis på maling

–  Har det allerede blitt sprekkdannelse, bobler og avskalling, må terrassen pusses med grovt sandpapir eller skures med stålbørste før nytt strøk. Bruk gjerne håndholdt pusseverktøy, det er sjelden en stor slipemaskin fungerer. Kantene på bordene blir ofte skarpe, da de originalt er avrundet. De færreste plattinger er jevne og plane nok til at resultatet blir pent. Bruk utendørs vindus- og listmaling i den matteste kvaliteten, ikke vanlig husmaling, den vil kitte (avgi støv) ved bruk.

Er de malte terrassebordene så slitte og sprukne i malingen at de er umulige å redde, men det er uaktuelt å skifte dem på dette tidspunktet? Se om det går an å løse dem uten å ødelegge bjelkelaget, og snu dem hvis de er brukbart fine på undersiden. Det gir deg noen ekstra års bruk.

Du kan heller ikke bruke beis utenpå maling. Områder der det er avskallet maling og treverket synes, må flekkes med grunning og males på nytt.

Hildes universalråd til alle terrasse-eiere:

  • Fei terrassen ofte, Ikke la det ligge løv og støv på den over lengre tid.
  • Vær gjerrig med spylingen hvis det ikke er veldig god avrenning mellom bordene og langs kantene. Plattinger flest skal ha så lite vann liggende som mulig.
  • Men når du vasker: Jo større vannmengde jo bedre. Det er det som fjerner skitt og møkk best.
  • En horisontal overflate vil alltid være mer utsatt for algevekst fordi den bruker lengre tid på å tørke og skitt fester seg til fukten og dråpene. Skitt tærer på enhver behandling.
  • Husk å skru ned trykket hvis du har høytrykkspyler. For høyt trykk kan skade terrassebordene. En spyler som driver stor vannmengde er å foretrekke, men med lavt trykk.

Mer om terrasse