Byggtorget logoByggtorget logo
inspirasjon levegginspirasjon levegg
inspirasjon levegginspirasjon levegg

Spilevegg på terrassen? Her er 6 ulike ideer til levegg

Vurderer du å bygge levegg eller spilevegg til terrasse? I mange tilfeller er også pergola et godt alternativ. Sjekk hvilke muligheter du har her!

En levegg er en enkel måte å dele hagen inn i soner på, og kan også brukes til å lage overganger mellom to områder. Du kan bygge eller mure levegg selv, eller kjøpe ferdige moduler i våre byggevarehus. Skreddersy uteplassen med levegger som passer til akkurat din bolig.

6 ideer til levegg

1. Ferdig levegg

Enkel montering og en rask måte å forandre uteplassen på. Kan bestilles i forskjellige farger og materialer. Finnes også med glasspartier.

2. Levegg i tre

Naturlig valg til trehus, enkelt å bygge selv og kan brukes som plantevegg. Bruk tett levegg for å skjerme for innsyn, eller spilevegg til skille mellom to soner. Hos Byggtorget får du tips til treverk som krever lite vedlikehold.

3. Levegg av mur og stein

Solid i værharde områder, er slitesterkt og vedlikeholdsfritt, og gir mulighet til avrundede kanter for et mykere utseende. Passer godt til moderne hus med pusset fasade.

4. Levegg i glass

Bevarer utsikten, men skaper likevel et tydelig skille mellom ulike soner.

5. Organisk levegg

Bruk busker og planter som romdeler og til å binde soner sammen.

6. Uttrekkbar levegg

En uttrekkbar levegg monteres direkte på vegg eller på egen stolpe. Det er også mulig å koble flere i rad, ved bruk av stolpe i mellom skjermene. Perfekt løsning for deg som ønsker å veksle mellom en åpen og lukket uteplass.

MøreRoyal levegger

Ferdige moduler i ulike størrelser bygget av vedlikeholdsvennlige MøreRoyal materialer. Perfekt til bruk i ditt utemiljø.

Bygge levegg selv?

– Mange lager ulike soner ute og ønsker seg forskjellige typer levegger, enten ferdige eller som de bygger selv. Vi merker stor interesse for våre inspirasjonsartikler på nettsiden, forteller konseptutvikler Janne Rangnes hos trelastprodusenten Talgø.

Svært ofte kan behovet for skjerming løses med en levegg, spilevegg eller pergola, og det er fort gjort å få det til. Fagfolka du møter hos Byggtorget hjelper deg gjerne med å finne den løsningen og produktene som passer best for deg.

Du kan fint kjøpe materialer og bygge selv, men både pergola, levegg og spilevegg kan du også kjøpe som ferdige moduler eller byggesett.

Levegg til terrasse

– Det har blitt vanlig å kjøpe ferdig levegg som du lett setter opp selv. Den tåler jo en del, men trenger du en kraftigere vegg er det selvsagt mulig å bygge den selv, eller få noen til å bygge den for deg, sier Hilde Klausen hos Byggtorget Arendal.

Levegger til terrassen finnes i flere materialer, ikke bare treverk.

– Har du utsikt og er bare ute etter å skjerme mot vinden, kan jo glass være en stilig løsning, foreslår Klausen.

Det er også mulig å bygge levegg på platting, men det er viktig at den fundamenteres godt. Det er ofte hensiktsmessig å sette opp levegg slik at den skjermer på minst to av sidene, da står den også stødigere. Finn ut i forkant hvilken retning vinden ofte kommer fra, eller fra hvilken side det er viktig for deg å skjerme for innsyn.

spilevegg hage

Bilde: En spilevegg på terrassen skjermer for vind og innsyn, men er luftigere enn levegg. Foto: Moelven

Spilevegg til terrasse

En spilevegg utendørs er mindre tett enn en levegg, men skjermer likevel godt.

– Med en spilevegg ute ser det luftigere ut, men den kan likevel gi tilstrekkelig skjerming for både vind og innsyn. Spiler har jo blitt veldig populært i det siste, både ute og inne. Jeg har selv bygd meg en spilevegg som levegg. Den slipper både sol og luft gjennom, men gir vesentlig mindre innsyn, forteller Hilde Klausen, som selv er utdannet møbelsnekker.

Også spilevegger kan du få kjøpt i ferdige moduler hos Byggtorget.

koselig hage med heller, dekorstein og terrasse

Bilde: Pergola er en fin måte å skape soner i hagen på. Foto: Aaltvedt betong

Les mer om pergola her

Grå levegg fra MøreRoyal på terrasse

Bilde: Husk å sjekke byggereglene for levegg før du setter i gang. Foto: Talgø MøreRoyal

Byggeregler for levegger

  • Leveggen eller spileveggen krever ikke byggesøknad hvis den står minimum en meter fra nabogrensen, er maksimalt 1,8 meter høy og inntil ti meter lang. Plasseres den nærmere enn en meter fra nabogrensen, kan veggen være inntil fem meter lang og maksimalt 1,8 meter høy.

I tillegg er det slik at dersom reguleringsplanen der du bor eller har hytte setter strengere krav enn de generelle reglene, er det reguleringsplanen som gjelder.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg