Byggtorget logoByggtorget logo
Inspirerende platting ved basseng med pergola og trapp.Inspirerende platting ved basseng med pergola og trapp.
Inspirerende platting ved basseng med pergola og trapp.Inspirerende platting ved basseng med pergola og trapp.

Platting og terrasseinspirasjon

Trenger du inspirasjon til uteområdet? En terrasse eller platting i kombinasjon med belegningsstein eller betongheller står høyt på ønskelisten hos mange.

De fleste ser på et slikt prosjekt som en stor investering, for da trenger du jo både snekker, materialer og nye utemøbler. Men gjør du egentlig det?

Vi mener du kan få til dette selv, og det er ikke så vanskelig som du tror. Her får du noen tips og råd på veien, slik at du skal føle deg litt tryggere før du setter i gang.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Hva skal du bruke uterommet til?

Det første du må avgjøre er hva uterommet skal brukes til. Er det koselige middager og et sted til å slappe av, eller skal det være et sted for barna? Kanskje du vil kunne bruke området hele året?

– Ute har blitt det nye inne, og vi ser at mange investerer mye penger i uterommene sine. For å definere en egen stil blir dessuten elementer som tradisjonelt hører til innemiljøet, tatt med ut. Det dreier seg både tepper og andre typer tekstiler, samt grønne planter, forteller marketingsjef Anne-Marie Ulven i Moelven Wood.

Med ulike soner er det også naturlig å gjøre bruk av ulike typer materialer. Der du har utemøblementet og spiseplassen passer det kanskje best å ha terrasse. Hva med å tenke litt nytt rundt terrassebord, i stedet for å velge tradisjonelt? Det siste på markedet er såkalte lektegulv, der du bruker firkantlekter som dekke.

– Et lektegulv er for deg som ønsker noe unikt, som ikke er det samme som naboen har. Lekter som terrassedekke gir et moderne uttrykk, med muligheter for spennende spill i terrassen ved å kombinere forskjellige dimensjoner på terrassebordene, forteller salgssjef Brynjar Ansnes Moe i Talgø.

Bilder under: Her ser du Concise lektegulv av lekt 34x45 i fargen grå og Concise terrassebord og lekter i fargen brun, begge fra Talgø MøreRoyal . Foto: Talgø MøreRoyal/Cadesign & Talgø MøreRoyal/Lediard Foto

To personer på terrasse med utepeis.To personer på terrasse med utepeis.
Terrasse med sittegrupper og hjemmelaget blomsterkasse.Terrasse med sittegrupper og hjemmelaget blomsterkasse.
Koselig hage med heller, dekorstein og terrasse.Koselig hage med heller, dekorstein og terrasse.
Terrasse med pergola ved siden av husveggen.Terrasse med pergola ved siden av husveggen.

Bilder over: Her er heller og dekorstein fra Aaltvedt kombinert med en platting i treverk Med en pergola kan du både søke skygge fra solen og dekning fra sommerregnet. Foto: Aaltvedt & Bergene Holm AS

En kombinasjon av treverk og belegningsstein eller heller gir et lunt og inspirerende hageliv. Kombinert med en frittstående pergola eller overbygget terrasse kan du få et uterom som fungerer i alle varianter av norsk sommervær.

Les også: Slik lager du et hyggelig uterom med belegningsstein og heller

Bygge i skråning eller kupert terreng

Det neste du må spørre deg selv om, er hvor det lønner seg å plassere oppholdsstedet. Har du en stor hage vil det være hensiktsmessig å vurdere solforholdene, innsyn og hvor det er mest vindstille.

Har du et kupert terreng må det muligens gjøres forarbeid som også må planlegges. Kanskje du vil lage en platting i ulike nivåer som går i ett med naturen rundt tomten din? Det er mange valg som kan tas.

Terrasse med trapp og rekkverk laget av spiler.

Bilde: Ikke vær redd for å bruke terrenget når du bygger. En trapp funker også veldig fint som ekstra sitteplasser. Foto: Bergene Holm AS

– Folk har blitt flinkere til å bruke terrenget når de bygger utendørs. Der det tidligere ble brukt mye søyler for å utjevne høydeforskjeller og lage store terrasser, ser vi nå at flere og flere velger å følge terrenget, påpeker kommunikasjonsdirektør Tone Bente Bergene Holm i Bergene Holm.

Ved å følge terrenget får du muligheten til å lage naturlige soner i uterommet, samtidig som du sparer deg for tungt arbeid med å lage søyler og fundamentering for å få hele byggverk på samme plan. Uansett om du har en kupert eller forholdsvis plan tomt kan du ta utgangspunkt i terrenget når du bygger – det handler om å se mulighetene som finnes på akkurat din tomt og bruke dem til å lage et flott uterom.

Terrasse med ulike nivåer.

Bilde: Forskjellige nivåer gir en mer spennende terrasse og utnyttelse av uterommet. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal

Trives du med vedlikehold?

Til slutt vil vi anbefale deg å tenke over hvor mye vedlikehold du er villig til å gjøre i ettertid. Er du typen som liker å bruke sommeren på å kose deg i sola, og ikke tenke for mye over hva som burde gjøres, anbefaler vi å velge terrassebord som krever minst mulig vedlikehold.

Koselig uteplass med kurvstol, teppe og grønn plante i hjørnet av en terrasse

Bilde: Concise terrassebord fra Talgø er MøreRoyal-behandlet, og kan fint stå i 10-20 år uten noen form for etterbehandling. Foto: Talgø MøreRoyal

Om du tenker at litt vedlikehold ikke gjør noe, har vi også flere andre billigere varianter å tilby deg. Trykkimpregnerte terrassebord er fortsatt det mest solgte alternativet her til lands.

Les også: Se vårt utvalg av terrassebord

Rekkverk og trapp til terrasse

Terrasse med rekkverk i glass.Terrasse med rekkverk i glass.
Stor terrasse med rekkverk.Stor terrasse med rekkverk.

Bilder over: Et glassrekkverk passer godt der du ikke vil dekke til utsikten eller du akn gå for et med klassisk utseende. Foto: Plastmo & Arnøy Engros

Når terrassebordene er lagt har du muligheten til å skjerme og sikre plattingen ytterligere med både trapp og rekkverk. Rekkverk må du bygge av sikkerhetsmessige årsaker hvis terrassen er over en halv meter over bakkeplan. Hvis du vil at rekkverket skal virke lavt anbefaler vi deg liggende kledning. Som en bonus tar det også kortere tid å lage. Om du vil at rekkverket skal skjerme for mest mulig innsyn anbefaler vi deg stående kledning.

Les også: Bygge rekkverk til terrasse? Les dette først

Om du vil slippe å bygge alt selv, har vi flere produkter som kan hjelpe deg på veien. Til trapp fra veranda eller terrasse og ut i hagen får du kjøpt trappevanger i alt fra to til syv trinn. I tillegg kan du få kjøpt trappetrinnsett med antiskli i forskjellige størrelser. Vi tilbyr også ferdigmalte rekkverk i hvitt, som du enkelt kan sette opp selv.

Stikk innom din lokale Byggtorget-butikk for å få tips og råd. Der kan de også sette sammen din egen handleliste, slik at du ikke glemmer noe.

Pergola eller overbygget terrasse?

Et uterom kan bygges på mange forskjellige måter, men fellestrekket er at det gjerne har et tak, slik at det kan brukes i ulikt vær. Du velger selv hvor mange vegger rommet skal ha, og hvordan det skal se ut. Ønsker du å bygge tak over terrassen, er det greit å vite at det i de fleste tilfeller er søknadspliktig. Et annet alternativ er å sette opp en pergola, eller hva med levegger kombinert med et stort solseil?

Les også: Frisk opp uterommet med en pergola

Pergola med sittegruppe.Pergola med sittegruppe.
Pergola i hage bygget etter at det i 2021 kom nye byggeregler.Pergola i hage bygget etter at det i 2021 kom nye byggeregler.

Bilder over: Bruk pergola til å lage sittesoner i le for solen. Foto: Ragnar Hartvig/Talgø MøreRoyal & Bergene Holm AS

Husk riktig verktøy

For at hele prosjektet skal bli enklere for deg er det viktig å ha rett verktøy i god kvalitet. Både sag og drill vil bli flittig brukt, og da er det viktig å ha noe som ikke slites i stykker. Disse verktøyene anbefaler vi at du har tilgjengelig før du setter i gang med prosjektet:

  • Kappsag: Gjør jobben både lettere, raskere og mest sannsynlig også penere.
  • Sirkelsag: Brukes for å kappe av alle bordene når de er ferdigmontert.
  • Krittsnor: For å vise deg hvor du skal kappe med de ulike sagene.
  • Vater: Du vil vel ikke ha en skjev terrasse?
  • Måleutstyr: Det er mye bedre å måle to ganger og kappe én gang, enn omvendt.

Les mer om hvilke verktøy som her nyttige å ha når du skal bygge terrasse her

Det er også viktig å bruke riktig type festemidler til jobben. I dette tilfellet er ikke en skrue bare en skrue – ved å velge riktige terrasseskruer sparer du deg selv for mye ekstra vedlikehold i årene som kommer.

Kom innom Byggtorget for flere gode råd og tips - helt gratis!

Å bygge et uteområde er en morsom og spennende oppgave å kaste seg ut i, det er nemlig ikke så vanskelig. Om du gjør alt selv trenger det heller ikke å bli en stor kostnad.

Hos oss i Byggtorget har vi alltid noen gode råd vi kan gi deg om du støter på et problem. Kom innom din lokale butikk om du trenger noen flere tips på veien, vi kan også hjelpe deg med å sette sammen en handleliste, slik at du er sikker på at du har alt du trenger til å ferdigstille prosjektet. Om du fortsatt ikke ønsker å gjøre dette selv, anbefaler vi deg å gjøre en avtale med en håndverker tidlig, for de har mye å gjøre i sommerhalvåret.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg