Byggtorget logoByggtorget logo
glassrekkverk på terrasse med utsikt over fjordglassrekkverk på terrasse med utsikt over fjord
glassrekkverk på terrasse med utsikt over fjordglassrekkverk på terrasse med utsikt over fjord

Tre typer rekkverk til terrassen – hva velger du?

Terrasse med glassrekkverk, tradisjonelt rekkverk eller spiler? Få inspirasjon her til hvilken type som passer best akkurat hos deg.

Det er i hovedsak tre typer materialer du kan velge mellom når du skal bygge rekkverk på terrassen eller verandaen: Trevirke, glass eller PVC.

Rekkverk i tre langs terrasse til husvegg.

Bilde: Et rekkverk i tre er som regel det billigste alternativet, men forutsetter vedlikehold. Foto: Hasås

Rekkverk i tre

Tre har lenge vært veldig vanlig og godt likt her i Norge, og passer til mye av vår arkitektur. Ulempen kan ofte være vedlikeholdsbehovet. Skal du male eller beise, kan det være en del jobb å komme til alle steder, ikke minst der treverket står tett. Og selv om materialene er impregnert, vil det være behov for nye strøk etter noen år. Fordelen er at et rekkverk i tre som regel er det rimeligste alternativet.

Vær klar over at det finnes ferdige rekkverk som selges i seksjoner. Det kan gjøre det enklere om du skal bygge selv.

Les også: Bygge terrasse selv? Dette må du vite

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Nybygget terrasse med liggende spiler rekkverk og trapp.Nybygget terrasse med liggende spiler rekkverk og trapp.
Terrasse og uterom med rekkverk stående spiler.Terrasse og uterom med rekkverk stående spiler.

Bilder over: Stående eller liggende spiler? Liggende spiler er det vanligste, men med stående spiler risikerer du ikke at barna klatrer på rekkverket. Foto: Bergene Holm & Talgø

Spiler som rekkverk

Et annet valg du må ta stilling til når terrassen skal få rekkverk, er om det skal være stående eller liggende.

Rekkverk med stående spiler

En viktig fordel med stående spiler, er at det ikke er så lett å klatre på det, så det er tryggere for barn og barnebarn.

Rekkverk med liggende spiler

Rekkverk kan også bygges med liggende spiler, som gir et slankere uttrykk.

Alternativt kan du velge et helt tett rekkverk, som skjermer ytterligere mot både vind og innsyn.

Vi hjelper deg med hele prosjektet!

Når vi sier at vi tar hele jobben, så mener vi det. Alt du trenger å gjøre er å fortelle oss om prosjektet ditt, så tar vi en befaring og gir deg et tilbud på hele jobben.

Slik fungerer Ferdig Snekra:

  1. Fortell oss om prosjektet og vi kommer på en uforpliktende befaring. Sammen finner vi riktig pris og løsning.
  2. Din personlige prosjektleder sørger for en effektiv prosess i samarbeid med proffe håndverkere.
  3. Så blir jobben gjort som avtalt og du får faktura fra Byggtorget. Enklere blir det ikke.

Som Ferdig Snekra-kunde får du:

  • Egen prosjektleder som koordinerer håndverkere og er din faste kontaktperson gjennom hele prosjektet - enten det er stort eller lite.
  • Riktig kompetanse og fageksperter som hjelper deg med valg av materialer, finner gode løsninger og sørger for proffe håndverkere til gjennomføring av prosjektet ditt
  • Trygghet i å ha valgt en lokal aktør med nasjonal tilstedeværelse som har Norges største bolig- og byggevareaktør som eier.
  • Konkurransedyktige priser fordi Byggtorget er en ledende aktør i byggevarebransjen. Vi tilbyr deg byggevarer av beste kvalitet til en god pris.
  • Én fakturaavsender og ingen overraskelser og du slipper faktura fra forskjellige hånd­verkere og byggevarehus. Du får kun faktura fra Byggtorget som gir deg full oversikt over vareforbruk og håndverksarbeid.

PVC rekkverk i hvit på terrasse.

Bilde: Ønsker du et vedlikeholdsvennlig alternativ til rekkverk skal du gå for PVC. Foto: Arnøy Engros

PVC-rekkverk

Butikksjef Lars Støvset ved Byggtorget Mathisen & Mathisen i Narvik merker en svært tydelig trend blant kundene som skal bygge rekkverk til veranda:

– De fleste hos oss vil ha PCV-rekkverk, for det skal være vedlikeholdsfritt. Folk ønsker minst mulig arbeid, og er ikke skeptiske til å bruke nye materialer. Selv om treverk i utgangspunktet er det rimeligste alternativet, må det jo holdes vedlike og det krever både innsats og innkjøp over tid.

Rekkverk av PVC er altså et stadig vanligere syn i norske hager. Disse finnes blant annet i utførelser som ser ut som treverk – både i klassiske og mer moderne utgaver. Vil du ha det litt mer avansert, er det mulig å legge inn lys i stolpehattene. Velger du rekkverk av PVC slipper du også unna skraping, maling og beising, og kan nøye deg med enkelt renhold.

Plastmo glassrekkverk på en nybygget terrasse.Plastmo glassrekkverk på en nybygget terrasse.
Det finner mange terrasse rekkverk typer. Her ser du glassrekkverk på terrasse som bevarer utsikten mot skogen og vannet.Det finner mange terrasse rekkverk typer. Her ser du glassrekkverk på terrasse som bevarer utsikten mot skogen og vannet.
Glassrekkverk med moderne stålrammer på terrasse i tre.Glassrekkverk med moderne stålrammer på terrasse i tre.

Bilder over: Med et glassrekkverk mister du ikke utsikten. Foto: Plastmo & Hasås

Glassrekkverk

Glassrekkverk har også blitt mer populært de siste årene, og er ikke minst vanlig på moderne hus med en strammere arkitektonisk stil. Men det har mange fordeler og kan også passe svært godt til tradisjonelle trehus. Glass gir et lettere uttrykk, tar ikke utsikten og er dessuten vedlikeholdsvennlig. Det trenger bare å spyles eller vaskes over et par ganger i året, eventuelt med et rensemiddel.

Glassrekkverk finnes både med og uten stolper, og er lett å montere selv. Dersom utsikten ikke er et poeng, eller du har behov for å hindre innsyn, er det mulig å få både sotet og frostet glass.

Regler for rekkverk

Vi har så vidt vært inne på sikkerhet, og det gjelder ikke minst når det er fare for å falle ned fra en terrasse eller veranda og skade seg.

Hvis terrassen eller verandaen ligger mer enn en halv meter over bakkenivå, skal du ha rekkverk med minimum 1 meter høyde. Hvis nivåforskjellen er over 10 meter, er kravet minst 1,2 meter høyt rekkverk.

Både høydekrav, at det ikke skal være lett å klatre på, og at glass må være herdet, er krav som står i forskriftene du kan studere nærmere her hos Direktoratet for byggkvalitet.

Les også: Byggeregler for terrasse, hagestue og levegg

Uansett hva slags rekkverk du velger til terrassen, er det viktig å montere det riktig for at det skal bli stabilt, holde over tid og hindre ulykker. Er du usikker mens du gjør jobben, spør oss til råds!

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg