Varehusoversikt

Din handlevogn

Ditt varehus

Handlevognen er tom

Tilbake til forsiden
Byggtorget

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggtorget-butikk

Hvilken farge skal gulvet ditt ha?

Kan du ha både mørkt gulv og mørke vegger? Her er fem ting du bør tenke på før du velger lyst eller mørkt gulv.

– Har du lyse gulv, er du mer fleksibel og står friere når du velger farge på veggene. Lyse gulv tåler nemlig både lyse og mørke vegger godt, sier proffselger Vegard Svenskerud på Byggtorget på Toten.

I sitt eget hjem har han lyse gulv, men han møter mange kunder som foretrekker de mørke nyansene på gulvet. Når han gir råd om farge, spør han gjerne om hva slags vegger de ser for seg. Med lang erfaring i salg av maling, vet han godt hvordan fargene spiller sammen og skaper stemning i et rom.

– Mørke gulv med mørke vegger kan fort bli litt dunkelt. Men mørke gulv og lyse vegger er flott, mener Vegard.

Foretrekker du lyst eller mørkt gulv selv? Før du velger, er det smart å lese disse tipsene:

5 grunner til å velge mørkt eller lyst gulv

1. Lyse gulv forstørrer rommet

De lyse gulvene passer godt til stilen som er typisk for moderne, nordisk interiør. De gir en illusjon av at rommet er større. Du kan gjerne bruke møbler i mørkt tre i rom med lyse gulv.

Bilde: Lyse gulv gjør rommet i sin helhet lyst og romslig. Gulvet er Eik Grey Harmony fra Boen. (Foto: Boen)

Bilde: Et elegant rom med lyse gulv og mørke vegger. Dette er gulvet Grand Avenue Champs Elysees fra Berry Alloc. (Foto: Berry Alloc)

2. Lyse rom blir ikke mørke selv om gulvene er mørke

Store, lyse rom med store vinduer tåler mørke gulv veldig godt. Selv om gulvene er mørke, vil rommet fortsatt være lyst dersom du ellers holder vegger og tak i lyse farger. Det er flott å kombinere mørke gulv med møbler i lyse tresorter.

Bilde: Det mørke gulvet skaper karakter i rommet, men med lyse vegger blir det likevel ikke mørkt. Dette er høytrykksgulvet Grand Avenue Broadway fra Berry Alloc. (Foto: Berry Alloc)

Bilde: Store vinduer gjør at denne salen er lys og luftig, selv om gulvene er mørke. Gulvet heter Grand Avenue Embassy Row fra Berry Alloc. (Foto: Berry Alloc)

3. Mørkt gulv og mørke vegger

Du skaper en lun og hjemmekoselig stemning ved å velge mørke gulv i et lite rom. Kombinert med mørke møbler, får du en innbydende hule.

Bilde: Morsomt og hyggelig med farger på både gulv og vegger. Dette er Eik Medium Grey fra Boen. (Foto: Boen)

Bilde: Naturens farger på både gulv og vegger er lunt og varmt, og passer godt i et nordisk interiør som dette. Dette er Eik White Nights fra Boen. (Foto: Boen)

4. Støv synes best på helt lyse eller veldig mørke gulv

Du kan nok ikke glemme støvsugeren helt, uansett hvilket gulv du velger. Det er nemlig ikke så stor forskjell på lyse og mørke gulv når det kommer til rengjøring. Men vil du ha det lettvint og praktisk, bør du styre unna de aller lyseste og de mørkeste nyansene. Alt synes nemlig på svart og hvitt. Velg i stedet nyanser et sted midt imellom.

Bilde: Støvet kommer uansett, men det finnes mellomnyanser som skjuler det bedre. (Foto: Boen)

Bilde: Ekspertene strides om hvorvidt lyse eller mørke gulv er de som trenger rengjøring oftest. Men litt struktur i gulvet bidrar til at støvet ikke synes så godt. (Foto: Berry Alloc)

5. Velg gulvet først og tilpass veggfargene deretter

Det er lett å endre en veggfarge. Gulvene, derimot, skal helst vare i mange år. Rommet blir finest hvis du velger en farge på veggene som er ulik grunnfargen i treet på gulvet. Har du rødlig tone i gulvet, som i kirsebærparkett, bør du ikke male veggene røde. Heller trefargen mot gult, som gulnet eik, er det finest om du velger en annen veggfarge enn gult.

Bilde: Kult og urbant. Med så mørke gulv som dette, er det ikke dumt å holde seg til lyse vegger. (Foto: Pergo)

Bilde: Dette kjøkkenet blir både lyst og lekent med lyse gulv og vegger. Et blankt lerret for fargene i kunst på veggene. (Foto: Boen)