Byggtorget logoByggtorget logo
Moderne stue med gulv som ikke knirkerModerne stue med gulv som ikke knirker
Moderne stue med gulv som ikke knirkerModerne stue med gulv som ikke knirker

6 trinn til et knirkefritt gulv

Knirk i gulvet er irriterende. Skal du legge nytt gulv eller ønsker å fjerne knirk i et eldre gulv? Her er tipsene du trenger for en knirkefri hverdag.

Om gulvet ditt knirker, er det fordi to ting gnisser mot hverandre. Det kan for eksempel være bevegelse mellom gulvbord, løse spikre eller skruer, ujevnt underlag, manglende avstand til vegg eller slitasje.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Knirk i gulv

– Det er ikke så mange store, smarte knep hvis man først har knirk i gulvet. Det skyldes gjerne undergulvet. I mange tilfeller må man ta opp hele gulvet for å fjerne knirkingen, sier Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg A/S.

Likevel er det noen ting du kan gjøre for å forebygge knirk. I nybygg er det viktig å passe på at du har en viss luftfuktighet i et rom, ellers vil det oppstå knirk i gulvet.

– Følg med på at luftfuktigheten ligger høyt nok, det gir også et sunt innemiljø. Er den lav er et tiltak du kan gjøre å installere en luftfukter, tipser Lad.

Ansatt i gulvavdelingen hos Byggtorget som forteller hvordan man unngår knirk i gulvet.

Bilde: Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg forteller at knirk kan oppstå ved lav luftfuktighet. Foto: Byggtorget

Gammelt gulv knirker

I gamle hus må du regne med litt knirk. Det samme gjelder om du for eksempel har heltre eikegulv og resten av huset også består av treverk. Treverk vil alltid bevege seg med årstidene.

Fjerne knirk i gulv

Har man et eldre gulv som knirker, må man i mange tilfeller ta opp hele gulvet for å fjerne knirkingen.

– Det er ofte i spongulv det blir klager på knirk, og det kan være tilfelle at sponplatene ikke er limt eller limt tilstrekkelig. I en annen etasje kan det være man må ta opp hele gulvet og skru sponplatene på nytt. Dessverre må man som regel opp med hele gulvet, men i noen tilfeller kan det holde å plukke opp frem til der det knirker, sier Lad.

Andre årsaker til knirk kan være:

  • En spiker eller skrue har løsnet.
  • Gulvet sitter for tett rundt et rør.
  • Konstruksjonen under gulvet ikke understøtter godt nok.

– Hvis undergulv og alt er riktig utført, så skal du få et knirkefritt gulv. Knirker det likevel, kan det skyldes selve gulvet. Da må du kontakte gulvleverandøren, sier Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg A/S.

Knirk i parkett

Når parkettgulv knirker er det ofte knyttet til bevegelse i treet eller underlaget.

Hvorfor knirker parkettgulv?

  • Treets naturlige bevegelser: Parkett er laget av ekte tre, som utvider seg og trekker seg sammen med endringer i temperatur og fuktighet. Hvis det ikke er nok ekspansjonsrom langs kantene av gulvet, kan treplankene presse mot hverandre eller veggene, noe som skaper friksjon og knirking.
  • Ujevnt underlag: Hvis underlaget under parketten ikke er helt jevnt, kan parkettplankene bøye seg når man går på dem, noe som fører til knirk. Dette skjer ofte hvis gulvet ikke er tilstrekkelig avrettet før parketten legges.
  • Feilmontering: Hvis parketten ikke er riktig installert, kan plankene bevege seg mer enn de skal. Dette kan skje hvis det ikke er brukt nok spiker eller lim, eller hvis parkettens låsesystemer ikke er godt nok festet.
  • Slitasje på låsesystemet: Over tid kan slitasje på sammenkoblingssystemet mellom parkettplankene føre til at de løsner litt, noe som kan føre til at de gnisser mot hverandre når man går på dem.
  • Manglende eller feil underlagsmateriale: Under parkettgulvet skal det vanligvis legges et underlag som demper lyder og tar opp mindre ujevnheter i gulvet. Hvis underlaget er for tynt eller feil montert, kan det gi økt friksjon og knirking.

Knirk i laminatgulv

Laminatgulv kan knirke av flere grunner, ofte som følge av hvordan gulvet er installert eller endringer i omgivelsene.

Hvorfor knirker laminatgulv?

  • Ujevnt underlag. Hvis underlaget under laminatgulvet ikke er helt jevnt, kan det oppstå små bevegelser når man går på det. Dette kan føre til knirkelyder når laminatplankene presser mot hverandre eller underlaget.
  • Manglende ekspansjonsfuger. Laminatgulv trenger plass til å utvide og trekke seg sammen på grunn av temperatur- og fuktighetsendringer. Hvis det ikke er nok ekspansjonsfuger langs veggene, kan gulvet presse seg mot kantene og skape friksjon, som igjen kan føre til knirking.
  • Fuktighet og temperaturendringer: Laminat kan reagere på endringer i fuktighet og temperatur, noe som får det til å utvide seg eller krympe. Hvis gulvet ikke er lagt med nok plass til dette, kan plankene gnisse mot hverandre eller underlaget.
  • Dårlig underlag eller manglende underlagsmateriale: Laminatgulv skal vanligvis legges på et passende underlagsmateriale for å dempe lyd og jevne ut små ujevnheter. Hvis dette underlaget er for tynt eller feilaktig, kan det føre til at laminatet knirker.
  • Slitasje på låsemekanismene: Laminatgulv har ofte klikklåsesystemer som holder plankene sammen. Hvis disse låsemekanismene blir slitt over tid, kan det føre til at plankene beveger seg og skaper knirkelyder.

Hvordan unngå knirk i nytt gulv

1. Avrettingsmasse

Mann som fordeler avrettingsmasse utover betonggulv.

Bilde: Hey'di har selvutjevnende avrettingsmasse som herder raskt. Foto: Hey'di

Er underlaget skjevt? Da må du avrette gulvet. Undergulv har en skjevhetstoleranse på maks 2-3 mm per 2 meter, mer enn dette vil gi knirk. Ved å avrette gulvet får du et plant og jevnt underlag som er det beste utgangspunktet for å legge gulv.

Hey’di Best Flyt er en selvutjevnende avrettingsmasse til innendørsbruk som herder raskt. Den kan legges i tykkelser fra 0-15 millimeter og benyttes på underlag av for eksempel tre, vinyl, betong, puss, stein og keramikk før overdekking med gulvbelegg, parkett, laminat, fliser, tepper m.m.

2. Gulvunderlag

Det er viktig å velge riktig gulvunderlag til gulvet du skal legge. Feil gulvunderlag kan nemlig gi både knirk og økt støy. Gulvunderlaget hindrer gnisninger mellom undergulv og gulvet, beskytter gulvet, forlenger levetiden og kan ha isolerende effekt.

3. Akklimatisering av gulvet

Akklimatisering av gulvpakkene før du legger gulvet er viktig, fordi gulvbord kan endre seg etter temperatur og luftfuktighet. Ved å akklimatisere bordene unngår du knirk, og i verste fall at gulvet sprekker.

I vinterhalvåret akklimatiserer du gulvet i minimum 48 timer, og minimum 24 timer i sommerhalvåret.

4. God rengjøring før legging

Før du legger gulvet er det viktig å vaske og rengjøre underlaget. Da får du fjernet smuss, støv og flis som kan skape ujevnheter og føre til knirk.

5. Sponplater under gulvet

Når du bruker sponplater under gulvet, kan du unngå knirk ved å lime disse skikkelig. Sponplatene gir et stabilt og fast underlag.

Hvordan du limer sponplater kan du lese mer om her.

Gulv som legges med undergulv for et knirkefritt gulv.

Bilde: Er det kun knirk et sted? Da kan det være nok å plukke opp gulvet frem til knirkepunktet. Foto: BOEN

6. Jevn romtemperatur

Med jevn temperatur og gulvvarme i rommet unngår du at gulvet krymper og utvider seg.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg