Byggtorget logoByggtorget logo
Inspirasjon til gulv i spisestue. Her ser du det klassiske mønsteret chevron.Inspirasjon til gulv i spisestue. Her ser du det klassiske mønsteret chevron.
Inspirasjon til gulv i spisestue. Her ser du det klassiske mønsteret chevron.Inspirasjon til gulv i spisestue. Her ser du det klassiske mønsteret chevron.

Inspirasjon: Dette er gulvene vi vil ha nå

Hvilke stiler som regjerer endrer seg hyppig, men noen klassikere varer evig. Tenk bærekraftig og velg gjerne et gulv som gir hjemmet ditt et tidløst uttrykk. Få inspirasjon til gulvvalget her.

Har du tenkt på at gulvet er det største møbelet i et rom? Et varig og tidløst 1- eller 3-stavsgulv i laminat eller parkett er et sikkert valg, mens et gulv med mønster kan løfte en stue eller spisestue alene.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Mørk stue med klassisk mønster til gulvinspirasjon.

Bilde: Klassiske, tidløse mønstre er tilbake for fullt. Her ser du Eik Palazzo Rovere fra Kährs. Foto: Kährs

Klassiske mønstre til stue og spisestue

Mønstret gulv øker stadig i popularitet. De er tidløse, klassiske, gir varme og personlighet og sees ofte i gamle bygårder i storbyene. En enkel måte å skape kontrast til den minimalistiske, skandinaviske stilen på. Mønsterlegging gir også økt utnyttelse av materialene. Du kan velge ekte tre med ulike leggemønster, eller laminat og vinyl med design, det finnes mønstergulv som passer alle lommebøker.

Hollandsk mønster har aner tilbake til 1600-tallet og er et klassisk rutemønster. Det består av tre staver liggende horisontalt, og to kortere staver vertikalt. Mønsteret er også kjent som hollandske ruter eller nederlandsk mønster. I likhet med andre rute- og flettemønstre gir hollandsk mønster eleganse og tidløshet til et moderne hjem. Sjekk også mønsteret Versailles.

Nærbilde av klassisk Hollansk mønster til gulvinspirasjon.Nærbilde av klassisk Hollansk mønster til gulvinspirasjon.
Nærbilde av fiskebein gulv som gulvinspirasjon.Nærbilde av fiskebein gulv som gulvinspirasjon.

Bilder over: Eik Palazzo Rovere fra Kährs, et gulv i klassisk Hollansk mønster, og Gyant Dark Brown Chateau Herringbone gulv fra Berry Alloc. Foto: Kährs og Berry Alloc

Fiskebein stammer fra Romerriket og ble opprinnelig brukt til å legge belegningsstein for å gjøre veien mer stabil. Mønsteret ble tatt i bruk som tregulv på 1600-tallet. Chevron kom også til Europa på 1600-tallet og er en annen klassiker som ikke skal forveksles med fiskebein. Det er et omvendt V-mønster som er funnet på keramikk helt tilbake i bronsealderen. Mens fiskebein er kappet i 90 grader, er Chevron kappet i vinkel. Det gir et sømløst sikksakk-mønster med perfekt spiss.

Sjakkmønsteret er tilbake og kommer til sin rett både i rustikke og utsmykkede rom med stukkatur. Ønsker du mindre kontrast i gulvet? Dropp sort-hvitt og gå for lys beige kombinert med dempet rødt eller grønt.

gulv soveromgulv soverom
gulv kjøkkengulv kjøkken

Bilder: Både lyse og mørke gulv gjelder fortsatt, og om du velger 1-stavs eller 3-stavs gulv kommer an på uttrykket du ønsker. Foto: Kährs og Pergo

Tregulv til stue, spisestue og soverom

For noen kan mønstrede gulv bli for mye, da skal du gå for 1- eller 3-stavs gulv. Eik er et populært materiale på gulv i Norge, men sjekk også ask og gran. Gulv i tre er enkelt å kombinere med resten av interiøret – uavhengig av hva slags stil du har hjemme.

Lyse eikegulv glir rett inn i et skandinavisk hjem, mens mørkt tregulv passer godt til både en klassisk hotellstil og mer industrielle interiør med smijernsdetaljer. Varmere farger på treverket er også i vinden og særlig pent med brente toner og rustfarger.

Gulv til gang og kjøkken

Om du velger parkett eller laminat er en pris- og smakssak, samtidig er det lurt å tenke på bruk. I rom med vannsøl, som gang og kjøkken, lønner det seg for eksempel med laminat. Laminatgulv er i dag av en helt annen kvalitet enn tidligere, og selv en ekspert med et trent øye kan slite med å skille laminat fra parkett.

Hva er høytrykkslaminat?

Høytrykkslaminat er enkelt forklart det tykkeste, sterkeste og mest holdbare laminatgulvet du får tak i. Det er satt sammen av flere lag med trefiber og er mer motstandsdyktig mot vann, slitasje og varme enn vanlig laminar.

Er laminatgulv kalde å gå på?

I dag er laminatgulv i en annen kvalitet enn tidligere og er derfor ikke lenger hardt og kaldt og gå på.

Furugulv i stue og spisestue til inspirasjon.

Bilde: Furugulv er tilbake og gir et rustikt uttrykk. Foto: Moelven

Ro og rustikk med furu

Ønsker du et dempet, lyst interiør eller et landlig og rustikt hjem, skal du gå for furu. En norsk klassiker på gulv, som gir mye for pengene. Furu er lunt og levende på samme tid med struktur og kvister, det gir det moderne ro og tyngde til det tradisjonelle. Et gulv du kan leve lenge med.

Les også: Gulv til hytta

Gulvinspirasjon til kjøkken med mørkt trekjøkken med vinylgulv med steinmønster.Gulvinspirasjon til kjøkken med mørkt trekjøkken med vinylgulv med steinmønster.
Inspirasjon til gulv på kjøkken med trekjøkken med vinylgulv med steinmønster.Inspirasjon til gulv på kjøkken med trekjøkken med vinylgulv med steinmønster.

Bilder over: Vinylgulv med steindekor fra Pergo. Foto: Pergo

Holdbart med stein

Gulv med steindekor er en økende trend, og går du for vinylgulv med steindesign får du stilen til en rimelig penge. Steingulv i rom som stue og kjøkken vil gi et moderne hus en herskapelig følelse. Få det lyst og smakfullt med marmor eller naturstein som travertin, eller få det mer minimalistisk med betong.

Matchende lister og trapper

Gulvet skal henge sammen med resten av rommet og det er blitt vanlig å tenke på andre detaljer i rommet når man velger gulv. Rett tilbehør kan ha en stor effekt på sluttresultatet. Gulvlist i samme farge som gulvet vil åpne opp rommet og få det til å virke større, mens list i annen farge «bokser» inn rommet og avgrenser romfølelsen. Lik farge på trappeneser og gulv skaper en fin flyt mellom etasjene hjemme hos deg.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg