Byggtorget logoByggtorget logo
Moderne fellesrom med vegg og innredning i laminerte veggplater fra Formica GroupModerne fellesrom med vegg og innredning i laminerte veggplater fra Formica Group
Moderne fellesrom med vegg og innredning i laminerte veggplater fra Formica GroupModerne fellesrom med vegg og innredning i laminerte veggplater fra Formica Group

Er glatte lister en ny trend?

For listverk har det de siste sesongene vært «alt eller ingenting» når det skal pusses opp eller bygges nytt. Nå ser vi imidlertid at glatte lister øker i popularitet.

Selv om høstens prisstigninger har lagt en demper på nybyggmarkedet, vil det fortsatt være kunder som har behov for å gjennomføre sine oppussingsprosjekter. Her er noen tips til produkter og løsninger for innvendig vegg og tak som fortsatt vil være populære nå i høst:

Fra listefritt til glattlist

Selv om trenden i nybygg og renoveringsprosjekter de siste årene har vært å bygge listefritt, er nok mange håndverkere enige om at listverk ofte blir kronen på verket i et rom.

Da er valg av profil avgjørende for hva slags uttrykk rommet eller huset får. Sortimentet er stort, så her er det fullt mulig for sluttkunden å sette sitt eget preg, enten det er snakk om profil, farge, høyde eller materiale.

Der profilerte, ekstra brede lister kan sies å være motsetningen til den listefrie trenden, gir glattkant en mer nøytral overgang. Ifølge proffselger Torstein Engesland hos Byggtorget Odde Sagbruk på Evje har glatte lister blitt stadig mer populært de siste årene.

– Her ser vi blant annet at eikespiler også er etterspurt som listverk, forteller Engesland.

Eikespiler har en stund nå vært et populært valg til både tak og vegg. Ikke bare som et interiørelement, men også på grunn av gode akustiske egenskaper.

Spisestue med spiletak fra Combiwood Barkevik

Bilde: Her ser vi spiler fra Combiwood Barkevik brukt i taket. Foto: Nordbohus

Spiler med bredt bellomrom på stuevegg

Bilde: Spilevegg laget av ferdige spileplater fra Protre. Foto: Protre

Byggtorget fører et stort utvalg listverk, spiler og spileplater fra flere ulike kvalitetsleverandører, blant annet Combiwood Barkevik og Protre AS.

På plass med ett klikk

For innvendig tak er det blitt enklere med montering med Premium Ceiling fra Forestia som ble lansert i 2021.

– Disse himlingsplatene er ferdig tapetsert og klikkes enkelt på plass med hva vi kaller premium sealing. Det blir som tapetskjøter. Dette er en god løsning som jeg kan anbefale flere å teste ut, sier Engesland.

Enkelt kan det også gjøres på badet, og da med løsninger som er langt rimeligere enn fliser. Veggplater fra Fibo AS er for eksempel populært i prosjekter med lavere budsjett.

– Disse baderomsplatene egner seg godt til oppussingsprosjekter. Mange velger fargen Dark Soot. Dette er en mørk, nesten sort, dekor med subtile betongreferanser. Sement-imitasjoner er også populært, sier Engesland.

stilrent bad med Fibo veggplater i sementlookstilrent bad med Fibo veggplater i sementlook
Moderne bad med Fibo veggplater i farge Dark SootModerne bad med Fibo veggplater i farge Dark Soot

Bilder: Veggplater til bad fra Fibo i fargene Dark Soot og Cracked Sement. Foto: Fibo

Drivved på hytteveggene

For Byggtorget Odde Sagbruk på Evje er det hyttemarkedet som dominerer.

– Da går det ofte i furupanel som kjøpes ferdigbehandlet. Mest populært er da fargen Drivved, forteller proffselgeren.

– Også til hus går det mye i ferdigbehandlede veggplater. Da gjerne spenstige farger, men også mørkt er blitt mer populært, legger han til.

Han trekker frem Huntonit Basic Wall veggplate i fargene Pepper og Earth, som populære valg.

Veggpanel i fargen Earth på hjemmekontoret

Bilde: Huntonit Basic wall veggplate i skyggeprofil og fargen Earth. Foto: Huntonit

Brystpanel i fargen Pepper fra Huntonit i spisestue

Bilde: Huntonit Basic wall veggplate i skyggeprofil og fargen Pepper. Foto: Huntonit

Video over: Veggplatene fra Huntonit er så enkle å montere at selv sluttbrukere med ti tommeltotter kan klare dette.

Mest populært med trepanel

ung gutt sitter i garderoben i barnehage. Gipsplater på veggene.

Bilde: Habito gipsplater gir sterke, slette vegger med enklere opphengsmuligheter. Foto: Gyproc

Til vegger og tak foretrekker mange gips, som gir et godt underlag å male på. Fra Saint-Gobain Byggevarer AS er Habito gipsplater sterkere og mer robuste enn tradisjonelle gipsplater. Dermed blir det enklere i ettertid å henge opp hyller, bilder og annet som skal på veggen.

– Men vi er nok ikke en typisk gipskommune. Her hos oss går det mest i trepanel, medgir han.

Ute etter noe litt mer unikt?

Arkitekttegnede veggplater i kryssfiner og eikeplater er andre alternativer for kunden som er ute etter noe litt mer unikt til sitt prosjekt. En av de nyeste kolleksjonene i sortimentet til Fritzøe Engros er fra Formica Group.

Moderne fellesrom med vegg og innredning i laminerte veggplater fra Formica Group

Bilde: Formica Group produserer vegglaminat i funksjonelle og slitesterke overflater. Foto: Fritzøe Engros

Dette er en laminatkolleksjon bestående av 34 nye tresorter/dekorer og 15 nye farger, som imøtekommer de stadig skiftende kravene til vakre, funksjonelle og slitesterke overflater. Snakk med din proffselger hos Byggtorget for å få et tilbud eller ønsker mer informasjon.

Vi gjør proffens hverdag enklere

to håndverkere står inne på en byggeplass og smiler til hverandre

Byggtorgets hjerte hamrer for lokalmiljøet. Det handler om at vi vet hva som er hva, og hvem som er hvem. Vi kjenner sesongene, næringen og de lokale tradisjonene – våre fagfolk er her for å gjøre proffens hverdag enklere.

Byggtorget er en del av Norges største bolig- og byggevarekonsern. Det gir tilgang til markedets beste leverandører og priser, og den beste distribusjonen som sørger for at trelast og byggevarer fra hele verden kommer frem til byggeplassen – uansett hvor i landet du befinner deg.

Proffen prioriteres

Som PROFF hos Byggtorget, vil du alltid bli prioritert. Med Proffnett får du tilgang til markedets beste digitale prosjektverktøy for profesjonelle håndverkere. Her har du tilgang til netthandel, aktive prosjekter og dine avtalepriser døgnet rundt. Du kan også bruke Proffnett som en egen app på mobilen.

Hver måned sender vi ut nyhetsbrev med unike rabatter og tilbud til våre PROFF-kunder, tips fra Byggtorgets eksperter og nyheter fra våre leverandører. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Kontakt ditt varehus for å bli kunde og få tilgang til Proffnett. ​

Vi snekres!