5 råd til deg som skal bygge platting på hytta
Husk å sjekke hva som er søknadspliktig, hvordan grunnforholdene er og hvilke terrassebord som tåler klimaet best. Se våre råd her.
Nå som våren står for døren, er det mange som skal bygge seg ny terrasse. Her får du våre beste tips til hvilket verktøy du trenger i de ulike delene av byggeprosessen.
Riktig verktøy ER faktisk halve jobben. Har du det riktige verktøyet til jobben du skal gjøre, kommer arbeidet både til å gå raskere og enklere unna.
Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!
De viktigste verktøyene i starten av byggeprosessen er ulike typer måleverktøy. Du må finne ut hvor stort byggverket blir, og planlegge innkjøp av materialer. Både tommestokk og målebånd fungerer fint, men det enkleste er som regel å bruke en lasermåler.
Da får du nøyaktige mål over lange avstander, og de fleste lasermålere legger sammen målene og gir deg antall kvadratmeter uten at du trenger å regne selv. Det kan også være lurt å bruke laserverktøy for å bestemme høyden på terrassen.
Les også: Alt om terrasse og platting
– Det beste å bruke en laser med mottaker. Da står selve laseren på en fast plass, så flytter du deg rundt med mottakeren for å ta ut og markere høyder de stedene du trenger, sier verktøyekspert i Luna Group Norge, Per Veiby.
En annen fordel med å bruke lasere med mottaker, er at de alltid fungerer i utendørsomgivelser. Laserlinjer fra lasere uten mottaker fungerer selvsagt også, men utfordringen er at laserlinjene kan være vanskelige å se i dagslys. Det gjelder i særlig grad røde laserlinjer.
Bilde: Måleverktøy er viktig i starten av byggeprosessen. Bruk tommestokk, målebånd eller lasermåler. Foto: Hultafors
Skal du grave ut til betongfundamenter, trenger du en god spade og en trillebår for å frakte bort jorden du graver ut, og for å fylle på med pukk før du støper fundamentene. Vil du ikke grave, er det også mulig å bruke jordbor for å lage hullene til fundamentene. Betongen du skal støpe med kan også blandes med samme spade i trillebåren, men dersom du skal blande mye betong er det bedre å bruke murerbøtte og betongblander med visp – alternativt en tvangsblander.
Den ferdige terrassen bør ha litt fall for at vann skal renne av den, og det må du ta høyde for når du fundamenterer. Det enkleste er å legge en rettholt på bærebjelken og ut til det ytterste fundamentet. Så legger du et vater oppå og justerer søyleskoen til du har tilstrekkelig fall.
– Her anbefaler vi å bruke et vater med graderinger som forteller deg når fallet er tilstrekkelig, slik som Luna CLP. Det har graderingsstreker på hver side av libellen, og de ytterste strekene markerer 2 prosent fall, forklarer Per i Luna Group.
Les også: Slik bygger du rekkverk til terrassen
Bilde: Bruk en kraftig drill, slik at du kan bruke den til samtlige oppgavene som krever skruing. Foto: ESSVE
En god drill, samt en kapp-og gjærsag, er uunnværlige verktøy i de fleste byggeprosjekter. Terrassen er selvsagt ikke noe unntak. Med kapp- og gjærsag er det fort gjort å kappe både bjelker, terrassebord og rekkverksdeler helt vinkelrett og i riktig lengde. Vi anbefaler også at du bruker et sagbord for å få sagen opp i behagelig arbeidshøyde. Ettersom slike bord har uttrekkbare sidestøtter, vil dessuten lange materialer ligge stabilt når du skal kappe dem.
Drillen brukes både til å feste bærebjelker til husveggen og fundamentene, til å skru sammen bjelkelaget og til å montere terrassebord. Vi anbefaler at du bruker en drill av det litt kraftige slaget, slik at du kan bruke den til samtlige oppgavene som krever skruing. Alle driller klarer å skru terrasseskruer uten problem, men de svake drillene får fort litt problemer med franske treskruer og grove skruer som brukes til bærekonstruksjonen. Skal du bruke en slagtrekker til å skru med, har Per Veiby dessuten et tips til deg:
– Bruk en bitsholder beregnet for slagdrill. Vanlige bitsholdere er ofte laget av mykt stål, og slagtrekkeren slår såpass hardt at bitsene rett og slett setter seg fast i holderen, sier han.
Les også: Slik bygger du terrasse uten synlige skruer
Når vi er inne på bits, vil vi også anbefale deg å investere i kvalitet. Med et forbruk på ca. 35 terrasseskruer per kvadratmeter, blir det fort et stort antall skruer som skal skrus inn. Da bør du velge kvalitetsbits som ikke slites ut underveis i jobben. For eksempel Luna Bits Prime – som ikke viser et eneste tegn til slitasje selv etter å ha blitt brukt til å skru inn 1000 skruer. Så lenge du ikke roter bort bitsen, kan du være ganske sikker på at én holder til hele jobben.
Vi vil også anbefale at du har en sirkel- eller dykksag tilgjengelig. Da kan du la terrassebordene stikke utenfor kanten av bjelkelaget og heller kappe alle sammen i én fei når samtlige er montert. Det sparer du en del tid på, samt at sluttresultatet blir helt strøkent. Du kan selvsagt også bruke en skarp håndsag til denne jobben, men det litt lenger tid og krever litt mer innsats.
Bilde: En god sag gjør jobben enkel. Foto: Bosch
Avslutningsvis har Per Veiby også et knippe andre verktøytips til deg som skal bygge terrasse:
Tips! Vil du ha en terrasse uten et eneste skruehull der vann og bøss kan samle seg, bør du gå til innkjøp av en skrumal for skjult innfesting av terrassebordene.
Husk å sjekke hva som er søknadspliktig, hvordan grunnforholdene er og hvilke terrassebord som tåler klimaet best. Se våre råd her.
Klima og værforhold er kanskje det aller viktigste å la seg inspirere av når du går igang med å planlegge terrasse på fjellhytta.
Har du terrasse eller veranda er det fint å gå rett ut i hagen derfra. Her byr vi på gode råd og inspirasjon til ulike løsninger for trapp til terrassen.
Terrasse med glassrekkverk, tradisjonelt rekkverk eller spiler? Få inspirasjon her til hvilken type som passer best akkurat hos deg.
Valgene er mange for deg som planlegger et nytt terrassegulv. Skal du velge vanlig trykkimpregnert, legge i litt ekstra for royalbehandlet eller kompositt, eller investere i helt vedlikeholdsfrie terrassebord?
Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.
Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.
Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.
Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.
Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.
PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!
Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet