Byggtorget logoByggtorget logo
inspirasjon pergolainspirasjon pergola
inspirasjon pergolainspirasjon pergola

Ny pergola? Få inspirasjon her

En pergola er det perfekte tilskuddet i hagen eller på terrassen. Bli inspirert og finn en pergolaløsning som passer din hage.

Pergola er enkelt forklart stolper eller søyler overbygd med stolper eller bjelker med åpne mellomrom, og har tradisjonelt sett gjerne blitt dekorert av slyngplanter og andre grønne vekster som skaper en hyggelig liten oase.

Har du en stor hage, terrasse eller platting som du ønsker å utnytte til sitt fulle potensial, kan en pergola være med på å skape det uterommet du drømmer om.

Bygg en enkel pergola med loungemøbler skjermet for sol og vind, eller gjør pergolaen til en komplett løsning med utekjøkken, spisegruppe og sittenisje. Det er kun fantasien som setter grenser.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Frittstående pergola i frodig hage.Frittstående pergola i frodig hage.
Åpent tak på pergola.Åpent tak på pergola.

Bilder over: Bruk pergola for å skape soner i hagen. En frittstående pergola gir deg muligheten til å bygge videre på den, samtidig som du har et behagelig oppholdsted på varme sommerdager. Foto: Bergene Holm

Frittstående pergola

En frittstående pergola kan brukes som romdeler i hagen for å skape hyggelige sittesoner med spisebord, en lounge eller for eksempel et sted for arbeidsbenk til ompotting av planter dersom du ikke har drivhus.

Det fine med en frittstående pergola er at du kan bygge videre på den som et modulsystem. Du kan velge å starte med kun gulv, stolper og tak, og bruke erfaringene fra første sesong på å legge til spilevegger, tett vegg og eventuelt tett tak. Så er du sikker på å få den akkurat som du ønsker.

Bergene Holm har blant annet en byggeguide til en klassisk pergola som er designet som et modulsystem. Spør også dine lokale eksperter hos Byggtorget om tips og råd.

Bergene Holm har blant annet en byggeguide til en klassisk pergola som er designet som et modulsystem. Spør også dine lokale eksperter hos Byggtorget om tips og råd.

Liten pergola med hengekøye i hage.

Bilde: Har du mindre plass i hagen kan du fortsatt få en avslappende plass med en liten pergola Foto: Bergene Holm

Godt tips!

Bruk solide standarddimensjoner på materialene når du bygger en pergola, og velg materialer som tåler det norske klimaet godt. Da vil du få best resultat.

Liten pergola

Ikke alle har plass til en stor pergola i hagen, men du kan fint bygge en mindre en med multifunksjonelle løsninger.

En mindre pergola kan for eksempel brukes til å henge opp hengestol eller hengekøye for en avslappende plass hvor du kan lese en god bok, eller du kan plassere en sittebenk under og dekorere med lyslykter.

Ønsker du å bygge en mindre pergola kan du la deg inspirere av Bergene Holm og følge byggeguiden deres her.

Åpen pergola på terrasse med sittegruppe og utepeis.Åpen pergola på terrasse med sittegruppe og utepeis.
Pergola med tett tak på terrasse med sittegruppe og grill.Pergola med tett tak på terrasse med sittegruppe og grill.

Bilder over: Olympia Terrassetak er enkelt å sette opp selv for å få det lunere på terrassen. Foto: Arnøy Engros & Plastmo

Pergola på terrassen

En pergola på terrassen vil gi lett skygge, og gi en følelse av Middelhavet dersom du lar den omslynges av klatreplanter. Med pergola på terrassen kan du få en plass som egner seg godt for hageselskaper eller som en deilig plass å slappe av i skyggen.

En pergola vil ikke beskytte mot regn med mindre du bygger med overbygd tak, som vil gi en lunere uteplass. Om den står inntil husveggen og du ønsker å ta vare på mest mulig dagslys, velger du for eksempel laminert glass.

Arnøy Engros er leverandør av Olympia Terrassetak som er et enkelt gjør-det-selv-prosjekt om du ønsker deg en pergola på terrassen.

– Olympia Pergola gir deg også mulighet til å bruke terrassen selv om det er litt regn eller vind, forteller Hans Martin Hansen, daglig leder i Arnøy Engros.

Olympia leveres i to farger; hvit og mørk grå, og kommer i tre bredder: 3,05, 4,25 og 5,46 meter. Den er laget i aluminium, er vedlikeholdsvennlig og svært solid, den tåler både tung snø og kraftig vind. Taket er av doble paneler i polykarbonat og er 100 prosent UV-beskyttet. Du kan også ettermontere sidevegger.

Terrasse med peis, pergola, utekjøkken og levegg i Concise-serien til MøreRoyal.Terrasse med peis, pergola, utekjøkken og levegg i Concise-serien til MøreRoyal.
Uteplass med pergola med utekjøkken og spisebord.Uteplass med pergola med utekjøkken og spisebord.

Bilder over: Grove dimensjoner gir et robust uttrykk. Foto: Talgø MøreRoyal/Ragnar Hartvig

Pergola med vegger

– Ofte kan det være verdt å la en hagedesigner komme med sine innspill når man skal i gang med større prosjekter i hagen. De ser raskt hvilke grep som kan være aktuelle, og kan få en pergola til å flyte sømløst sammen med andre løsninger du allerede har på plass eller ønsker å få på plass i fremtiden, tipser Janne Rangnes, markeds- og kommunikasjonssjef i Talgø MøreTre AS.

Hun forteller at særlig svart og grå er ekstra populære farger, og anbefaler MøreRoyal i grove dimensjoner for et robust uttrykk, eller å bruke MøreRoyal kledning dersom du ønsker en pergola med tett vegg.

Pergola bygget med spilevegg med sittegruppe og hengestol.

Bilde: En pergola gir skyggerom på varme sommerdager. Foto: Talgø MøreRoyal

Til en åpen pergola kan du for eksempel bruke MøreRoyal lekter og spiler. Har du et høyere gjerde på tomten kan du også bruke dette som bakvegg til pergolaen og kun sette opp stolper i forkant.

Talgø har også ferdige byggesett for rask montering. Talgø PlusConcept er i utgangspunktet hagestuer og boder, men blant modellene finner du flere med pergola-løsning.

Sjekk modellene Hagestue 1802, 1803, 1804, 1805 og 1806 eller for eksempel Multibod 1853, hvor du har plass til et cafébord.

Sitteplass under pergola med klart tak.Sitteplass under pergola med klart tak.
Pergola med spilevegg og tak i hage med ulike nivåer.Pergola med spilevegg og tak i hage med ulike nivåer.

Bilder over: Bygger du pergola med tett tak har du en sitteplass som skjermer litt ekstra. Foto: Multiblokk & Bergene Holm AS

Pergola med tak og vegg

I et værutsatt land som Norge er det mange som ønsker seg en sitteplass som er skjermet for vær og vind. Du kan enten bygge en pergola med tett tak eller en pergola hvor du har muligheten for tett tak.

En pergola med tak og tette vegger eller skyvbare levegger, gjør at du kan nyte uteplassen selv på de mest stormfulle dagene. For selv om gradestokken kryper nedover kan du fortsatt få følelsen av hageliv med noen vintergrønne planter, gode stoler og en varmelampe.

Skal du bygge en pergola med tak og vegger må du huske å sjekke om det vil gjøre den søknadspliktig.

Stor pergola med spiseplass på terrasse med ulike nivåer.

Bilde: Med pergola og utekjøkken får du et ekstra rom for hyggelige selskaper med familie og venner. Foto: Talgø/Lediard Foto

Byggeregler for pergola

Du kan bygge pergola uten byggesøknad om den er inntil 50 kvadratmeter stor, og står minst én meter fra nabogrensen og egen bolig.

Husk også at all konstruksjon som ligger høyere enn 0,5 meter over bakken regnes som bebygd areal. Mønehøyde kan ikke være mer enn 4 meter, og gesimshøyde mer enn 3 meter.

En frittstående pergola er ikke søknadspliktig, men kler du den med isolerte glass eller vegger, eller du bygger med tett tak over, regnes den som bebygd areal.

Oppføring av pergola kan være meldepliktig til kommunen, så sjekk derfor lokale reguleringsplaner for din kommune før du starter. Du må også passe på å ikke bygge mer enn tillatt utnyttelsesgrad på tomten.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg