Byggtorget logoByggtorget logo

Slik skal du bruke belegningsstein i år

Gå for avrundede kanter og buede linjer på hagemuren, eller velg brede mellomrom og singel for å skape dramatikk. Dette er årets trender for belegningsstein.

I 2023 er det ikke bare inne vi ønsker oss mer farger. En av årets store hagetrender er mer farger i uterommet, og dette gjelder også for stein.

– Vi ser at den grå trenden er avtagende. I Herregårdsserien, som er en av våre mest populære, velger flere brunmix. Samtidig blir Vertica Natur, en stein med rustikt preg, mer og mer populær, forteller Heida Grua i Asak Miljøstein.

Les også: Hvordan legge belegningsstein

Hun forteller at de også har merket en økning i salget av mer helhetlige steinkolleksjoner. At folk nå velger varmere jordfarger er hun ikke overrasket over.

– Det gir en lunhet til uterommet, også i kombinasjon med gråtoner, som gjør at det passer til det mange allerede har.

Stor uteplass med belegningsstein.Stor uteplass med belegningsstein.
Rød og brun belegningsstein lagt i mønster.Rød og brun belegningsstein lagt i mønster.

Over ser du: Belegningsstein i varme fargetoner og farger fra kolleksjonen Asak Miljøstein har utviklet med KOI Fargestudio. Foto: Asak Miljøstein/Einar Aslaksen

Mer farger og store heller

Sammen med fargeekspert Dagny Thurmann-Moe og KOI Fargestudio, har Asak Miljøstein tidligere utviklet en fargepalett med fire ulike nyanser som glir rett inn i dagens trendbilde.

Fargene heter Blek terrakotta, Rød terrakotta, Sand og Trøffel. Disse er fine både hver for seg og i kombinasjon.

– Fargepaletten er tilpasset det nordiske lyset, og passer både moderne og tradisjonelle bygg, sier Grua.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

I hager og uterom i dag er det vanlig å kombinere både belegningsstein, mur og steinheller for å skape et funksjonelt uterom, og vi er ikke redde for å kombinere både ulike størrelser og former.

– Store heller i 60x60 og 60x40 er fortsatt veldig populært, forteller Grua.

Les også: Velg store steinheller ute i hagen

Tilfeldig plassering

Du kan bruke brede mellomrom mellom steinhellene for å skape mer dramatikk ute. Du kan også bruke mellomrom til å skape en arkitektonisk enkelhet.

La deg inspirere av flotte luksus- og hotelleiendommer og velg lyse heller med singel eller gress imellom, og kombiner det med skulpturelle trær, busker og strå.

På bakken er tett legging av steinheller med fug noe mange vil foretrekke for å unngå ugress, men trendbildet viser også at tilfeldig legging er i vinden. Uterommet kan gjerne se litt tilfeldig ut.

Støttemur med organiske, runde former.Støttemur med organiske, runde former.
Nå skal belegningsstein legges i runde og organiske former.Nå skal belegningsstein legges i runde og organiske former.

Over ser du: Myke, runde former er i vinden. Foto: Asak Miljøstein

Naturlig og myke former

Den naturlige trenden har virkelig fått sitt oppsving de siste sesongene. Nå skal du gjerne bruke stein som allerede finnes naturlig i hagen som dekorelement, eller bygge sonene rundt det som allerede er der.

Du kan også skape stilen selv ved å legge heller av naturstein tilfeldig for å skape naturlige gangstier til å lede deg rundt i hagen.

Bruk buede linjer og runde former for å skape en myk helhet, for eksempel med en mur som rammer inn sitteområdet, eller blomsterbed som naturlig følger linjene naturen allerede har skapt.

Blomster og vekster skal være viltre og vilkårlige, og gjerne se ut som om de alltid har vært der. Kombinerer du belegningsstein, steinheller og mur med singel og dekorstein, vil du få et organisk og gjennomført uttrykk.

Enkelt vedlikehold

En av de største fordelene ved å velge stein er at det er minimalt med vedlikehold, det holder gjerne å spyle steinen fra tid til annen. Noe ugressluking og kantklipping kommer du riktignok ikke unna.

I tillegg til at stein er vedlikeholdsvennlig, har også stein lang levetid. Velger du produkter fra Asak Miljøstein kan de i tillegg gjenvinnes og gjenbrukes.

Asak Miljøstein produserer også steinen i Norge, i motsetning til naturstein som ofte kommer fra India og Kina. De fem fabrikkene til Asak Miljøstein er ISO 14001 miljøsertifiserte.

Liv frittstående utebelysning fra Asak Miljøstein i blomsterbed med syrinhortensia.Liv frittstående utebelysning fra Asak Miljøstein i blomsterbed med syrinhortensia.
Scope utebelysning fra Asak Miljøstein som lyser opp to trær i en hage.Scope utebelysning fra Asak Miljøstein som lyser opp to trær i en hage.

Over ser du: Liv frittstående utebelysning og Scope spot-lys, begge fra Asak Miljøstein. Foto: Asak Miljøstein

Utebelysning

– Det blir mer og mer fokus på hagebelysning, og gjerne i soner vi ikke har brukt dette før. Tiden hvor vi kun hadde noen lamper på husveggen eller på garasjen er over, forteller Heida Grua hos Asak Miljøstein.

Tidligere var belysning satt opp kun for funksjonalitetens skyld. I dag er estetikk minst like viktig, som for eksempel opplysning av blomsterbed, trær, oppkjørsler og trappetrinn.

Les også: Sesongens fineste hagebelysning

– Vi bruker uterommet på en annen måte enn før, og utnytter alle kriker og kroker. Vi bruker også belysning for å forlenge tiden vi har ute, sier Grua.

I dag er det vanlig å bruke en kombinasjon av innfelt og frittstående utebelysning. Alle har hvert sitt bruksområde, og en miks av disse gir et mer spennende uterom.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg