Byggtorget logoByggtorget logo
Hus med nybygget plattingHus med nybygget platting
Hus med nybygget plattingHus med nybygget platting

Skal du bygge platting i skråning? Her er tipsene

Skal du bygge terrasse i skråning krever det god planlegging, valg av riktige produkter og litt snekkererfaring. Vi gir deg rådene du trenger for å komme i gang.

Å bygge en terrasse eller platting er noe veldig mange går i gang med selv. Om plattingen skal bygges i en skråning er det litt mer utfordrende, men likevel innenfor rekkevidde for deg som har snekret litt.

– Har du litt erfaring med snekring, så skal dette gå bra. Selvbyggeren får til dette, sier Vegard Svenskerud hos Byggtorget Toten Lena Jernvare.

Hos Byggtorget får du hjelp til å regne ut hvor mye materialer du trenger, hvilke dimensjoner og ikke minst anbefalinger om type fundamentering.

Ansatt hos Byggtorget og en hånd som skrur ned en skrue i et terrassebord

Bilde over: Vegard Svenskerud er daglig leder hos Byggtorget Toten Lena Jernvare. Han betrygger hjemmesnekkeren som planlegger å bygge platting i skråning: – Dette går bra! Foto: Byggtorget/Essve

Les også: Disse verktøyene trenger du når du skal bygge terrasse

Slik bygger du terrasse i skråning

Det krever ekstra forarbeid og undersøkelser av grunnen for å sikre stabiliteten til byggverket ditt når det skal stå i en skråning. Hva slags løsning du skal gå for, avhenger i stor grad av underlaget. Når du bygger terrasse i skråning må du også huske på at det kan kreve byggesøknad, ettersom høyden på terrassen måles fra det laveste punktet på bakken.

Be gjerne om råd i ditt lokale byggevarehus dersom du er usikker.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Bygge terrasse på søyler

Når terrassen trenger et fundament som ligger høyere over bakken, kan det være nødvendig å støpe søyler. Ifølge Vegard har du to alternative måter å bygge et fundament til plattingen.

– Det beste og enkleste alternativet er å grave et hull, sette ned et rør, isolere og støpe i det. Så setter du en bjelkesko opp til en drager, som skal holde terrassen i front, forklarer Vegard.

Hos Byggtorget kan du kjøpe egne papprør beregnet for dette, som du fyller med grus før du fyller rørene med betongstøp. I toppen av dette setter du en stolpesko eller et annet beslag, som skal brukes til å feste bærebjelkene når støpen har herdet ferdig. På forhånd har du laget avstandsklosser i samme størrelse, to til hvert rør, som sikrer at alle stolpefester får samme høyde. Husk å sette rørene slik at de har samme høyde og at alle stolpefester står i riktig retning.

– Det andre alternativet er stolpespyd som man slår ned i grunnen. Stolper og bjelker må dimensjoneres ut fra belastning. Du kan for eksempel bruke limtre, tipser Vegard.

Avstand mellom søyler på terrasse

– Avstanden mellom søylene kommer an på dimensjon på terrassen og hvor du bor i landet, i forhold til snøvekt og sånn. Her anbefaler vi å søke hjelp for å finne riktig dimensjon, sier Vegard.

Mann som bygger terrasse

Bilde over: Snekring av terrasse. Stolper og bjelker må dimensjoneres ut fra belastning. Foto: Essve

Bærekonstruksjon til terrassen

Bjelkelaget på en platting som ligger på bakken bør ha en dimensjon på minst 48 x 98 millimeter og legges med 60 centimeters mellomrom. Bjelkelaget forankres i hver ende med tverrgående bjelker i samme dimensjon slik at det dannes en ramme.

På en terrasse der det er støpt stolper, legges først bærebjelker eller dragere i stolpefeste. Disse skal ligge i samme retning som terrassebordene. Dimensjonene her vil variere med tanke på hvor langt det er mellom stolpene og avstand til vegg. Dette må du beregne og planlegge i forkant. Det samme gjelder for bjelkelaget under terrassedekket, som bør ha maks 60 cm avstand mellom hver.

Når bærekonstruksjonen er montert og stivet av, kan du legge terrassedekket. Det bør minimum være 21 mm tykt, de fleste velger 28 mm terrassebord. Disse skrus ned i bjelkelaget med 55 mm skruer. Bruk to skruer ved hvert feste. Benytt gjerne en avstandskloss på 5 mm (enden på målestokken funker også) for å få rett åpning mellom bordene.

For de som ønsker en skruefri overflate på terrassebordene er et alternativ å benytte HDS-metoden.

Ved hjelp av HDS-verktøyet (Hidden Decking System) til ESSVE festes skruene i siden av terrassebordet. Verktøyet sørger for at skruene ikke skrus for langt inn, og for at avstanden mellom terrassebordene blir jevn. På denne måten får terrassen din “usynlige” skruer uten fliser eller sprekker i terrassebordene.

Leggeretning terrassebord

Det skal som en hovedregel alltid være 3-5 mm mellom bordene ettersom virket kan reise seg, vri seg eller svelle ut i bredden når det blir fuktig. Dersom virket er fuktig når du legger det, kan du redusere noe på mellomrommet. Noen spesielle typer terrassebord kan også ha egne anbefalinger, snakk med fagfolka hos Byggtorget når du kjøper terrassebord, vi hjelper deg.

Når det gjelder hvilken retning terrassebordene skal legges i, står du her ganske fritt. Det enkleste er imidlertid å ta utgangspunkt i en vegg og legge bordene parallelt med denne. Det som derimot har noe å si, er hvilken vei du monterer hvert terrassebord. Pass på at du legger dem med trykkmerket og etiketten ned, da unngår du at bodene med tiden bøyer seg feil vei og hindrer at vannet renner av terrassen.

Mann som bygger terrasse.

Bilde over: Snekring av platting. Her benyttes HDS-metoden for en skruefri overflate. Foto: Essve

Vi hjelper deg gjerne!

Det er mange valg som skal tas før du setter i gang med byggingen. Hos din lokale Byggtorget-butikk kan vi hjelpe deg med planlegging, produktanbefalinger og eventuelt skaffe håndverkere som får det Ferdig Snekra for deg.

– Vi kan hjelpe til med planlegging, valg av produkter og grovberegning av mengder. Skal du ha trykkimpregnert eller royalimpregnert terrassebord? Varmebehandlet terrassebord eller kompositt? Toppskrudd eller skjult innfesting? Hos oss er mulighetene mange, sier Vegard, og legger til:

– Og er du ute etter noen til å gjøre jobben for deg, så hjelper vi deg med det også.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg