Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Byggeregler for terrasse, hagestue og levegg

Det er ikke nødvendigvis fritt frem å bygge i hagen, men det finnes flere ting du kan gjøre uten byggesøknad. Her får du en oversikt over hva som er tillatt å bygge.

En lun og koselig pergola i hagen med le for solen eller en stor terrasse, det er drømmen for mange norske hageeiere. Men vet du hva du har lov til å bygge uten at det er søknadspliktig?

For å kunne bygge uten å søke, må du ha dette i orden:

  • Sjekk at du ikke bygger utover tillatt utnyttelsesgrad på tomten.
  • Undersøk planer og bestemmelser for eiendommen nøye.
  • Følg avstandskrav og byggegrenser.
  • Sjekk at det du vil bygge er unntatt søknadsplikt.
  • Meld fra til kommunen om det du har bygget.

Når det gjelder terrasser og mindre tilbygg, kom det nye byggeregler i 2021. Det innebærer at det er færre tiltak som krever søknad før du går i gang, men du er fortsatt nødt til å ta hensyn til lokale reguleringsplaner og regelverk.

Terrasse og platting

En terrasse forbundet med en bygning kan ikke være høyere enn én meter fra eksisterende terreng, og kan ikke stikke mer enn fire meter ut fra bygningens yttervegg. Den må plasseres minimum én meter fra nabogrensen, kan ikke være overbygd, men kan ha rekkverk på inntil 1,2 meter i høyde.

En frittstående platting som ikke er høyere enn 50 cm over bakken kan du også bygge uten å søke, og den kan plasseres inntil nabogrensen. Men ta gjerne en prat med naboen først.

Overbygd terrasse

I mange tilfeller er en overbygd terrasse søknadspliktig, så sjekk reguleringsplanen til kommunen. Maksimal tomteutnyttelse vil også kunne påvirke hva du kan gjøre uten å søke.

Normalt kan du bygge tak over terrassen på opptil 15 kvadratmeter så lenge det har egen bærekonstruksjon, altså ikke er en del av husfasaden. Maks gesimshøyde er tre meter og maks mønehøyde er fire. Du må ha minst én meters avstand til nabogrensen og andre bygninger på tomten.

Her kan du lese mer om reglene for å bygge tak over terrasse

Rekkverk

Skal du bygge rekkverk må det bygges slik at det ikke kan klatres i. Høyden skal være minimum 90 centimeter i trapper og ramper. Du kan også få kjøpt ferdig rekkverk. Er terrassen eller verandaen mer enn en halv meter over bakkenivå, skal den ha rekkverk på minimum én meter. Er det nivåforskjell på mer enn 10 meter skal rekkverket være minst 1,2 meter.

Les også: Bygge rekkverk på terrassen

Terrasse og uteplass med levegger og overbygd pergola i MøreRoyal

Bilde: Når du bygger levegger er det viktig å tenke på nabogrensen. Foto: Talgø

Levegg

Levegg og spilevegg er ikke søknadspliktig hvis den står minst en meter fra nabogrensen, er maksimalt 1,8 meter høy og inntil ti meter lang. Plasseres den nærmere enn en meter fra nabogrensen, kan veggen være inntil fem meter lang og maks 1,8 meter høy.

Les også: Mer om levegg og spilevegg ute

Pergola i hage bygget etter at det i 2021 kom nye byggeregler.
Overbygd uteplass med utekjøkken og levegger av treverk.

Over ser du: Mens en frittstående pergola ikke er søknadspliktig, vil en med tett tak over regnes som bebygd areal. Foto: Bergene Holm og Talgø

Pergola og hagestue

Frittstående pergola er normalt ikke søknadspliktig, men med tett tak over regnes den som bebygd areal. Du har lov til å bygge mindre tilbygg på inntil 50 kvadratmeter uten å søke om det, unntaket er om du kler den inn med isolerte glass eller vegger som gjør at den kan regnes som beboelig areal. Vær oppmerksom på at i enkelte kommuner kan pergola være meldepliktig.

En hagestue som bygges inntil din egen bolig er søknadspliktig. En frittstående hagestue kan være inntil 50 kvadratmeter, så lenge den ikke brukes som bolig. Den kan ha kun én etasje og mønehøyde kan ikke være høyere enn fire meter. Den må stå én meter fra nabogrensen og én meter fra huset.

Les også: Inspirerende hagestue i MøreRoyal

Godt å vite

Ønsker du å bygge bør du alltid lese deg opp på det generelle regelverket før du setter i gang, og husk å sjekke lokale reguleringsplaner. Kommunen kan ha strengere krav enn de generelle reglene, og da er det de reglene som gjelder.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes. Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet