Byggtorget logoByggtorget logo
Snekker isolerer med Glava 34, bærer isolasjon over skulderenSnekker isolerer med Glava 34, bærer isolasjon over skulderen
Snekker isolerer med Glava 34, bærer isolasjon over skulderenSnekker isolerer med Glava 34, bærer isolasjon over skulderen

Etterisolering av loft og yttervegg – hva lønner seg?

Før det siste årets høye strømpriser ble en realitet, var det usikkert hvor mye det lønte seg å etterisolere ulike deler av huset. Nå er etterisolering en smart investering for de fleste.

Mange eldre, norske boliger har kun 10-15 cm med isolasjon i veggene, mens dagens standard er 25 cm.

Å etterisolere ytterveggene har imidlertid ikke vært lønnsomt å gjøre med mindre du uansett skulle skifte kledning, da dette er en kostbar prosess. Med dagens strømpriser ser regnestykket ganske annerledes ut.

Hos Byggtorget vet vi hvordan ting fungerer der du bor, enten det er snakk om vær og vind eller lokale tradisjoner. Vi hjelper deg gjerne med å velge mer bærekraftige løsninger, spør oss om råd før du går i gang med etterisoleringen.

Her har vi laget en rangert oversikt over hvilken type etterisolering som gir deg mest valuta for pengene:

Etterisolering som lønner seg

1. Etterisolere loftet

Isolering av kaldt loft

Bilde: Å etterisolere loftet er et av de mest effektive energitiltakene du kan gjøre. Foto: Glava

Et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre er å etterisolere kaldt loft. Ved å gå fra 10 til 30 cm isolasjon i bjelkelaget mot et kaldt loft på 100 kvadratmeter er det mulig å kneppe ganske mye inn på strømforbruket.

Husk at luftingen må opprettholdes da loftet blir kaldere ved bedre isolasjon. Det er nok at det blir 2-3 grader kaldere for at det skal oppstå problemer med kondens og fukt. Det er også viktig at bjelkelaget mot underetasjen er tett. Få gjerne hjelp av fagfolk.

2. Bytte vinduer

Visste du at så mye som 40 prosent av boligens varmetap kan komme fra vinduene? Ved å bytte til vinduer med lavere U-verdi, kan du redusere strømkostnadene med flere tusen kroner i året. Jo lavere U-verdi, desto mindre varmetap.

Les også: Dette må du vite om nye vinduer

Det vanligste i dag er å velge mellom 2- og 3-lagsvinduer. Med 3-lagsglass stenger du kulden ute og holder varmen inne. Kostnaden ved å strekke seg til 3-lagsglass er såpass liten at investeringen tjenes inn i løpet av noen få år som følge av lavere fyringskostnader.

3. Etterisolere yttervegg

Dersom kledningen på huset skal byttes, bør du etterisolere veggene og bytte vinduer samtidig. Det er viktigste er at veggene har en ventilert kledning med vindtetting. Da får du best effekt av isoleringen. Har du ikke allerede dampsperre, bør du montere denne på fra innsiden.

Les også: Slik velger du riktig kledning

Bilde: Riktig vindtetting er like viktig som isolasjonen i seg selv. Foto: Isola

mann står i stillas og monterer ny vindsperre på boligmann står i stillas og monterer ny vindsperre på bolig

Få Enova-støtte

Etterisolering er i utgangspunktet ikke søknadspliktig, så lenge du ikke endrer på byggets fasade.

Husk at Enova har ulike støtteordninger. Hvis du skal gjøre større oppgraderinger av hele huset er det mulig å få inntil 150 000 kroner i støtte. Det er mye penger, så det kan være lurt å sjekke ut hvilke ordninger du faktisk kan få støtte til.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg