:

For å se sortiment og informasjon om din fortrukne Byggtorget-butikk

Ønsker du deg en flott uteplass? Kanskje en terrasse eller et hyggelig uterom?

De fleste ser på et slikt prosjekt som en stor investering, for da trenger du jo snekker, materialer og nye utemøbler. Men gjør du egentlig dét? Vi mener du kan få til dette selv, og det er ikke så vanskelig som du tror. Vi gir deg noen tips og råd på veien, slik at du skal føle deg litt tryggere før du setter i gang.

Dette er lurt å spørre seg selv om før man begynner

Hva er formålet?

Det første du må avgjøre er hva uterommet skal brukes til. Er det koselige middager og et sted til å slappe av? Eller skal det være et sted for barna? Kanskje du vil kunne bruke området hele året?

Bruksområdet til ditt uteareal er viktig å ha i bakhodet når man vurderer hva som er realistisk, hvilken størrelse konstruksjonene skal ha, materialer og møbler.

Hvor vil du ha det plassert?

Det neste du må spørre deg selv om er hvor det lønner seg å plassere oppholdsstedet. Har du en stor hage vil det være hensiktsmessig å vurdere solforholdene, innsyn og hvor det er mest vindstille.

Har du et kupert terreng må det muligens gjøres forarbeid som også må planlegges. Kanskje du vil lage en platting i ulike nivåer som går i ett med naturen rundt tomten din? Det er mange valg som kan tas.

Trives du med vedlikehold?

Til slutt vil vi anbefale deg å ha tenkt over er hvor mye vedlikehold du er villig til å gjøre i ettertid. Er du typen som liker å bruke sommeren på å kose deg i sola, og ikke tenke for mye over hva som burde gjøres, anbefaler vi deg for eksempel Royal terrassebord.

Royal terrassebord er ferdigbehandlede terrassebord som innehar flere unike egenskaper som er ideelt for deg som ikke ønsker å bruke tiden på etterbehandling. Men om du heller tenker at litt vedlikehold ikke gjør noe, så har vi flere andre billigere varianter å tilby deg.

Fra venstre: Terrassebord furu royal, ferdig behandlet terrassebord klar til bruk uten noen form for etterbehandling når det er montert. Oppgrader uteplassen med et moderne glassrekkverk fra Icopal.

Tips når du skal bygge terrasse

Et godt resultat krever en god plan

Det første du begynner med i ditt terrasseprosjekt er å planlegge og måle opp området. En god plan resulterer i et vellykket resultat. Ved å være nøye med målingen vet du hvor mye materialer du trenger, slik at du unngår for mye restmaterialer.

Å velge rett materiale er ikke alltid like lett. Men for å gjøre prosessen så lett som mulig anbefaler vi deg å sette opp noen krav til det du ønsker:

 • Hvilket uttrykk vil du skape?
 • Hvilken farge ønsker du?
 • Vil du etterbehandle?
 • Hvis du velger treverk, vil du ha en spesiell tresort?
 • Har du tenkt å bruke belegningsstein i noen områder?
 • Hvilket prisområde vil du holde deg innenfor?

Bygg på med både rekkverk og trapp

Når terrassebordene er lagt har du muligheten til å skjerme og sikre plattingen ytterligere med både trapp og rekkverk. Rekkverk må du bygge av sikkerhetsmessige årsaker hvis terrassen er over en halv meter over bakkeplan.

Om du vil slippe å bygge alt selv har vi flere produkter som kan hjelpe deg på veien. Til trappen får du kjøpt trappevanger i alt fra to til syv trinn. I tillegg kan du få kjøpt trappetrinnsett med antiskli i forskjellige størrelser. Vi tilbyr også ferdigmalte rekkverk i hvitt, som du enkelt kan sette opp selv.

Noen tips på veien mot din nye terrasse:

 • Vi anbefaler at du har 3-5 mm avstand mellom hvert terrassebord. Husk at tre lever!
 • Bruk skruer, ikke spiker. Dette vil holde mye bedre over tid.
 • Monter terrassebordet på riktig side for å unngå kuving.
 • Om du vil at rekkverket skal skjerme for mest mulig innsyn anbefaler vi deg stående kledning.
 • Hvis du vil at rekkverket skal virke lavt anbefaler vi deg liggende kledning. Som en bonus tar det også kortere tid å lage.

Husk at dette får du til, det er ikke så vanskelig som du tror. Stikk innom din lokale Byggtorget-butikk for å få tips og råd. Der kan de også sette sammen din egen handleliste, slik at du ikke glemmer noe.

Byggtorget har alltid mye inspirasjon og gode råd til deg som skal bygge uteplass.

Hva er viktig å tenke på når man skal bygge en uteplass?

Bruk husveggen - det forenkler jobben

Et uterom kan bygges på mange forskjellige måter, men fellestrekket er at det gjerne har et tak, slik at det kan brukes i ulikt vær. Du velger selv hvor mange vegger rommet skal ha, og hvordan det skal se ut.

Du kan fint bruke husveggen som en av veggene, og bygge ut fra denne. Dette gjør jobben både raskere, enklere og billigere.

Bruk kreativiteten og kom med morsomme løsninger

Å bygge et uterom har mange av de samme prinsippene som en terrasse. Du må på tilsvarende måte gjennom stegene i planleggingen, og du må velge ut de rette materialene til ditt behov. Men når det kommer til utformingen og løsningene har du en større mulighet til å være kreativ.

Du kan for eksempel bytte ut treverk i taket med et stort seil. Da dekker du både til for solen og regnet. Som en ekstra vegg kan du sette opp en levegg med kraftige espalier. Eller hvis du vil kunne nyte utsikten forbi naboen når de ikke er hjemme, men skjerme for deg selv når du føler for det, kan du sette opp et sideseil som enkelt kan tas opp og ned.

Ha rett verktøy

For at hele prosjektet skal bli enklere for deg er det viktig å ha rett verktøy i god kvalitet. Både sagen og drillen vil bli flittig brukt, og da er det viktig å ha noe som ikke slites i stykker. Her kommer noen gode tips til verktøy som vi anbefaler deg å ha før du setter i gang med prosjektet:

 • Kappsag: Gjør jobben både lettere, raskere og mest sannsynlig også penere.
 • Sirkelsag: Brukes for å kappe av alle bordene når du er ferdig med å skru de.
 • Krittsnor: For å vise deg hvor du skal kappe med de ulike sagene.
 • Vater: Du vil vel ikke ha en skjev terrasse?
 • Måleutstyr: Det er mye bedre å måle to ganger og kappe én gang, enn omvendt.

Kom innom Byggtorget for flere gode råd og tips - helt gratis!

Å bygge et uteområde er en morsom og spennende oppgave å kaste seg ut i, det er nemlig ikke så vanskelig. Om du gjør alt selv trenger det heller ikke å bli en stor kostnad.

Hos oss i Byggtorget har vi alltid noen gode råd vi kan gi deg om du støter på et problem. Så kom innom din lokale butikk om du trenger noen flere tips på veien.

Om du fortsatt ikke ønsker å gjøre dette selv, anbefaler vi deg å gjøre en avtale med en håndverker tidlig, for de har mye å gjøre i sommerhalvåret.