Byggtorget logoByggtorget logo
verktøyverktøy
verktøyverktøy

Ivrig hobbysnekker? Disse verktøyene bør du ha tilgjengelig

Med riktig verktøy av god kvalitet, kan du utføre alle hobbyprosjektene på en effektiv og trygg måte. Se våre tips her!

Når vi snakker om verktøy, er det kanskje ikke alltid like lett å skille mellom «must have» og «nice to have». Det er tross alt veldig mye spennende utstyr å velge mellom!

Heldigvis er du ikke avhengig av det siste innen teknologiske nyvinninger for å gjøre en god snekkerjobb. Det som imidlertid er viktig, er å velge verktøy av god kvalitet og ergonomisk utførelse for å unngå belastningsskader – og ikke minst bevare arbeidsgleden.

Dersom du ønsker litt starthjelp for å komme i gang med dine første snekkerprosjekter, kan du sjekke denne guiden over hvilket utstyr som er nyttig å ha tilgjengelig når du setter i gang:

verktøy hammerverktøy hammer
verktøy verktøy

Grunnleggende verktøy til hobbysnekkeren

Sag:

Bilde: Makita Sirkelsag LXT ® er en effektiv 18V sirkelsag med børsteløs motor. Sagen har blåsefunksjon i front for å blåse støv bort fra siktlinjen og LED-lys. Foto: Makita /Hultafors

En sag er et av de mest grunnleggende verktøyene for en snekker. En stikksag og en sirkelsag er to ulike sagtyper som bør være i verktøykassen.

For å kunne bruke en elektrisk sag på best mulig måte, er det også viktig å ha ulike sagblad beregnet på å sage i forskjellige materialer. Be gjerne om veiledning i din lokale Byggtorget-butikk dersom du er usikker på hva du trenger.

Ellers vil en standard håndsag også være nyttig å ha i hus. Du får de fleste universale håndsager med 90° og 45° vinkler mot håndtaket, som du kan bruke som hjelpemiddel til å tegne opp linjer.

Hammer:

En hammer er også et grunnleggende verktøy som trengs for å feste nagler og spiker.

Byggtorget har flere ulike hammere å velge mellom, for eksempel Luna snekkerhammer med stålrørskaft og et godt formet håndtak med spesialgummi for beste grep og komfort uansett vær.

Mange kjenner også igjen Hultafors sin snekkerhammer, en ergonomisk utformet hammer med tynn, sterk klo som gjør det enklere å komme til uten å etterlate merker.

Skrujern:

Det finnes forskjellige typer skrutrekkere for forskjellige typer skruer.

Du vil som regel alltid ha behov for en flat skrutrekker og en stjerneskrutrekker, men i og med at skruer også kommer i ulike størrelser, kan det lønne seg å investere i et sett med flere ulike skrutrekkere.

verktøy hammerverktøy hammer
verktøy hammerverktøy hammer

Drill:

Bilde: Makita Borskrutrekker LXT ® er en kompakt 18V batteridrill med børsteløs motor og to gir. Et godt valg til det aller meste av skruer og boring av mindre hull. Over ser du også Makita Slagbormarskin. Modellen DHP486 er en batterislagbormaskin som kan brukes på tyngre arbeid, og er laget for å tåle høy belastning over tid. Foto: Makita

En drill eller bormaskin er et verktøy som brukes til å bore hull i forskjellige materialer, og til å feste skruer i ulike materialer. Du bør velge en drill som tåler variabel lading og bruk, også kalt klapplading.

Har du planer om å både skru og bore, anbefaler vi en drill med momentstilling. Da kan du stille motstandsstyrken og hastighet alt ettersom hva du skal skru eller bore.

Måleutstyr:

En meterstokk, et målebånd, vater og vinkelmåler er verktøy som brukes for å måle og markere materialer før kutting eller boring. Her vil det å velge kvalitet foran pris gi deg flere fordeler; som bedre nøyaktighet, enklere bruk og lengre holdbarhet.

målebånd luna

Bilde: Luna målebånd auto lock 5 m har et deksel som både er slagfast og kuldebestandig. Foto: Luna Tools

En krittsnor er et smart verktøy i de tilfellene du trenger å markere rette linjer på en plan overflate, der avstanden er så lang at det er upraktisk med andre måleverktøy.

Slipeutstyr:

En slipemaskin eller sandpapir er verktøy som brukes til å slipe og jevne ut overflater.

Sandpapir av ulik korningsgrad vil det være behov for i de fleste snekkerprosjekter, mens en slipemaskin går det like bra å låne eller leie dersom du kun har behov for det en gang i mellom.

Skjæreverktøy:

Skjæreverktøy som en høvel, kniv eller baufil kan være nyttige for å tilpasse materialer etter behov.

Trenger du en slitesterk og trygg kniv til alle behov, er en allround håndverkskniv et meget godt alternativ. Den kan kutte tykkere og hardere materialer uten at du trenger å være redd for at den skal gi etter.

Brekkjern:

Brekkjern fås også i ulike størrelser, og kan brukes til alt fra å trekke ut småspiker, fjerne listverk eller åpne kasser.

Gavekort kan kjøpes i våre lokale Byggtorget butikker

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg