Byggtorget logoByggtorget logo
Trapp fra hagestue og terrasse til hagenTrapp fra hagestue og terrasse til hagen
Trapp fra hagestue og terrasse til hagenTrapp fra hagestue og terrasse til hagen

Fem tips til deg som planlegger trapp til hagen

Har du terrasse eller veranda er det fint å gå rett ut i hagen derfra. Her byr vi på gode råd og inspirasjon til ulike løsninger for trapp til terrassen.

Først og fremst: Tenk helhetlig. Har trappen du skal bygge betydning for noe som allerede finnes eller skal bygges i andre deler av hagen, i tillegg til terrassen?

Tenk at plasseringen av trappen kan forbedre passasjen og knytte de forskjellige sonene i hagen enda bedre sammen.

Se vårt utvalg av terrassebord her

Trapp fra veranda til hage

Det er veldig vanlig å sørge for at trappen ned mot hagen er nær, og gjerne rett overfor, terrassedøren.

På den måten kan du gå uhindret rett ut i hagen, og du har større frihet til å møblere verandaen uten å måtte tenke på å holde åpen en fri passasje ut mot sidene.

Terrasse med trapp i hjørnet

Noen vil sikkert tenke annerledes, og for eksempel plassere terrassetrappen i et hjørne.

Hva som er mest naturlig, kommer naturligvis også an på hvordan terrassen og hagen er plassert i forhold til hverandre.

Eller kanskje du egentlig vil ha en trapp som fører deg korteste vei bort til garasjen? Tenk på flere muligheter før du lander en løsning.

Terrasse og uterom med rekkverk stående spiler.

Bilde: Har du en innrammet uteplass kan du plassere trappen ved veggen, slik får du trapp og rekkverk i ett. Foto: Ragnar Hartvig

Terrasse med trapp i vinkel

Det kan være en god idé å bygge trapp fra veranda til hage i vinkel, for eksempel når det er ganske stor høydeforskjell.

Det er mer avansert å bygge i vinkel med et repos imellom, enn å bygge en rett trapp.

Les også: Utemiljø – Bruk murprodukter til uteområdene

– Skal du bygge trapp fra veranda til hage, må du sette deg nøye inn i formlene som brukes for å beregne trinnenes høyde og dybde. Å bygge trapp er en mye mer teknisk oppgave enn en del andre snekkerjobber. Skal du bygge i vinkel, ville jeg definitivt anbefale å bruke en snekker, tipser Hilde Klausen.

Hun er selv utdannet møbelsnekker, og jobber nå som kunderådgiver og varehusselger hos Byggtorget i Arendal.

Trapp til terrasse og bomsterpotte med rosa blomster. Inspirasjon

Bilde: Trappetrinn ute er dypere enn trappetrinn inne fordi man tar lengre steg ute. Foto: Fritzøe Engros

Bygg din egen trapp

Det finnes ferdige vanger å få kjøpt, hvor din oppgave da blir å legge trinnene mellom.

Da er det greit å være klar over at trinnene i en utetrapp og en innetrapp skiller seg litt fra hverandre, rett og slett fordi man tar lengre steg ute enn inne. Trinnene i en terrassetrapp er derfor dypere, men ikke høyere.

Så er det materialvalget da. Skal trappen være en naturlig forlengelse av terrassen, eller på en eller annen måte bryte litt med den?

Les også: Hildes beste tips til vedlikehold av terrassen

– Jeg ville valgt å bygge med royalimpregnert konstruksjonsvirke. Dette er svært vedlikeholdsvennlig og finnes i flere farger. Om fargen trenger en oppfriskning kan den oljes, ellers er det bare vanlig renhold som må til, sier Klausen.

Et litt tøffere alternativ, er å bruke jernbanesviller i trappetrinnene.

MøreRoyal produserer kopier av de klassiske jernbanesvillene, men uten den giftige kreosoten som ble brukt tidligere. På slike trinn vil ikke slitasjen gjøre noe særlig, og du får et spennende visuelt brudd.

Les også: Bygge terrasse selv? Slik forbereder du deg

Trapp til veranda med rekkverk

Bilde: Har trappen fire-fem trinn bør du ha rekkverk til den. Foto: Fritzøe Engros

Husk rekkverk til trappen

Lys i trappetrinnene kan også bli veldig fint. Det kan du enkelt ordne med lyslister som du fester når trappen er ferdig snekret, eller ved å montere spotter i vangene som kobles sammen med den øvrige utebelysningen.

Les også: Mer inspirasjon til hagebelysning her

Dersom trappen har mer enn fire-fem trinn bør du også ha rekkverk. Det er både trygt og pent, og bygger du det i samme stil som terrasserekkverket, får du en fin helhet.

Tips til ulike typer rekkverk får du her.

Platting med trapp

En annen måte å bygge trapp på, og som er fint der høydeforskjellen er liten, er å ha et par-tre trinn ned til plenen i plattingens fulle bredde. Da blir trappen også ekstra sitteplasser på fine dager.

– Spør oss til råds om hva du må gjøre for å få trappen stabil, uansett hvordan du velger å gjøre det. Underlaget der trappen ender bestemmer om det er nødvendig å støpe fundament eller ikke, understreker Klausen.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg