Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Tak over hodet!

Skal du bytte eller renovere taket er det en utmerket mulighet til å samtidig øke verdien av boligen med ett eller flere takvinduer.

Når du først bytter taket kan det være greit å vurdere om du kan gjøre andre ting samtidig, som etterisolering og montering av (flere) takvinduer. Undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå viser at å bo i en bolig med dårlige dagslysforhold senker tilfredsheten med egen bolig betraktelig. Vi vet også at de fleste av dagens boliger har for dårlige dagslysforhold, som er påvist å ha negativ effekt på både trivsel, helse og energinivå.

Takvinduer er svært effektive i å tilføre dagslys til boligen, men et takvindu vil også gjøre det enklere å lufte – som ytterligere bedrer trivsel og helse. Jo større takvindu, jo mer dagslys, men takkonstruksjonen kan begrense hva slags vinduer du har mulighet til å velge. Husk også å tenke gjennom aspekter som hvor høyt det er under taket – rekker du opp til vinduene eller må de kontrolleres elektrisk via en app eller bryter? Hvor høy u-verdi trenger du, må du ha solskjerming eller kanskje et balkongvindu som gjør et trangt loftsrom mer brukbart?

For ett eller flere takvinduer kan tilføre lys i tidligere mørke rom, slik at de blir mer anvendelige og hyggeligere å være i, men i trange loftsrom kan et takvindu også bidra til å øke utnyttelsesgraden fordi takvinduer gir mer plass under taket. Et tak er i mange tilfeller 45 cm tykt, mens et takvindu bygger bare 10 cm helt ytterst i konstruksjonen. I begge tilfeller økes bruksverdien av boligen, men også den økonomiske verdien – som regel flere ganger kostnaden av vinduene.

Uansett hva slags tak du har kan VELUX takvinduer bidra til å øke verdien av din bolig – både økonomisk og i praksis. Tradisjonelle takvinduer brukes for helling mellom 15 og 90 grader, mens for alt mellom 0 og 15 grader brukes vinduer for flate tak.


Takvinduer monteres helt i ytterkant av takkonstruksjonen for å tåle påkjenninger utenfra, som for eksempel vekten av snø. Dermed får takvinduer en økt kuldebroeffekt i forhold til fasadevindu, som igjen betyr at de må være teknisk bedre for å oppnå samme U-verdi. VELUX standard takvinduer med trelags glass har en U-verdi på 1,0, som er innenfor minimumskravet.

Reglene for beregning av boligareal under skråtak gjelder kun areal med minst 190 cm høyde mellom gulv og tak, og bredden er på minst 60 centimeter. Ved å sette inn ett eller flere takvinduer øker man takhøyden med 30 - 50cm og dermed utnyttelsesgraden av boligen.

Med VELUX takvinduer får du høyden til å møblere der det før ikke var mulig. Er det for eksempel for lavt til å ha badekar eller vask, er et eller flere VELUX takvinduer den ideelle løsningen.


Dagslyset kommer ovenfra, så et takvindu vil slippe inn 2,5 ganger mer dagslys enn et fasadevindu med samme størrelse.