Byggtorget logoByggtorget logo
Moderne stue med gulv som ikke knirkerModerne stue med gulv som ikke knirker
Moderne stue med gulv som ikke knirkerModerne stue med gulv som ikke knirker

6 trinn til et knirkefritt gulv

Knirk i gulvet er irriterende. Skal du legge nytt gulv eller ønsker å fjerne knirk i et eldre gulv? Her er tipsene du trenger for en knirkefri hverdag.

– Det er ikke så mange store, smarte knep hvis man først har knirk i gulvet. Det skyldes gjerne undergulvet. Har du lagt gulvet selv, kan det være så enkelt som at du ikke var nøye nok med de første stegene, sier Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg A/S.

Om gulvet ditt knirker er det fordi to ting gnisser mot hverandre. Med gulv har du som regel to utgangspunkt i boligen: I første etasje har du avrettingsmasse og betongunderlag, mens i andre etasje har du for eksempel spongulv. Undergulvet har betydning før du legger gulvet, men også etterpå hvis det skulle være knirk.

– Spongulv er treplater som legges på bjelkelag og du må kanskje slipe det ned for å få det rett, mens på betong legger du avrettingsmasse for å rette det av. Avrettingsmasse er ikke nødvendigvis noe som er vanlig for folk flest å ha vært borti, men å få underlaget flatt er det viktigste steget. Med dagens gulv med klikksystemer er det å legge selve gulvet noe de aller fleste får til.

Det er også viktig å legge gulvet med riktig avstand til veggen og å ikke legge for lange strekk uten overgangslister.

– Det kan være at gulvet ditt henger et sted, og da kan du oppleve knirk, forteller Lad.

Ansatt i gulvavdelingen hos Byggtorget som forteller hvordan man unngår knirk i gulvet.

Bilde: Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg forteller at knirk kan oppstå ved lav luftfuktighet. Foto: Byggtorget

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Knirk i nybygg og eldre boliger

I nybygg er det også viktig å passe på at du har en viss luftfuktighet i et rom, ellers vil det oppstå knirk i gulvet.

– Følg med på at luftfuktighetene ligger høyt nok, det gir også et sunt innemiljø. Er den lav er et tiltak du kan gjøre å installere en luftfukter, tipser Lad.

I gamle hus må du derimot gjerne regne med litt knirk. Det samme gjelder om du for eksempel har heltre eikegulv og resten av huset også består av treverk. Treverk vil alltid bevege seg med årstidene.

Hvordan unngå knirk i gulv

1. Avrettingsmasse

Mann som fordeler avrettingsmasse utover betonggulv.

Bilde: Hey'di har selvutjevnende avrettingsmasse som herder raskt. Foto: Hey'di

Er underlaget skjevt? Da må du avrette gulvet. Undergulv har en skjevhetstoleranse på maks 2-3 mm per 2 meter, mer enn dette vil gi knirk. Ved å avrette gulvet får du et plant og jevnt underlag som er det beste utgangspunktet for å legge gulv.

Hey’di Best Flyt er en selvutjevnende avrettingsmasse til innendørsbruk som herder raskt. Den kan legges i tykkelser fra 0-15 millimeter og benyttes på underlag av for eksempel tre, vinyl, betong, puss, stein og keramikk før overdekking med gulvbelegg, parkett, laminat, fliser, tepper m.m.

2. Gulvunderlag

Det er viktig å velge riktig gulvunderlag til gulvet du skal legge. Feil gulvunderlag kan nemlig gi både knirk og økt støy. Gulvunderlaget hindrer gnisninger mellom undergulv og gulvet, beskytter gulvet, forlenger levetiden og kan ha isolerende effekt.

3. Akklimatisering av gulvet

Akklimatisering av gulvpakkene før du legger gulvet er viktig, fordi gulvbord kan endre seg etter temperatur og luftfuktighet. Ved å akklimatisere bordene unngår du knirk, og i verste fall at gulvet sprekker.

I vinterhalvåret akklimatiserer du gulvet i minimum 48 timer, og minimum 24 timer i sommerhalvåret.

4. God rengjøring før legging

Før du legger gulvet er det viktig å vaske og rengjøre underlaget. Da får du fjernet smuss, støv og flis som kan skape ujevnheter og føre til knirk.

5. Sponplater under gulvet

Når du bruker sponplater under gulvet, kan du unngå knirk ved å lime disse skikkelig. Sponplatene gir et stabilt og fast underlag.

Hvordan du limer sponplater kan du lese mer om her.

6. Jevn romtemperatur

Med jevn temperatur og gulvvarme i rommet unngår du at gulvet krymper og utvider seg.

Gulv som legges med undergulv for et knirkefritt gulv.

Bilde: Er det kun knirk et sted? Da kan det være nok å plukke opp gulvet frem til knirkepunktet. Foto: BOEN

Fjerne knirk i gulv

Har man et eldre gulv som knirker, må man i mange tilfeller ta opp hele gulvet for å fjerne knirkingen.

– Det er ofte i spongulv det blir klager på knirk, og det kan være tilfelle at sponplatene ikke er limt eller limt tilstrekkelig. I en annen etasje kan det være man må ta opp hele gulvet og skru sponplatene på nytt. Dessverre må man som regel opp med hele gulvet, men i noen tilfeller kan det holde å plukke opp frem til der det knirker. forteller Lad.

Andre årsaker til knirk kan være:

  • En spiker eller skrue har løsnet.
  • Gulvet sitter for tett rundt et rør.
  • Konstruksjonen under gulvet ikke understøtter godt nok.

– Hvis undergulv og alt er riktig utført, så skal du få et knirkefritt gulv. Knirker det likevel, kan det skyldes selve gulvet. Da må du kontakte gulvleverandøren, avslutter Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg A/S.

Hos alle Byggtorget byggevarehus blir du møtt av våre lokale eksperter som hjelper deg med både stort og smått. Med et hjerte som hamrer for lokalmiljøet, strekker vi oss langt for å finne den rette løsningen på nettopp ditt prosjekt.

Vi kan også fikse jobben for deg – be om en gratis befaring for å få det Ferdig Snekra her.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg