Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Gode råd når du skal ha nytt gulv

Vurderer du å legge nytt gulv? Her guiden som hjelper deg å velge.

- Det første du må tenke over når du skal ha nytt gulv er bruken og fare for slitasje, sier Kristian Ness hos Byggtorget Digernes. – Til unge folk med barn eller husdyr anbefaler jeg utelukkende laminat, mens parkett ofte er foretrukket av de mer voksne.

En annen ting du bør tenke over er hvilket rom gulvet skal ligge i og hvilken funksjon rommet har. Gulvet har mye å si for romfølelsen, og er en viktig del av interiøret. Det er kanskje spesielt viktig i husets stue, mens man på kjøkken og i gang med fordel kan tenke slitestyrke. På kjøkkenet skal man dessuten gjerne stå og gå en hel del, noe som stiller krav til komfort. Soverommene stiller ikke like høye krav til ripefasthet og er mindre utsatt for slitasje, mens man her nok verdsetter et mykt og lunt gulv å sette bare føtter på.

Parkett – naturlig, lunt og ekte

Parkett er for mange valget som klinger best. Det er både klassisk og populært, og kommer i mange varianter og prisklasser. Parkett er laget av ekte treverk og gir et gulv med et lunt og varmt utseende som er mykt å gå på. Eikeparkett er en klassiker i norske hjem. Eik er en hard tresort som tåler mye, og eikeparkett kommer i et bredt utvalg fargenyanser og ulike overflatebehandlinger som passer til de fleste interiørstiler. Med parkett kan du velge mellom 1-stavs og 3-stavs avhengig av om du vil ha et eksklusivt treuttrykk eller mer livlig uttrykk. Parkett har et naturlig utseende, føles lunere under bena og er mange nordmenns foretrukne valg av gulv. Byggtorget fører både 1-stavs og 3-stavs parkett i eik, ask og andre treslag i flere ulike farger og overflater. Kom innom oss for å se og føle på de ulike typene parkett. Trenger du en vareprøve, kan du låne med deg en hjem.

Gulv_Eik_Andante_Live_Pure_Plank_Boen-800x600.jpg

Bilde: Eik Andante Live Pure 1-stav/plank, børstet, naturlig matt lakkert. (Foto: Boen)

Laminat – slitesterkt og bruksvennlig

Når stolbena skraper mot gulvet, barna leker, hunden løper og gjestene skritter inn med høyhælte sko, kan det gå kaldt nedover ryggen på enhver eier av et nytt gulv. Selv om overflatebehandlingen gjør mange parkettgulv svært slitesterke og ripefaste, kan mange med dyr eller små barn kan med fordel velge laminat når gulvet skal fornyes. Laminat har en hard og slitesterk overflate som tåler mer enn tradisjonelle tregulv. Spesielt på kjøkkenet eller i yttergangen vil en slitesterk laminat ha klare fordeler når det kommer til vann- og annen væskesøl.

Laminat har utviklet seg svært mye de senere årene. Der man tidligere solgte mest av laminat med 6 mm tykkelse, er det vanligste nå 10 mm og oppover. For ekstra god slitestyrke kan man dessuten velge høytrykkslaminat, med ekstra hard og slitesterk overflate. Ved å velge et laminatgulv av god kvalitet, vil du nesten ikke kunne se forskjell fra et ekte tregulv. Tar man egenskapene til laminat i betraktning, vil mange helt klart lande på laminat som det foretrukne valget av gulv.

- De siste årene har jeg blitt mer og mer pro laminat, forteller Kristian Ness. – Med den høye kvaliteten som er i dag, der en ru overflate gjør at gulvet føles lunere og varmere, kjenner man ikke lenger så stor forskjell på parkett og laminat. Og med de nye byggekravene der husene blir tettere, er det en klar fordel med laminat ettersom den beveger seg mindre.

Laminatgulv har god slitestyrke og er enkelt å montere. Her vises Berry Alloc sin Original Eik København, 1-stav/plank og Grand Champs Elysèes, 1-stav/plank.

Heltregulv – eksklusivt og klassisk

De senere årene har gulv i heltre gjort seg mer og mer gjeldene på det norske markedet. Heltregulv er naturlig, har et solid og klassisk utseende, gir en god og naturlig følelse og fungerer støydempende. Gulvplankene kan være både brede og smale, lyse eller mørke, avhengig av overflatebehandlingen. Overflaten kan være glatt eller børstet, ubehandlet, lakket eller hardvoksoljet. Et solid heltregulv av god kvalitet kan holde seg pent i generasjoner, og er virkelig luksusvarianten når det kommer til gulv. Det kan slipes ned og behandles på nytt etter slitasje Heltre stiller imidlertid helt andre krav til både montering og vedlikehold, og er dermed ikke for alle. Hos Byggtorget har vi eksperter på gulv som kan hjelpe deg vurdere om heltregulv er det som passer for ditt hjem.

Furu eller eik – Velg rett treslag til ditt rom!

Tenk over bruken av rommet før du velger treslag. Furu er et mykere treslag enn eik, og oppleves mykere å gå på, og passer utmerket i rom uten for mye slitasje, for eksempel soverommet. Ett hardere treslag som eik er 50% mer hardført og kan gjerne velges til rom med hard bruk. Hardvoksbehandlede gulv er meget motstandsdyktige mot flekker og smuss.

Gå gjennom denne sjekklisten når du skal velge nytt gulv til din bolig:

Hvilket rom skal gulvet ligge i? På kjøkken og i yttergang kan du med fordel vurdere et slitesterk laminatgulv, mens parkett eller heltregulv gjerne gjør seg best i stua, på soverom og i andre oppholdsrom. • Vurder bruk og slitasje. Går det kaldt nedover ryggen din når stolben skraper mot gulvet, og du stadig er redd for riper? Et laminatgulv av høy kvalitet kan være riktig valg for deg.

Hvilken følelse er du ute etter? Ekte tregulv i parkett eller heltre gir en mer naturlig og lun følelse enn laminat. Et ekte heltregulv avgir mye varme og vil derfor føles varm og god å gå på.

Hvilket interiørstil er deg? Vil du ha mye eller lite kvist, et naturlig, rustikt eller moderne uttrykk? Både parkett, laminat og heltregulv kommer i mange ulike farger og overflater, 1-stavs, 3-stavs eller ulike mønstre.

Hvem skal legge gulvet? Skal du legge gulvet selv, kan det være fordel å velge en klikklaminat eller –parkett fremfor et heltregulv som er langt mer komplisert å legge.

De nyeste trendene og stort utvalg gulv i alle prisklasser

Lyse, naturlige eikefargede gulv har lenge vært den dominerende interiørtrenden når det kommer til gulv. - Det er fremdeles de hvit- og gråpigmenterte overflatene som er bestselgerne, sier Kristian Ness. Den siste tiden har imidlertid det rustikke, autentiske og naturlige igjen inntatt norske hjem. Mørkere farger, mer kvist og vågale mønstre har igjen blitt moderne. Brede gulvbord med naturlige ujevnheter og en matt overflate gir det autentiske uttrykket mange er på jakt etter nå for tiden. Uansett smak har Byggtorget et stort utvalg gulv i alle prisklasser. Stikk innom oss for å se de nyeste gulvtrendene og få eksperttips om hva du bør velge.

Slik legger du nytt gulv

For tips til hvordan legge gulv kan disse videone fra Pergo være til god hjelp:

Slik starter du når du skal legge laminatgulv