Byggtorget logoByggtorget logo
To håndverkere som holder på å bytte vinduer.To håndverkere som holder på å bytte vinduer.
To håndverkere som holder på å bytte vinduer.To håndverkere som holder på å bytte vinduer.

Hvordan bytte vinduer?

Å skifte vindu selv er ikke vanskelig, men det er viktig at du tar nøyaktige mål og er nøye underveis i prosessen. Her forteller vi deg hvordan du går frem.

Når du skal skifte vinduene bør du gå for 3-lags glass og vinduer med lav u-verdi for å få best mulig effekt av vindusskiftet.

Er du usikker på om du bør skifte vinduene?

Er det dugg på innsiden av glasset, kald trekk – kjent som kaldras, vinduene har råteskader, vinduene er over 20 år gamle eller det er luftlekkasjer i rammen rundt vinduene bør du bytte vinduer.

Vinduer fra 1965-1975 kan også inneholde miljøgiften PCB og bør byttes.

Her finner du oss

Hos Byggtorget får du både lokal kompetanse og kyndig veiledning fra våre hyggelige fagfolk. Ingen er på flere steder i Norge og kjenner landet bedre enn oss i Byggtorget!

Slik bytter du vindu

Å skifte vindu selv er ikke vanskelig, men det er viktig at du tar nøyaktige mål og er nøye underveis i prosessen.

Du trenger:

  • Hammer
  • Brekkjern
  • Vater
  • Drill
  • Kiler
  • Vindtett tape
  • Tapetkniv
  • Tommestokk
  • Klemlister
  • Skruer
  • Blyant
  • Monteringsbeslag

Slik gjør du:

Montere innadslående vindu

Se hvordan du monterer et innadslående vindu inntrukket i vegg:

1. Kontroller at åpningen vinduet skal monteres i har riktige mål. Det bør være ca. 15 millimeter mellom ytre karm og bindingsverket på alle sider.

2. Monter vindtett-tape på nedre losholt, den bør gå 10 centimeter opp på hver side. Pass på at den dekker godt over vindtettduk på ytterveggen.

3. Før vinduet monteres i åpningen, setter du inn bæreklosser under de nedre hjørnene. Plasser klossene 70 mm inn fra stender og ut i ytterkant av vindtettplate. Kontroller at klossene er i vater og skru fast.

4. Fest monteringsbeslag på sidekarmen før du setter inn vinduet, dette gjør monteringen enklere. Fest beslagene ca. 140 mm fra hjørnene. Pass på å bruke medsendte skruer slik at skruene ikke går gjennom karmen.

5. Skru fast kiler ved topp og bunn på begge sider i åpningen. Plasser kilene i flukt med vindtettplaten.

6. Monter lekter på yttervegg for å sikre at vinduet ikke faller ut under montering. Løft deretter vinduet på plass i åpningen.

7. Sjekk at det er jevn klaring mellom karm og ramme på innsiden, og at karmen ikke kuver. Fest monteringsbeslagene i stender med medfølgende skruer. Fest først i det avlange sporet og tilpass riktig plassering av vinduet. Sørg for at vinduet er i lodd før monteringsbeslaget festes ferdig. Om vinduet er forboret, plasseres det en avstandskloss rett ved forboringshull. Dersom vinduet har losholt skal det også plasseres kile/avstandskloss ved denne. Fest vinduet midlertidig med skruer.

8. Sjekk at det er riktig klaring mellom vindu og karm på begge sider.

9. Monter motstående kiler og juster eventuell skjevhet i rammen. Test at vinduet beveger seg greit når du åpner og lukker det. Skru vinduet helt fast. Kilene sages av slik at de flukter med veggen.

10. Tape så mellom vinduskarm og vindtetting. Riktig montering av tape er viktig for å unngå fuktskader. Start under vinduet, det er viktig at tapen kommer lengst mulig inn i sporet. Tape begge sidene, og til sist over vinduet. Sørg for at det er god overlapp av tape rundt alle hjørner. Monter klemlist mot tape på vindu.

11. Monterer du vindu med aluminiumskledning, er det viktig å kun tape mot trekarm. Spalten mellom aluminium og trekarm må holdes åpen.

12. Bruk vannbordbeslag for ytterligere fuktsikring. Beslaget presses inn i spor under vinduet og skrus fast i veggen.

13. Monterer du vindu med aluminiumsbekledning, fester du listverk til kledningen.

Montere toppsvingt vindu

Se hvordan du monterer et toppsving vindu trukket ut til kledning:

Følg fremgangsmåten beskrevet over. Ved punkt seks skal du montere lekter på nivå med planlagt kledning. Løft deretter vinduet på plass og skyv det inntil lektene som er montert. Følg deretter samme fremgangsmåte som ved montering av innadslående vindu.

Les også: 5 smarte investeringer som gir lavere strømregning

Måler som sjekker hvor det lekker varme ved dører og vinduer.Måler som sjekker hvor det lekker varme ved dører og vinduer.
Etterisolering av vindu med dyttestrimmel.Etterisolering av vindu med dyttestrimmel.

Bilder over: Mål varmetap med en temperaturmåler. Trekker det fra vinduet? kan du etterisolere med Glava Dyttestrimmel som tetter rundt vinduer, dører og smale åpninger. Foto: Rockwool & Glava

Isolere vinduer riktig

Nye vinduer alene er ikke nok. Det er viktig å isolere og vindtette riktig rundt de nye vinduene, for det avgjør isoleringsevnen til vinduet. Jo større vinduer du har, desto viktigere er det. Pass derfor på å bruke nok og riktig isolasjon og vindtetting når du skifter vinduer på hytta selv.

Minimer varmetap med tetningslister

Tetningslister er et rimelig alternativ for å unngå trekk og varmetap fra dører og vinduer. De er enkle å montere, kan minimere risikoen for fuktskader og ha en lyddempende effekt.

Etterisoler når du bytter vinduer

Når du først skal bytte vinduer hjemme eller på hytta, kan det være en god idé å etterisolere hele huset utvendig dersom du har budsjett til dette. Da vil du få maksimalt igjen for å oppgradere, og du slipper å bytte ut kledning i flere runder.

Ofte stilte spørsmål

Kan man bytte vindu selv?

Du klarer å bytte vinduene selv, men det er lurt å være to om jobben slik at du kan få hjelp til å løfte vinduene ut og inn.

Hvor ofte bør man skifte vinduer?

Vinduer anslås å ha en levetid på 20-30 år, men 100 år gamle vinduer av treverk kan vare i 100 år til dersom de vedlikeholdes. Det er viktig å sjekke at vindusglassene ikke har punktert.

Kan man skifte vinduer uten å søke?

Bytte av vinduer anses for å være normalt vedlikehold av bygningen, men skal du gjøre større endringer kan det være søknadspliktig. Det kan for eksempel være å sette inn nye vinduer i tillegg til eksisterende vinduer, eller endre størrelsen på vinduene. Da regnes det som en fasadeendring.

Din lokale byggevarekjede

Skal du bygge på egen hånd? Da er det godt å vite at vi i Byggtorget er her for deg – uansett hvor du bor. Faktisk finner du oss på flere plasser i Norge enn noen annen byggevarekjede.

Både våre butikker og de som jobber her er forskjellige, men det vi har til felles er et stort hjerte for lokalmiljøet, unik fagkunnskap og et stort ønske om å finne rett løsning for deg som kunde.

Dersom du helst skulle fått alt Ferdig Snekra, kan en del av våre byggevarehus hjelpe deg med dette. Vi tilbyr også Klikk & Hent i vår nettbutikk, da plukker vi varene ferdig for deg, helt kostnadsfritt, og sender deg en sms når bestillingen din kan hentes.

Handler du ofte, kan det være praktisk å søke om Byggtorget Byggekonto. Med felles faktura får du enklere oversikt over byggekostnadene i prosjektet ditt, samtidig som det kan være praktisk å ha mulighet til ekstra finansiering i bakhånd, dersom det skulle bli et behov for det.

Mange av våre byggevarehus tilbyr også utlån av henger.

PS! Har du et lite prosjekt i nærmiljøet du brenner for? Nå kan du søke om midler fra Byggtorgets Plankefond – kanskje blir nettopp ditt byggeprosjekt realisert i år!

Byggtorget – et hjerte som hamrer for lokalmiljøet

Bilde av Jonas Lad hos Byggtorget Ring Bygg