Byggtorget logoByggtorget logo
Inspirasjon til norsk hage med stein, sitteplass med pergola, ildsted og sittegruppeInspirasjon til norsk hage med stein, sitteplass med pergola, ildsted og sittegruppe
Inspirasjon til norsk hage med stein, sitteplass med pergola, ildsted og sittegruppeInspirasjon til norsk hage med stein, sitteplass med pergola, ildsted og sittegruppe

Inspirasjon til hagen: Slik vil vi ha det

La uterommet fylles med varme farger, avrundede kanter og stemningsfull belysning. Her er den norske hagedrømmen.

Vi nordmenn elsker hagene våre! Vi bruker gjerne mye tid på å skape et hyggelig uterom, men hvor starter man?

Et tips er å bruke det naturen naturlig har plassert i hagen for det det er verdt, og bygg hagen ut fra dette. Jo mer naturlig det ser ut, desto bedre blir uttrykket. Å ta vare på det vi allerede har er like viktig ute, som når vi pusser opp inne.

Nærbilde av inspirasjon naturstein med ulike steintyper og terrasse.

Bilde: Gylne farger i uterom er en trend mange har omfavnet i norske hager. Foto: Asak Miljøstein AS

Deilige Middelhavet

Å drømme seg bort til sydligere strøk i egen hage sier ikke vi nei til. Vi henter inspirasjon fra Hellas og det greske øylivet.

Utsmykninger, steinskulpturer og malte tremøbler i glade farger fra de greske tavernaene. Terrakotta gir også de rette assosiasjonene. Skal du male, går du for gylne farger. Du kan også velge klare farger som oransje og grønt, inspirert fra tavernaene i Chania, eller knallblå fra Santorini.

I Syd-Europa er stein- og flisebruk utbredt i uterommet. Vi har troen på at monokrom mønstermiks og mer kontrastfylte sjakkmønstre etter hvert også blir populært utendørs her hjemme.

Gjenbruk det du har

Fokuset på bærekraft er en gjennomgående trend i interiørbildet, og dette gjelder også i hagen. I stedet for å bytte ut, skal vi heller restaurere og vedlikeholde det vi allerede har.

Bytter du gamle trevinduer i boligen kan disse for eksempel brukes på nytt i en hagestue, og slitte hagemøbler i tre kan kanskje reddes med et strøk olje eller maling.

Er du nøye med vedlikehold av hagemøblene kan de vare lenge. Vask møblene både før du setter de ut for sesongen og før du tar de inn, og oppbevar de under tak om du har muligheten til det. Husk å bruke olje, beis eller maling av god kvalitet når du behandler treverk.

Hageideer skråning: blomsterbed bygget av mur med bølgete form i norsk hage.Hageideer skråning: blomsterbed bygget av mur med bølgete form i norsk hage.
Norsk hage med stein i varme fargerNorsk hage med stein i varme farger

Bilder over: Trenden i norske hager går mot mer organiske former og varmere farger. Foto: Asak Miljøstein AS

Hageinspirasjon: Stein og organiske former

Nå byttes gråfarget belegningsstein ut med varmere farger. Bruk varme jordfarger i uterommet for å skape lunhet, både farger og former skal nå gjerne være mer naturtro enn tidligere.

– Fargen natur blir stadig mer populær til steinmur, og brunmix velges fremfor gråmix, forteller Heida Ofeigsdottir, markedskoordinator hos Asak Miljøstein.

Fargepaletten Asak har utviklet med Dagny Thurmann-Moe, kreativ leder i Koi Fargestudio, er også midt i blinken til uterom. Fargene passer til både ny og tradisjonell byggestil og er tilpasset det nordiske lyset. Disse fargene heter Sand, Rød terrakotta, Blek terrakotta og Trøffel.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

I tillegg til fargeendringene, skal stein gjerne brukes mer organisk enn tidligere. De rette linjene og harde kantene byttes med avrundede former som svinger seg gjennom hagen, og hellene skal gjerne legges med litt avstand og gress eller singel brukes i stedet for fuger. Dekorstein i bed og på toppen av jorden i blomsterpotter gir det hele et mer eksklusivt uttrykk.

Hageideer skråning

Har du et bratt område i hagen kan det være utfordrende å få det pent. Men skråninger i hagen gjør også uteområdet ditt mer spennende. Det finnes for eksempel et stort utvalg planter som kan brukes i skråning. En populær og lettstelt løsning er naturstein, med stauder og prydgress mellom steinene.

Les også: Skal du bygge platting i skråning? Her er tipsene.

Hage med skråning og mur.

Bilde: En skråning i hagen er her bygget opp med naturstein og planter. Foto: Multiblokk

Naturtro terrassetrend

Det er ikke alle som har en stor hage å boltre seg i, og da er det viktig å gjøre terrassen ekstra stemningsfull.

Det naturtro uttrykket er som nevnt i vinden, og med beis bevarer du treverket samtidig som treets karakter skinner gjennom. Velg lyse terrassebord for skandinavisk minimalisme eller en mørk brun beis for et varmere uttrykk. Gjør det lunt og koselig med puter og pledd i utesofaen og bruk grønne vekster for å gi liv til terrassen.

Vær nøye med vedlikehold for å holde terrassen fin ved å fjerne løv og mose, og behandle den med terrassebeis- eller olje.

Norsk hage med liten pergola Norsk hage med liten pergola
Inspirasjon norsk hage med stor pergola med sitteplass.Inspirasjon norsk hage med stor pergola med sitteplass.

Bilder over: Pergola kan brukes til mer enn spiseplass, og med tak over pergola eller terrassen kan du nyte uterommet selv på dager med dårligere vær. Foto: Bergene Holm AS & Plastmo

Hagestue hele året

Norge er ikke kjent for de høyeste sommertemperaturene. Da kan en hagestue som oppholdsrom gi deg utefølelsen selv om du er inne. Innred den som et ekstra oppholdsrom som hele familien kan nyte. Er du glad i å dyrke blomster og grønnsaker selv, kan du også bruke hagestuen som veksthus når du sår om våren.

Kjøp et av våre ferdige byggesett eller bygg hagestuen selv av plank og gjenbruksmateriale. For usynlig innfesting bruker du ESSVE fasadeskruer med farget senkehode.

Tips! Ønsker du en terrasse eller levegg med usynlig innfesting bruker du ESSVE fasadeskruer med farget senkehode.

Levegg som skjermer

Levegger er en enkel måte å dele inn uteplassen i soner på, samtidig som du kan skjerme sitteplassen for vind og innsyn. Levegger kan være i både treverk, stein og glass, alt etter hva slags uttrykk du ønsker.

Treverk passer godt til trehus og det naturlige uttrykket, stein og mur vil være pent til den rustikke eller minimalistiske stilen. Glass bruker du der du vil bevare utsyn og utsikt. Tilpass leveggene ved å bygge de selv eller kjøp ferdige elementer.

Norsk hage med utebelysning i mur langs gangsti. Norsk hage med utebelysning i mur langs gangsti.
Norsk hage med utebelysning i mur som er blomsterbed.Norsk hage med utebelysning i mur som er blomsterbed.

Bilder over: I en norsk hage kan utebelysning godt monteres innfelt i for eksempel støttemur eller som enkeltstående i for eksempel blomsterbed. Foto: Asak Miljøstein AS

Stemningsfull utebelysning

God og riktig belysning ute kan forvandle hagen fra fin til fantastisk. Hva med en opplyst sittesone for stemningsfulle måltid med familien og gode venner?

Å bruke lys i blomsterbed kan fremheve dine vakreste planter og skape skyggespill når mørket senker seg. Å lyssette fasaden på boligen er også et grep som kan skape spill og dramatikk i mørket, eller bruk lyssetting for å lede vei i større hager.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg