Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Skal du bygge rekkverk på terrassen?

Glassrekkverk, tradisjonelt rekkverk eller spiler? Tenk over hvor mye vedlikehold du er interessert i og få inspirasjon her til hva som passer best akkurat hos deg.

Det er i hovedsak tre typer materialer du kan velge mellom når du skal bygge rekkverk på terrassen eller verandaen: Trevirke, glass eller PVC.

Rekkverk i tre

terrasse med hvitmalt rekkverk

Bilde: Et rekkverk i tre er som regel det billigste alternativet, men forutsetter vedlikehold. Foto: Hasås

Tre har lenge vært veldig vanlig og godt likt her i Norge, og passer til mye av vår arkitektur. Ulempen kan ofte være vedlikeholdsbehovet. Skal du male eller beise, kan det være en del jobb å komme til alle steder, ikke minst der treverket står tett. Og selv om materialene er impregnert, vil det være behov for nye strøk etter noen år. Fordelen er at et rekkverk i tre som regel er det rimeligste alternativet.

Vær klar over at det finnes ferdige rekkverk som selges i seksjoner. Det kan gjøre det enklere om du skal bygge selv.

Les også: Bygge terrasse selv? Dette må du vite

Rekkverk med liggende eller stående spiler

Nybygget terrasse med spilerekkverk og trapp

Bilde: Stående eller liggende spiler? Liggende spiler er det vanligste, men med stående spiler risikerer du ikke at barna klatrer på rekkverket. Foto: Bergene Holm

Et annet valg du må ta stilling til når terrassen skal få rekkverk, er om det skal være stående eller liggende. Rekkverk kan bygges med liggende spiler, som gir et slankere uttrykk. En viktig fordel med stående spiler, er at det ikke er så lett å klatre på det, så det er tryggere for barn og barnebarn.

Du kan også velge et tett rekkverk, som skjermer ytterligere mot både vind og innsyn.

PVC-rekkverk

Butikksjef Lars Støvset ved Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik merker en svært tydelig trend blant kundene som skal bygge rekkverk til veranda:

– De fleste hos oss vil ha PCV-rekkverk, for det skal være vedlikeholdsfritt. Folk ønsker minst mulig arbeid, og er ikke skeptiske til å bruke nye materialer. Selv om treverk i utgangspunktet er det rimeligste alternativet, må det jo holdes vedlike og det krever både innsats og innkjøp over tid.

Rekkverk av PVC er altså et stadig vanligere syn i norske hager. Disse finnes blant annet i utførelser som ser ut som treverk – både i klassiske og mer moderne utgaver. Vil du ha det litt mer avansert, er det mulig å legge inn lys i stolpehattene. Velger du rekkverk av PVC slipper du også unna skraping, maling og beising, og kan nøye deg med enkelt renhold.

Glassrekkverk

Plastmo glassrekkverk på en nybygget terrasse

Bilde: Med et glassrekkverk mister du ikke utsikten. Foto: Plastmo

Glassrekkverk har også blitt mer populært de siste årene, og er ikke minst vanlig på moderne hus med en strammere arkitektonisk stil. Men det har mange fordeler og kan også passe svært godt til tradisjonelle trehus. Glass gir et lettere uttrykk, tar ikke utsikten og er dessuten vedlikeholdsvennlig. Det trenger bare å spyles eller vaskes over et par ganger i året, eventuelt med et rensemiddel.

Glassrekkverk finnes både med og uten stolper, og er lett å montere selv. Dersom utsikten ikke er et poeng, eller du har behov for å hindre innsyn, er det mulig å få både sotet og frostet glass.

Regler for rekkverk

Vi har så vidt vært inne på sikkerhet, og det gjelder ikke minst når det er fare for å falle ned fra en terrasse eller veranda og skade seg.

Hvis terrassen eller verandaen ligger mer enn en halv meter over bakkenivå, skal du ha rekkverk med minimum 1 meter høyde. Hvis nivåforskjellen er over 10 meter, er kravet minst 1,2 meter høyt rekkverk.

Både høydekrav, at det ikke skal være lett å klatre på, og at glass må være herdet, er krav som står i forskriftene du kan studere nærmere her hos Direktoratet for byggkvalitet.

Uansett hva slags rekkverk du velger til terrassen, er det viktig å montere det riktig for at det skal bli stabilt, holde over tid og hindre ulykker. Er du usikker mens du gjør jobben, spør oss til råds!