Byggtorget logoByggtorget logo
1-stavparkett i eik i stue med fargerike møbler.1-stavparkett i eik i stue med fargerike møbler.
1-stavparkett i eik i stue med fargerike møbler.1-stavparkett i eik i stue med fargerike møbler.

Spar tid når du legger parkett eller laminatgulv

Gode forberedelser og riktig verktøy er blant rådene for et vellykket resultat for håndverkeren når det skal legges et perfekt gulv.

Godt håndverk er viktig for lang levetid når du legger parkett eller laminat. Selv om det egentlig er en smal sak for en profesjonell håndverker å legge gulv, er det flere grep du kan gjøre; både for å få et vellykket resultat, men også spare tid:

  • Å anbefale sluttkunden å velge gulv fra en kvalitetsleverandør kan spare deg for mye tid i selve leggeprosessen, ettersom mange lavprisalternativer ikke har like effektive monteringsløsninger.
  • Også gulvlister har flere alternative festemetoder, etter at det de siste årene har kommet en ny løsning med fester som skrus inn i veggen og listene klipses på. Disse har kanskje blitt ekstra aktuelle i sammenheng med den økende trenden med minimalistiske glattkantprofiler i stedet for profilert listverk.

– Hvis man absolutt ikke vil ha synlige spiker i listene, kan klips være en god løsning. Men den raskeste løsningen vil være å bare skyte listene på som tidligere, sier gulvekspert Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg.

Les også: Nå er glatte lister den nye trenden

  • En ting mange kanskje glemmer, og som ofte kommer overraskende på under byggeprosessen, er behovet for overgangslister.

– Bestill disse hos oss med en gang, så slipper du å vente en uke på overgangslist for å bli ferdig med prosjektet, tipser Lad.

Bilde: Vinylgulv er et godt alternativ som gulv i for eksempel en gang. Her ser vi Otra fra Pergo. Foto: Pergo

Tips til valg av gulvtype

Mange sluttkunder som skal ha nytt gulv, har parkett øverst på ønskelisten. Dette er også blant de dyreste alternativene. Laminat er noe rimeligere. Men hva med vinyl?

– Vinyl er blitt mye bedre utseendemessig, og det er absolutt et godt alternativ for mange, mener proffselgeren.

Han opplever at stadig flere velger vinyl i deler av huset, for eksempel i en gang eller entré.

Les også: Hvilket gulv bør du velge?

– Det finnes vinyl som ser ut som flis. I en perfekt verden er det nok veldig mange sluttkunder som har lyst på parkett, men til slutt handler det for mange om pris. I stedet for 1500 kroner per kvadratmeter, slipper man kanskje unna med 300-400 kroner i stedet, påpeker Lad.

Lyst tregulv i stue med hvit sofa og mørkt trebord.

Bilde: Skal det legges gulvvarme med parkett og laminat er det viktig å sjekke anvisningene fra produsenten når det kommer til overflatetemperatur. Foto: Kährs

Gulv og varmefolie

Tregulv og gulvvarme er i dag en vanlig kombinasjon som fungerer godt.

– Hvis du holder deg til de kjente merkene som Byggtorget har avtale med, så tåler alle gulvene varmefolie, garanterer gulveksperten.

Derimot, hvis underlaget består av betong med varmekabler, påpeker Lad at det kan bli for varmt for gulvet over. Blir gulvet for varmt, risikerer du at parketten eller laminatgulvet slår sprekker, at det buer og det kan bli stavslipp. Kährs er blant produsentene som anbefaler at overflatetemperaturen ikke overstiger 27 grader.

– Før du legger gulv, må du sette deg inn i produsentens anvisninger. Her kan det være forskjell fra leverandør til leverandør, og da ikke bare om varme under gulvet, men også om for eksempel underlag, sier Lad.

Fiskebensparkett i gammelt hus.

Bilde: Fiskebensparkett gir et ekslusivt uttrykk og har økt i popularitet. Foto: Kährs

Bruk gulvutstillingen i butikk

Også hos Byggtorget Ring Bygg har de merket at stadig flere forbrukere får øynene opp for fiskebensparkett. Her er det litt annen fremgangsmåte når det kommer til hvordan gulvet skal legges, men som proffkunde får du gode råd fra butikken underveis.

Samtidig er gulvprodusentene flinke til å legge ut videoer, som butikken ofte også kan henvise til.

– En utfordring for proffen kan være å få med riktige vareprøver for å vise til sluttkunden. Hos Byggtorget er våre proffselgere gjerne behjelpelige med å skaffe dette til dere, dersom kunden selv ikke har mulighet til å komme innom byggevarehuset.

Les også: Inspirasjon og trender: Dette er gulvene vi vil ha nå

I mange av Byggtorgets varehus finner du nemlig egne gulvutstillinger. Disse gjengir gulvet bedre enn små vareprøver, så det kan være god hjelp for sluttkunden å komme til butikken og se produktene med egne øyne før de bestemmer seg.

– Mange kommer og skal se på parkett, men blir overrasket over hvor bra både laminat og vinyl er blitt. Man har gjerne en oppfatning om at det er ser kunstig ut. Vi har hatt flere tilfeller der kunden ser på laminat, og faktisk tror det er parkett, påpeker Jonas Lad.

Lyst eikegulv i stue med murvegger og sorte møbler.

Bilde: 1-stavsgulvet i eik passer til mange forskjellige interiørstiler. Foto: Boen

Hvordan velge riktig gulv?

Både Kährs og Boen Bruk har et bredt utvalg parkett i ulike typer treverk og utførelse. Kvalitetsmessig stiller leverandørene likt.

– Om kunden velger det ene eller det andre, går til slutt på hva de liker best i utstillingen eller vareprøvene. Begge er veldig gode på parkett, så her handler det mest om smak og behag.

Skal du ha noe som er ekstra slitesterkt er Pergo et godt valg. Deres laminatgulv egner seg for eksempel godt i et kontorlandskap, samtidig som det er rikt på mønstre som gir gode variasjoner. Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg anbefaler også gulvunderlag fra Pergo. Selv om det finnes mange varianter av underlag for ulike situasjoner, er hans oppfatning at valget som oftest kan være ganske enkelt:

Les også: Hvilken farge skal gulvet ditt ha?

– Er det varme i gulvet eller ikke? Det er faktisk ikke mer komplisert enn det, humrer Lad.

Bilde: Laminat Visby er et slitesterkt gulv som også passer til bruk i for eksempel kontorlandskap. Foto: Pergo

Skal du ha et gulv som er skikkelig slitesterkt, foreslår Lad høytrykkslaminat fra Alloc.

– Fordelen med litt dyrere varianter fra denne produsenten, er at underlaget sitter på gulvet allerede – så her er det bare å klikke gulvet sammen. Alloc har en egen aluminiumsskjøt som er veldig enkel å klikke på plass, forteller gulveksperten.

Snakk med din proffselger hos Byggtorget dersom du ønsker et tilbud til et gulvprosjekt eller ønsker mer informasjon om hvilke tjenester vi kan hjelpe deg med.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!